Amerikaanse verkiezingen 2024

Wie gaat de verkiezingen winnen?

  • Donald Trump

    Stemmen: 2 16,7%
  • Kamala Harris

    Stemmen: 9 75,0%
  • Iemand anders

    Stemmen: 1 8,3%

  • Totaal aantal stemmers
    12

Friesland

Well-known member
Texas (38) - stemde in 1976 voor het laatst op de democratische presidentskandidaat. Sindsdien is het een cruciale staat voor de republikeinen. Zonder Texas is het vrijwel onmogelijk voor een republikeinse kandidaat om de verkiezingen te winnen. Trump is dan ook favoriet in deze staat, maar fivethirtyeight.com schat zijn kansen slechts op 61% en verwacht een marge van 1,3pp (procentpunt).

Florida (29) - stemde in 1924 voor het laatst op een verliezende democratische kandidaat. In 1960 en 1992 stemde de staat op een verliezende republikeinse kandidaat. In de overige verkiezingen sindsdien stemde de staat steeds op de uiteindelijke winnaar. Er is dus geen twijfel dat dit een belangrijke staat is, iets meer voor Trump dan voor Biden. Biden lijkt echter de favoriet en zijn kansen op een zege in deze staat wordt geschat op 68% en een marge van 2,3 pp. Klein feitje: Donald Trump is begin dit jaar naar Florida verhuisd.

Pennsylvania (20) - was een van de verrassingen van 2016. De staat stemde sinds 1992 steeds op de democratische kandidaat, maar koos in 2016 voor Trump. Het is ook de staat waar Joe Biden is gewonnen. Met deze achtergrond is het duidelijk dat dit een staat is die Joe Biden moet winnen. En hij is ook de favoriet hier, met een kans van 86% en een verwachte marge van 5,1 pp. Pennsylvania is wel een van de staten waar wordt verwacht dat er lang gewacht zal moeten worden voor er een winnaar aangewezen kan worden vanwege het trage tellen van de stemmen.

Ohio (18) - heeft sinds 1964 telkens op de uiteindelijke winnaar gestemd, dat is de langst lopende reeks van alle staten. De staat stemde in 1848 voor het laatst op een verliezende democratische kandidaat. De republeinse partij bestond toen nog niets eens, kun je nagaan. Sinds 1896 stemde Ohio alleen in 1944 en 1960 op een verliezende republikeinse kandidaat. In 2016 was de marge in deze staat de grootste verrassing, Trump won met ruim 8 pp verschil, terwijl Clinton landelijk met 2 pp won. De kans wordt daarom groot geacht dat Ohio zijn status van "bellwether state" kwijt raakt. Trump is hier favoriet met een kans van 51% en een verwachte marge van 0,2 pp.

Georgia (16) - De laatste drie keer dat Georgia op een democratische kandidaat stemde, waren ook de laatste drie keer dat een zittend president niet werd herkozen. In 1992 won Clinton in Georgia, Bush werd niet herkozen. In 1980 won Carter in Georgia, maar werd niet herkozen. In 1976 won Carter ook in Georgia,, Ford werd niet herkozen. Als je er zo naar kijkt, dan mag Trump deze staat niet verliezen, als hij herkozen wil worden. Maar Biden is hier favoriet, zijn kans worden geschat op 59% en een verwachte marge van 1 pp.

Michigan (16) - was in 2016 de staat met relatief het kleinste verschil. Net als Pennsylvania stemde deze staat sinds 1992 op de democratische kandidaat, maar ging in 2016 voor Trump. Voor Biden is dit dus een belangrijke staat om te winnen en hij is hier ook favoriet: 95% kans wordt hem gegeven, met een verwachte marge van 8,2 pp. Net als in Pennsylvania geldt ook hier dat de resultaten mogelijk langer op zich laten wachten.

North Carolina (15) - stemde sinds 1980 steeds op de republikeinse kandidaat, maar in 2008 won Obama nipt. Dit is zeker een staat die Trump zou moeten winnen. Biden is hier echter favoriet, 65% kans wordt hem hier gegeven en een verwachte marge van 1,9 pp.

Arizona (11) - stemde in 1996 voor het laatst op een democratische presidentskandidaat, we moeten teruggaan tot 1948 om nog een democratische winnaar te vinden. Trump gaat hier winnen, zou je dan kunnen denken. Maar Joe Biden is toch echt de favoriet met een kans van 69% en een verwachte marge van 2,8 pp.

Wisconsin (10) - De "tipping point state" (beslissende staat) van 2016. Vergelijkbaar met Pennsylvania en Michigan, maar in tegenstelling tot die twee staten stemde Wisconsin ook in 1988 op de democratische kandidaat. Aangezien dit de beslissende staat was in 2016, is deze voor beide belangrijk, maar net iets meer voor Biden, gezien het stemgedrag in de voorgaande verkiezingen. Fivethirtyeight geeft Biden hier 94% kans en verwacht een marge van 8,1 pp.

Minnesota (10) - Deze past in hetzelfde rijtje als Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, maar in tegenstelling tot die drie staten ging Minnesota naar Clinton, de elfde democratische zege oprij in deze staat. Het was de enige staat die in 1984 niet op Reagan stemde. Biden moet deze staat dus winnen en hij is ook favoriet. Zijn kansen worden geschat op 96% en de verwachte marge is 9,2 pp.

Nevada (6) - stemde sinds 1912 slechts een keer niet op de twee keer niet op de winnaar (1976 en 2016) of de winnaar van de nationale stemming (1976 en 2000). Nevada is berucht om het feit dat de staat lastig te peilen is. Toch moet ook aan deze staat een kanspercentage worden geplakt: 87% kans voor Biden, met een marge van 6 pp. Iemand die iedere twee jaar de opkomst analyseert voor Nevada heeft Biden al tot winnaar uitgeroepen.

Iowa (6) - Waar Nevada in 2000 op de winnaar stemde en in 2016 op de winnaar van de nationale stemming, deed Iowa het precies andersom. Trump won hier met ruim 9 pp verschil en zou hier dus moeten winnen. Hij wordt ook gezien als de favoriet hier: 62% kans en een verwachte marge van 1,6 pp. Een opiniepeiler in Iowa, die werd gezien als de gouden standaard, bracht afgelopen weekend echter een peiling naar buiten (Trump +7), die erop wijst dat Trump hier opnieuw ruim gaat winnen.

New Hampshire (4) - was in 2016 qua absoluut aantal stemmen de kleinste marge. Morgenochtend worden hier al de eerste uitslagen naar buiten gebracht van enkele gehuchten. Cinton won hier de vorige keer, dus dit is een staat die Biden moet winnen. Zijn kansen worden hier geschat op 89% met een verwachte marge van 10,5 pp.

Noord-Maine, ME-2 (1) - De kiesmannen van Maine stemden in 2016 voor het eerst niet op dezelfde kandidaat. Trump won ruim in het landelijke Noord-Maine. Het nieuwe kiessysteem zorgt ervoor dat het langer zou kunnen duren voor hier een uitslag wordt verwacht. Bij de Amerikaanse Tweede Kamerverkiezingen van 2018 werd het nieuwe systeem al in dit district toegepast, dus het is niet uitgesloten dat het dit jaar ook in de presidentsverkiezing toegepast moet worden. In mindere mate zou dit ook kunnen gelden voor de twee kiesmannen die door de gehele staat gekozen worden. Ondanks de ruime zege in 2016, wordt Biden in dit district als favoriet gezien, hem wordt een kans van 58% toegedicht en komt in de verwachting net aan over de helft van de stemmen: 50,2%, (marge 1,9pp), zodat de strijd om deze ene kiesman niet naar een tweede ronde hoeft. Stel je voor dat het op deze ene kiesman aankomt...

Omaha, NE-2 (1) - Net als in Maine heeft ook Nebraska een keer de kiesmannen gesplitst. In 2008 won Obama het kiesdistrict waarin Omaha, de grootste stad van de staat, zich bevindt. Dit jaar zou het weer kunnen gebeuren, want Biden is hier favoriet, met een kans van 74% zelfs, en een verwachte marge van 3,7pp.

Dit keer niet betwist:
Virginia (13) - stemde in 2008 voor het eerst sinds 1964 op de democratische kandidaat en lijkt dit jaar voor de vierde keer oprij op de democratische kandidaat stemmen. Biden krijgt 99% kans, met een verwachte marge van 12 pp.
Indiana (11) - stemde, net als Virginia, in 2008 voor het eerst sinds 1964 op de democratische kandidaat, maar in 2012 won Romney ruim en Pence, de running mate van Trump, is de voormalige gouverneur van India, dus blijft de zege van Obama in 2008 een "uitstapje" voor Indiana. Trump krijgt 96% kans, met een verwacht marge van 10,1 pp.
Colorado (9) - was zowel in 2008 als 2012 de tipping point state. Nu krijgt Biden een kans van 96%, met een verwachte marge van 11,4 pp.
New Mexico (5) - stemde alleen in 1976 niet op de winnaar van de nationale stemming. Biden krijgt nu 98% kans, met een verwachte marge van 12,8 pp.
 

Ska P 187

Well-known member
Belangrijker breekt de 2e Amerikaanse burgeroorlog uit ja of nee (kort) na deze verkiezingen?

Ik geloof dat Joe Rogan morgen livestream gaat doen bij de verkiezingen, met een beetje mazzel vallen er nog eenmaal komieken binnen en Alex Jones ofzo.
Ik zit er nu over na te denken om een zak wiet te halen en weer eens ouderwets knetter te worden , jammer dat ik mijn zoontje morgen heb.
We zullen zien.
 

Friesland

Well-known member
Tijdens de voorverkiezingen werd er in drie gehuchten in New Hampshire gestemd om middernacht. In de voorverkiezingen werden in totaal 65 stemmen uitgebracht: 27 in de democratische (slechts 2 waren voor Joe Biden) en 38 in de republikeinse (waarvan 31 op Trump).
 

zwammy

Well-known member
Ik heb iig al vrij gepakt om de verongelijkte gezichten te zien op tv morgen nacht
 

Maasveld

Well-known member
Volgens pollster Robert Cahaly gaat Trump 'm weer pakken. Hij was 4 jaar geleden ook zo'n beetje de enige pollster die een overwinning van Trump voorspelde.
 

zwammy

Well-known member
Uiteraard pakt Trump 'm. Want wat ze hier bij de volstrekt objectieve media proberen te vertellen klopt niet met wat de Amerikanen vinden, maar Erik zal het morgen wel goed uitleggen.
 

Batigoal

Well-known member
Uiteraard wint Trump. En hij levert meer vermakelijke televisie op dan die saaie bejaarde Biden, dat is ook wat waard.
 

Mario

Well-known member
Gisteravond de docu over Trump gezien bij RTL Z, in feite is hij altijd al zo geweest. Vermakelijke tv idd, dus laat ‘m maar winnen.
 

Mario

Well-known member
Is die muur bij Mexico al af, anders moet ‘ie sowieso nog even aanblijven.
 

Friesland

Well-known member
Tijdens de voorverkiezingen werd er in drie gehuchten in New Hampshire gestemd om middernacht. In de voorverkiezingen werden in totaal 65 stemmen uitgebracht: 27 in de democratische (slechts 2 waren voor Joe Biden) en 38 in de republikeinse (waarvan 31 op Trump).

In een van de drie gehuchten is het middernachtstemmen niet doorgegaan. De stemming in de andere twee gehuchten levert een totaal op van 16 stemmen voor Trump en 10 voor Biden. Tijdens de voorverkiezingen werden hier 18 stemmen uitgebracht in de republikeinse voorverkiezing (waarvan 16 voor Trump) en 9 in de democratische voorverkiezingen (slechts 1 voor Biden).
Vier jaar geleden kreeg Trump in deze twee gehuchten 18 stemmen, tegen 8 voor Clinton en 3 voor andere kandidaten.
Maar goed, op basis van 26 stemmen vallen er natuurlijk nog geen conclusies te trekken over het eindresultaat.
 
Bovenaan