Brexit

Friesland

Well-known member
Ik zie dat je in het district van Boris de keuze hebt uit liefst vijf(!) clowns:
* Count Binface
* Lord Buckethead
* Boris Johnson
* Bobby "Elmo" Smith
* Yace "Interplanetary Time Lord" Yogenstein
Daarnaast zijn er nog 7 andere kandidaten.

In dit district is het dus niet alleen de vraag welke kandidaat wint, maar ook wie de populairste clown is.


Het is niet ongebruikelijk dat clowns op duiken in het district van de premier. In 2017 nam May het in Maidenhead op tegen drie clowns, de uitslag onder de clowns was toen:
Lord Buckethead 249
Howling Laud Hope 119
Bobby "Elmo" Smith 3
 
Laatst bewerkt:

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Kralinger, als ik het goed heb moet ook de 'premier' gewoon meedoen aan de verkiezing. Stel nou dat de premier in zijn/(haar) district niet herkozen wordt, dan kan hij/zij dus geen premier meer zijn. Is dat wel eens gebeurd dat een zittende premier niet herkozen werd in zijn district?
En mag je zelf weten in welk district je je kandidaat stelt, of moet je er bv wonen?

Nee, het is nog nooit gebeurd dat een zittende premier niet herkozen werd. Mocht dat wel gebeuren en zijn/haar partij vormt wel de regering, dan moeten ze een andere leider kiezen of de beoogde premier in het (puur benoemde) Hogerhuis zetten waardoor diegene alsnog premier kan worden. De laatste keer dat een lid van het Hogerhuis premier was, was echter in 1963.

Iedere Britse staatsburger en iedere Ierse staatsburger die in het VK woont kan meedoen waar ze ook willen, het hangt dus niet af van waar je woont. Daarom worden premiers (en de top van hun team) normaal gesproken neergezet in een district waar hun partij altijd wint. Opvallend genoeg is dat bij Johnson niet gebeurd, want zijn district Uxbridge is sterk pro Remain en Labour is niet zo heel ver weg. Overigens verwacht ik niet dat hij daadwerkelijk verliest, maar Labour zet uiteraard alles op alles.

Omdat je overal mee mag doen, is er nog een andere mogelijkheid om een beoogde premier of ander kopstuk van een partij in het parlement te krijgen. Iemand in een sterk district voor zijn/haar partij offert zich dan op door de zetel in te leveren (vaak zetten ze die dan in het Hogerhuis neer), waarna er een bij-verkiezing plaatsvindt om de vacante positie op te vullen waar dan de beoogde premier/kopstuk aan meedoet en dan alsnog die zetel kan krijgen. De bekendste waarbij dat gebeurd is, is Winston Churchill. Hij verloor hier in Dundee zijn zetel. Vervolgens werd hij in een sterk conservatief district in oost-Engeland neergezet en kwam hij weer terug.
 

de waan

Well-known member
Ik ben toch wel zo ontzettend blij dat wij niet zo'n krankzinnig kiessysteem hebben als de Britten.
 

Friesland

Well-known member
Nog minder dan een half uur.

Uitgangspunt: (districten kiezen voor dezelfde partijen als de vorige keer)
Con 315 (+2 niet stemmende vicevoorzitters)
Lab 260 (+1 niet semmende vicevoorzitter)
SNP 35
LD 13
DUP 10
SF 7 (niet stemmend)
PC 4
Grn 1
Ind 1
Spkr 1 (niet stemmend)

Coalities: (320 voor een meederheid)
Con + DUP (+ BP): 325 (325)
Lab + SNP: 295
Con + LD: 328
Lab + SNP + LD: 308

Verschillen met de uitslag van 2017:
* LD won een tussentijdse verkiezing van Con (Brecon and Radnorshire)
* Lab levert nu de Speaker ipv Con
 
Laatst bewerkt:

JMD

Well-known member
Er moet volgens mij ook op een centrale plaats geteld worden, heb weleens beelden gezien dat Newcastle en Sunderland allebei de eerste wilden zijn met de uitslag en dat vanuit de hele stad ballot boxes werden gebracht moesten worden. Zij zijn dan vaak binnen 1 uur klaar met tellen.
Nou is dat natuurlijk overdreven snel, maar waarom duurt het op sommige plekken meer dan 12 uur om tot een uitslag te komen? Dat dat in zeer rurale gebieden gebeurt oke, daar duurt het immers langer voordat alle ballot boxes op die centrale locatie zijn, maar in Londen, Liverpool, Manchester, Birmingham etc moeten ze dit toch ook binnen een uur of 2-3 kunnen regelen? Er zijn steeds maar een stuk of 5 kandidaten ofzo, je hoeft niet op voorkeursstemmen te letten, gewoon puur tellen.
 

Friesland

Well-known member
Hoeveel zetels zijn er ook alweer in het Lagerhuis? 650 toch?

Er worden 650 parlementari?rs verkozen, maar en zijn behoorlijk wat minder zetels dan leden ;)
Voor de benodigde meerderheid moet je rekening houden met het feit dat Sinn Fein de zetels niet inneem en dus de drempel verlaagt. De voorzitters en vicevoorzitters stemmen ook niet, maar die zijn gelijk over de regering en de oppositie verdeeld. Als SF evenveel zetels haalt als de vorige keer zijn er 320 zetels nodig voor een meerderheid.
 

Friesland

Well-known member
Boris gaat gewoon winnen. Zo moeilijk is dat niet.

Alle peilingen wijzen daar wel op uit. Maar je moet altijd nog even de uitslag afwachten. Peilingen hoeven er maar een beetje naast te zitten en je hebt een compleet andere uitslag. President Hillary Clinton gebeurde niet en waar een tweestrijd tussen het FvD en de VVD werd verwacht bij de EP verkiezingen, won de PvdA verrassend en met een riant verschil.
 

Pascallovic

Well-known member
Zo dat is een flinke exitpoll. 368 voor de Tories en 191 voor Labour. SNP 55 en de lachertjes van Libdem op 13 zetels.
 

zwammy

Well-known member
Nou, kunnen we weer luisteren naar alle mensen die roepen dat de Britten niet uit de EU willen :duim:
 
Bovenaan