Cambuur nieuws topic

Joost

Well-known member
Is er groei mogelijk? 15.000 is wel 150% van wat je nu hebt, maar echt veel is het nog steeds niet.

edit: Aan de andere kant, 19.000 is teveel voor Roda en Vitesse heeft al helemaal teveel met 23.000

Teveel is een capaciteit die je nooit uitverkoopt. 15.000 is een mooi aantal voor Cambuur.
 

Bernardo

Well-known member
Morgen om 13 worden de plannen gepresenteerd door de gemeente Leeuwarden, Cambuur, projectontwikkelaar Wijckerveste en bouwbedrijf Dijkstra-Draisma
 

Bernardo

Well-known member
MET TROTS: Dit moet het nieuwe Cambuur Stadion worden
20 juni 2017, 10:52

Op dit moment vindt er in het WTC een persconferentie plaats waar de Gemeente Leeuwarden, SC Cambuur, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Wyckerveste de definitieve plannen voor het WTC gebied presenteren. Het trotse middelpunt van deze gebiedsontwikkeling moet het nieuwe Cambuur Stadion worden.

De afgelopen maanden is er een stadionadviescommissie , met daarin supporters uit alle geledingen, actief geweest om te bepalen aan welke eisen het nieuwe stadion moet voldoen. Het belangrijkste thema hierbij was hoe we de ziel en het Cambuur-gevoel van het oude stadion meenemen naar ons nieuwe onderkomen. Met steile, losse tribunes die doorlopen tot het veld, een gedeelte staanplekken op Noord, hoge karakteristieke lichtmasten en een fraai supportershome is de basis daarvoor in ieder geval gelegd!

Met het nieuwe stadion willen we zowel op sportief, commercieel en maatschappelijk gebied stappen maken. Het uiteindelijke doel is om van SC Cambuur een stabiele Eredivisieclub te maken. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit haalbaar is, maar wel alleen met de trouwe steun van onze achterban.

Het complete plan voor het WTC-gebied is goedgekeurd door de Burgemeester & Wethouders en wordt nu op korte termijn aangeboden aan de Gemeenteraad. Wanneer zij akkoord gaan is het plan helemaal definitief.
 

Bernardo

Well-known member
Nieuw Cambuurstadion wordt volledig energieneutraal, Lidl en Jumbo verhuizen naar complex


Aannemer Dijkstra Draisma wil het nieuwe Cambuurstadion volledig energieneutraal maken. Een primeur voor Nederland, volgens directeur Biense Dijkstra.

Bij het stadion wordt een put geboord voor geothermie. Deze levert 15 megawatt op, genoeg om duizenden woningen te verwarmen en energie voor het stadion te leveren.
Ad by Streamads

Het stadion krijgt open hoeken. De tribunes hebben verschillende hellinggraden en krijgen een Engelse sfeer. De grasmat zal waarschijnlijk een mix zijn van gewoon gras en kunstgras. Met dit stadion moet Cambuur de veertiende club van Nederland kunnen worden, is de verwachting.

FOTO CAMBUUR.NL


De plannen voor het nieuwe stadion werden dinsdagmiddag gepresenteerd door Cambuur, de gemeente, de aannemer en ontwikkelaar Wijckerveste.

Bij het stadion van 15.000 zitplaatsen komt 22.000 vierkante meter winkeloppervlak met onder meer een bouwmarkt en twee supermarkten (Lidl en Jumbo) die van elders in de stad naar het terrein bij het WTC verhuizen. Ook is er ruimte voor een McDonald's en komt er een 'leisure dome' met verschillende activiteiten.
 

Ceephax

New member
Stadion2-1024x576.jpg
 

erka

Well-known member
Nou ben ik niet bepaald diegene die iets over buitenkanten van stadions mag roepen......maar desondanks, ik hoop maar dat het van binnen geen parkeergarage wordt.
 

Bernardo

Well-known member
Dijkstra Draisma investeert 25 miljoen in gebruik van warmwaterbron in WTC-gebied


Aannemer Dijkstra Draisma investeert circa 25 miljoen euro in het boren naar een warmwaterbron en de exploitatie hiervan in het WTC-gebied.

Het bedrijf, dat ook de bouw van het Cambuurstadion voor zijn rekening neemt, heeft vergunning van het rijk. Bovendien ligt er de rijkstoezegging voor financi?le steun gedurende vijftien jaar – ruim 70 miljoen euro – voor de levering van warmte in de naaste omgeving.

De warmwaterbron ligt op circa 2700 meter onder de grond. Het water is hier 90 graden. Eenmaal boven de grond wordt de warmte ‘afgevangen’. Er kan ook stroom mee worden opgewerkt.

Het water gaat, afgekoeld tot 30 graden, weer de bodem in. Hier warmt het weer op tot de oorspronkelijke temperatuur, waarna de cyclus zich eindeloos kan herhalen.

Dijkstra Draisma wil in 2018 beginnen met boren. Een jaar later is de eerste warmtelevering in woningen en kantoren mogelijk. Het nog te bouwen pompstation kan per uur 360 kubieke meter water naar boven halen.

De bron zou 8500 huizen kunnen verwarmen, aldus directeur Biense Dijkstra. Het bedrijf heeft inmiddels afspraken met corporatie Elkien.

Het gaat hierbij om de verwarming van flatwoningen in de noordelijke stadswijk Bilgaard, op enkele kilometers van het WTC-gebied. In de eerste flat worden nu voorbereidingen voor levering getroffen.

Hiernaast ligt er een intentie-overeenkomst, aldus Dijkstra, met het rijksvastgoedbedrijf. Vier kantoorpanden aan de Tesselschadestraat – de verbinding tussen het WTC-gebied en de binnenstad – zullen van warmte worden voorzien.

De warmwaterbron kan zeker veertig tot vijftig jaar worden gebruikt, aldus Dijkstra. Hij gelooft heilig in deze vorm van duurzame energie en de besparing die hiermee op energiegebruik denkbaar is.
 

Bernardo

Well-known member
Gemeenteraad Leeuwarden is - nog voorzichtig - positief over plannen Cambuur

De plannen voor een nieuw Cambuurstadion krijgen waarschijnlijk de steun van een meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad. Die beslist mogelijk al spoedig.

Van de gemeenteraad wordt in juli al een besluit verwacht, maar raadsleden laten zich nog voorzichtig uit. De woordkeus is omfloerst, maar voor de goede verstaander is duidelijk: het voorstel van burgemeester en wethouders gaat een meerderheid scoren, ondanks wrijfpunten.

E?n addertje kan er onder het gras schuilen: de Belastingdienst heeft nog altijd de verkoop van het WTC-complex, belangrijk onderdeel in het plan, niet goedgekeurd.

Indien de fiscus ‘nee’ zegt, is een positief raadsbesluit ook niets meer waard. De vestiging van bouwmarkt Karwei in een deel van het complex, gaat dan - voorlopig - niet door. Raadsleden spreken daarom van een ‘voorwaardelijke instemming’.

'Nieuwe toekomst'

Klaas Zwart, woordvoerder van de veruit grootste fractie (collegepartij PvdA, 12 zetels) over het plan: ,,We staan er positief in. Het beurscomplex, dat jarenlang een zorgenkindje is geweest, krijgt een nieuwe toekomst. Het nieuwe aanbod aan vrijetijdsbesteding is een behoorlijke verrijking. En met die twee- tot driehonderd banen zijn we ook blij.’’

Discussiepunt voor Zwart is nog de wijze waarop de gemeente de stadionbouw steunt: een bijdrage ineens of een garantstelling voor een lening. ,,Daar zijn we nog niet uit.’’

Aandacht vraagt de PvdA-woordvoerder ook voor een ‘omgevingsplan’, dat de aangrenzende wijken moet vrijwaren van supportersoverlast en ander ongerief. Zwart is er ook nog niet van overtuigd dat de beoogde bioscoop geen concurrentie vormt voor die in de binnenstad.

'Positieve grondhouding'

Dirk Sierd de Vries van coalitiepartij CDA (6 zetels) is ‘voorzichtig positief’. Hij rept van ‘een positieve grondhouding’. De Vries is overtuigd van de noodzaak om het stadion te verplaatsen. Voor de beoordeling van de gevolgen van de binnenstad wil hij reacties van centrumondernemers afwachten. Zeker over de bioscoop verwacht hij discussie.

Het CDA is eigenlijk tegen gemeentelijke geldsteun voor de stadionbouw. Maar in dit geval kan dat anders liggen, zegt hij. De bouw maakt de ontwikkeling van een compleet gebied mogelijk. ,,en die gebiedsontwikkeling is belangrijk.’’

De Vries noemt de steun daarom ‘niet onbespreekbaar’. ,,We kunnen niet altijd de hand op de knip houden.’’ Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de eventuele gemeentesteun in ‘Brussel’ de toets der kritiek kan doorstaan.

'Van oud naar nieuw'

PAL/GroenLinks (collegepartij met 4 zetels) kan zich goeddeels vinden in het plan. Piet van der Wal: ,,Het mogelijke nadeel voor de binnenstad lijkt mee te vallen. Retail in de binnenstad staat sowieso onder druk. Op grond hiervan kunnen we niet alle ontwikkelingen elders blokkeren.’’ Hij wijst erop dat de Cambuur-directie twee jaar geleden nog verzekerde dat de stadionbouw zonder overheidssteun kon. Dit ligt nu toch anders.

PAL/GroenLinks noemt de mogelijkheid om de veronderstelde winst bij de verkoop van de voetbalvelden bij de Insulindestraat (definitief overbodig na vertrek van buurman Cambuur) te gebruiken voor de financiering van het gemeentelijke aandeel.

Van der Wal: ,,Er ligt een duidelijke relatie: van oud naar nieuw.’’ Zijn partij voelt niets voor een garantstelling.

Frits Rijpma (ChristenUnie, 2 zetels): ,,Een ambitieus plan, je kunt er bijna onmogelijk tegen dit plan zijn. Als je hier tegen wilt zijn, hou je heel veel ontwikkelingen tegen. Dit plan is heel belangrijk voor de regio Leeuwarden.’’

De gevolgen voor het centrum? Rijpma: ,,Dat staat er nu prachtig bij. Ze moeten niet bang zijn en uit durven gaan van hun eigen kracht en zichzelf te redden. Als gemeenteraad kunnen we ook niet alle ontwikkelingen elders stopzetten om de binnenstad te beschermen. ’’

Steun

Teleurgesteld zegt Rijpma te zijn nu Cambuur toch een gemeentelijke bijdrage nodig heeft voor de stadionbouw. Hij denkt - met tegenzin - dit voorstel toch te steunen. ,,Er hangt te veel van af’’, doelend op de ontwikkeling van een groot gebied.

Harry Bevers (VVD, 4 zetels) prijst het plan: ,,Het ziet er ontzettend mooi uit.’’ Voor hem vormt de gevraagde 4,5 miljoen euro gemeentesteun echter ‘een groot probleem’.

De liberaal: ,,Het zit niet in het DNA van de VVD om een betaald voetbalorganisatie financieel te steunen. Cambuur heeft altijd uitgedragen: we kunnen dit zonder overheidssteun.’’

Een garantstelling zou voor Bevers beter te verteren zijn geweest. Dat de gemeente anderhalf miljoen euro steekt in de aanleg van de infrastructuur, vindt hij geen probleem. ,,Dat is part of the deal.’’

Bevers is nog niet direct overtuigd van de beloofde tweehonderd nieuwe banen. ,,Het is vooral verplaatsing van banen’’, veronderstelt hij.

'Geen standpunt'

D66 (4 zetels) heeft ‘nog geen standpunt’. Woordvoerder Frans Jan Smit verwacht een ‘behoorlijk debat’ over de financi?le bijdrage van de gemeente en het effect van alle nieuwe commcercie in het WTC-gebied op de binnenstad. Zijn persoonlijke indruk is overigens dat dit effect ‘wel lijkt mee te vallen’.

Gemeentebelangen (GBL) laat zich voorlopig niet uit over het plan. Gijs Jacobse: ,,Wij gaan eerste luisteren naar wat er door bijvoorbeeld insprekers wordt gezegd. We hebben onze adviseurs ook nog niet gesproken omdat alles tot dusver geheim was. Wij blijven nog even op onze handen zitten.’
 

De Wolf

Well-known member
Ik blijf het een lelijke vierkante doos vinden. Overigens PEC is nog erger met zijn Vinex-wijk.
 
Bovenaan