Voetbal op de schop/Super League

Max

Administrator
Forumleiding
Doordeweeks is inderdaad een gruwel en de wintermaanden zijn ook geen pretje.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Dit is dezelfde Gijs de Jong die eerder de nieuwe piramidestructuur met beloftenteams en een onnodige oninteressante tweede divisie zo ophemelde. Dat zegt genoeg.

Mening. Ik vind de Tweede Divisie en Jong teams w?l leuk. Alleen moeten ze met vaste selecties gaan werken.
 

Friesland

Well-known member
De Eredivisie lijkt dus voor het Belgische systeem te willen gaan kiezen (voor de top 6 dan in ieder geval). Totaal 40 speelrondes nodig + eventueel nog een play-off voor de laatste EL-plek. Dan kom je op 42 speeldagen tegen de huidige 38.

http://www.ad.nl/sport/de-jong-eredivisie-naar-16-clubs-en-meer-topduels~a5b8896d/

Dit is de persoonlijke mening van Gijs de Jong.

Hij praat over dit idee alsof er geen enkel nadeel aan zit en de veronderstelde voordelen onomstotelijk bewezen zijn. Zoals ik eerder heb aangegeven kwamen de resultaten uit het verleden ook compleet uit het niets. Met name de EK titels van PSV en het Nederlands Elftal in 1988. Het Nederlands voetbal zat in een diep dal, drie toernooien oprij werden gemist en ook de clubprestaties op Europees gebied waren dramatisch in de vooraf, Nederland stond in 1986 nog 19e op de Europese ranglijst. Verder lijkt De Jong in de waan te leven dat het mogelijk zou zijn om de grote verschillen met de Europese top te kunnen compenseren. Wellicht kun je het voor een heel klein deel compenseren, maar het zet zeker geen zoden aan de dijk.

Een nadeel zit al direct in de inkrimping. Het gaat hier niet om amateurverenigingen, als je als club in de Eerste Divisie speelt in plaats van de Eredivisie zal je dat zo'n 60% aan inkomsten schelen (minder toeschouwers, lagere prijzen voor tickets, lagere sponsorkosten, lagere TV gelden, om maar wat te noemen). Dat gaat om miljoenen euro's en voor sommige clubs zit het zelfs rond de 10 miljoen aan inkomsten die ze mis lopen. Een mooie ontwikkeling die we de laatste 10-20 jaar in het betaald voetbal hebben gezien is dat clubs massaal hun stadions hebben uitgebreid. Komt bij dat met zo'n competitieopzet de minder fanatieke supporters van clubs die wel in de Eredivisie spelen mogelijk gaan kiezen voor een seizoenkaart voor een half jaar.
Een andere rechttoe rechtaan nadeel is: minder teams = minder spelers. Als er minder clubs in de Eredivisie spelen, kunnen er minder spelers ervaring opdoen op dat niveau. De clubs die beloftenteams in de Eerste Divisie hebben spelen kunnen kun spelers plaatsen in hun tweede elftal. Dat kan en gebeurt nu ook al meer bij een Eredivisie met minder teams is er ook geen ruimte om die spelers in de Eredivisie te laten spelen.
Beide argumenten zie ik dan ook als reden om de Eredivisie eerder uit te breiden dan in te krimpen.

Een Eredivisie met 16 clubs, dat hebben ze in de jaren '60 ooit geprobeerd, was geen succes.
Een kampioensfase met 6 clubs, dat hebben ze in de vijf jaar naar de tweede wereldoorlog geprobeerd. Goed, dat ging iets anders, maar het komt op hetzelfde neer. Uiteindelijk is men overgestapt naar het huidige systeem met 18 clubs.
 

Forza AZ

Well-known member
Een Eredivisie met 16 clubs, dat hebben ze in de jaren '60 ooit geprobeerd, was geen succes.
Dat was natuurlijk wel zonder play-offs en dus met maar 30 speelrondes ten opzichte van de 34 van nu. En dus niet te vergelijken met de voorstellen die nu gedaan worden.

Maar er wordt zoals meestal weer alleen gekeken naar de belangen van de topclubs. De top 3 zal wel voor meer onderlinge wedstrijden zijn. De subtop staat er al meer neutraal in lijkt me. Voor alle clubs die regelmatig op plek 12 of lager eindigen is dit gewoon een slecht plan, omdat die hiermee veel meer risico lopen op degradatie.
 

Forza AZ

Well-known member
Ik neem aan dat bij een inkrimping van de eredivisie ook de eerste divisie moet inkrimpen.
Waarom zou de Eerste Divisie dan ook moeten inkrimpen? Die kan toch gewoon op 20 clubs blijven.
Er zal wel ook daar extra degradatie nodig zijn in 2018 omdat er anders 22 clubs in de Eerste Divisie zouden zijn in 2018-19.
 

JMD

Well-known member
Hebben ze net dit jaar de P/D aangepast vanwege de 2e divisie, moet er nu dus alweer een aanpassing komen (als dat nieuwe model er gaat komen)
En waarom zou dat niet gebeuren? Zodra een plan van Hypercube komt gaan alle clubs direct al op de rug liggen en geven ze zich over. En elke keerkomt Hypercube weer met veel te positieve voorspellingen (de stadions zouden vol zitten als Jong Ajax kwam spelen in 'de provincie' enz.)...

Tijd voor een programma als Zembla om eens te onderzoeken waarom Hypercube zo vuistdiep in de KNVB zit. Nepotisme? Vriendjespolitiek? Wat is er aangeboden aan Hypercube/KNVB?
 

SanMark.

Well-known member
En als HHC toevallig een keer om 18.00 uur moet dan ga je toch lekker naar een wedstrijd die wel om 14.30 begint. Keuze genoeg.
 

De Groene Scout

Well-known member
Die zondag-clubs hebben gewoon geen zin om 's middag 14.30 uur (onmogelijke tijd) uit tegen HHC te spelen.
Da's logisch.
 

SanMark.

Well-known member
Geen tweede divisie. Geen za-zo mix. Kunnen die zondag clubs mooi gewoon op hun favoriete speeldag blijven spelen en kunnen de zaterdagclubs gewoon alle wedstrijden op hun voorkeurstijd spelen. Zoals tot en met vorig seizoen.

Bah wat een ouderwets idee.

Lekker gaan mixen tot aan de hoofdklasse.
 

Joost

Well-known member
Als HHC op zondagmiddag naar clubs wil dan zullen die clubs vast ook wel zaterdagmiddag naar Hardenberg willen.
 

PES5

Administrator
Forumleiding
Precies. En anders maar lekker in 1E Oost gaan spelen. Lekker op zaterdagmiddag derby's spelen en misschien dat er dan ook nog eens wat jeugdspelers mee kunnen gaan doen, omdat ze dat niveau w?l aankunnen.

Oh wacht, men wil daar natuurlijk alleen de lusten van voetballen op hoog niveau en niet de lasten.
 
Bovenaan