Jeugdvoetbal

De Groene Scout

Well-known member
Vanmorgen getest (toernooi-vorm) met de hele F-jeugd met het 6 tegen 6 voetbal volgens de nieuwe KNVB opzet en per speelronde met aparte spelregels gedraaid.
Geluiden waren over het algemeen positief, terwijl vooraf bij velen twijfel was.
Op 4 veldjes zijn tussen 9.30 uur en 11.00 uur wedstrijdjes gespeeld. Voor ons zal dit geadviseerd worden richting de KNVB:

- Uitbal, vrije trap of corner bij voorkeur de keuze open laten aan het kind (inpassen of indribbelen) Niet ingooien!!
- Bij achterbal en keeperbal: keeper mag niet uit de handen schieten, wel gooien, rollen of vanaf de grond starten (pass of dribbel)

Overige 'regels' overeenkomstig de bestaande. Rol van de scheids en de speeltijd laten we nog even in het midden.
 

de waan

Well-known member
Geen zin om me weer op te winden, dus die link klik ik maar niet aan, maar ik heb uit 'het veld' eigenlijk alleen nog maar positieve reacties gehoord.
 

Fregge

Well-known member
Ik weet inmiddels dat OJC, die volgens het artikel tegen de plannen zijn, voor de plannen zijn.
 

de waan

Well-known member
Ik weet inmiddels dat OJC, die volgens het artikel tegen de plannen zijn, voor de plannen zijn.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar die brief (ja, sorry, het artikel toch maar even gelezen), want ik heb zo'n gevoel dat het allemaal weer een stuk genuanceerder ligt. Ik kan me zo voorstellen dat er nog wat praktische vragen/opmerkingen zijn en dat de clubs daarover in gesprek willen. Dan wordt het bij De Telegraaf al snel "massaal protest".

Dat de clubs er niet in gekend zijn vind ik echt onzin. Iedereen die het dossier een beetje volgt kon weten dat dit er aan zit te komen. Bovendien wordt er nu al volop mee getest, terwijl het pas over driekwart jaar in gaat. Lijkt me ruimschoots voldoende om de nodige aanpassingen door te voeren. Zo rigoureus anders is het allemaal nou ook weer niet.

EDIT: Ah, en UNA ontkent het nu ook al op Twitter.
 
Laatst bewerkt:

Joost

Well-known member
Haha wat een verhaal. Is die brief eigenlijk ergens te lezen?

AFC zal waarschijnlijk wel ondertekend hebben want die zijn structureel tegen alles.
 

gevegt

Well-known member
Wat is de achterliggende gedachte bij de Telegraaf om deze verandering structureel af te branden?
Moet de KNVB dood?
 

de waan

Well-known member
KNVB heeft De Telegraaf ingeruild voor het AD als mediapartner. Kennelijk moet de KNVB daarom dood.
 

Joost

Well-known member
De Telegraaf was vorige week ook al in het nieuws vanwege onjuiste berichtgeving. Een freelance journalist had een artikel uit de De Limburger overgetikt en er bijgezet dat hij de bron van het artikel ook had ingezien. Dat bleek helemaal niet zo te zijn.
 

de waan

Well-known member
Ik heb de indruk dat het belang van De Telegraaf in het medialandschap behoorlijk tanende is. Geen krant waar de oplagecjfers zo hard in elkaar donderen.
 

Fregge

Well-known member
Gewoon 5 van de 12 clubs die de Telegraaf noemt zijn voor het plan. PSV heeft zelfs een hoger scoringspercentage met penalty's.
 

Joost

Well-known member
De Volkskrant heeft het bericht getackled;
De voetbalbond KNVB praat op korte termijn met vertegenwoordigers van amateurclubs die per brief hun zorg hebben uitgesproken over de aanstaande veranderingen in het jeugdvoetbal. 'Een aantal clubs heeft maandag per e-mail gezegd dat ze zich overvallen voelt door de plannen', bevestigde een woordvoerder van de KNVB woensdag. 'Het is een signaal dat we serieus nemen en we gaan zeker een gesprek organiseren.'

De brief is ondertekend door 35 amateurclubs. Zij zijn verontwaardigd omdat de KNVB eerst het plan presenteerde en pas daarna bijeenkomsten organiseerde om een en ander toe te lichten. De bond wil de opzet van het jeugdvoetbal veranderen. Een van de aanpassingen is dat er door de jeugd voortaan op kleine veldjes zal worden gespeeld, een idee uit het plan 'Winnaars van morgen' dat het voetbal in Nederland naar een hoger plan moet tillen. Clubs zijn onder meer bang dat het aantal vrijwilligers tekortschiet.

'Er zijn 3200 voetbalverenigingen in Nederland. Daar kunnen we onmogelijk allemaal langsgaan', aldus een woordvoerder. 'Nadat we het plan gepresenteerd hebben heeft de ledenraad, die al die clubs vertegenwoordigt, het omarmt. Er zijn tachtig bijeenkomsten georganiseerd waar iedereen welkom was en is met vragen en bedenkingen. De clubs die nu deze mail hebben gestuurd willen graag nog een inhoudelijke constructieve bijeenkomst. Daar werken wij graag aan mee.'
 

Joost

Well-known member
En als toegift nog een artikel uit de Volkskrant van 8 dagen geleden:

Jeugdcoordinator Jan Nienhaus van voetbalclub CDW uit Wijk bij Duurstede weet wat er beter kan aan de manier waarop de jongste voetballers van Nederland tegen elkaar spelen. 'Ga maar eens op een zaterdagochtend langs de lijn staan en kijk hoeveel kinderen van 7 of 8 jaar bijna niet in het spel betrokken worden.'

Hij ziet daarom wel iets in de plannen van de voetbalbond KNVB, die vanaf komend seizoen het pupillenvoetbal op de schop wil nemen. 'Door deze veranderingen kunnen ze veel meer scoren. Dat is toch wat ze het leukst vinden.'

Bij de KNVB zijn ze overtuigd van het nut van hun toekomstplan, gemaakt voor de jongste voetballers van het land. Allemaal lachende gezichten. Geen spelers meer die in de ijzige kou vastvriezen, maar met z'n allen meedoen aan het spel. Minder spelers op het veld en kleinere velden moeten leiden tot meer balcontacten en meer plezier.

Het halve veld waarop kinderen van 7 tot 10 jaar tegenwoordig voetballen, is volgens de KNVB te groot: spelers zouden te weinig aan de bal komen. Om het pupillenvoetbal te ontwikkelen keek de bond hoe het voetbal in omliggende landen is georganiseerd en volgde een uitgebreid onderzoek in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Groot was de achterdocht bij de clubs, toen de KNVB vorige maand de grootste ommezwaai in het amateurvoetbal sinds de jaren zeventig aankondigde. Hoewel volgens de bond nog niets definitief is, hakte de nieuwe opzet erin bij de clubs met hun 300 duizend pupillen.

Inmiddels zijn de achterdocht en de boosheid geluwd. Clubs zijn een stuk positiever geworden, bleek dinsdag in Utrecht waar de KNVB de plannen op een praktijkbijeenkomst toelichtte. Begin januari beslist de bond of het model volgend seizoen wordt ingevoerd of dat er nog te veel haken en ogen aan kleven. 'Als de meerderheid van de clubs zegt dat het veel te snel gaat, dan zullen wij het er echt niet doorheen drukken', aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB.

Materialen
De heersende opvatting in het voetbal is dat iets wat goed gaat, niet hoeft te worden veranderd. 'Maar misschien hebben we te lang geloofd in onze eigen ontwikkeling', zegt Jorg van der Breggen, medewerker voetbalontwikkeling van de KNVB. 'Het belangrijkste is het plezier van het kind. Wij denken het voetbal met deze verandering te verbeteren en het spelletje weer terug te geven aan de kinderen.'

Om clubs te informeren, trok de bond de afgelopen maand door het land. Op de tachtig bijeenkomsten kwamen 5,5 duizend vrijwilligers af van 1.700 verenigingen: tachtig procent van de amateurclubs waar pupillenvoetbal wordt gespeeld. De meeste clubs reageerden positief op de kern van het plan: het voetbal zo leuk mogelijk maken voor de jongste jeugd. Maar nog lang niet alle vragen zijn beantwoord, zegt Gerrit Rietveld, die het jeugdproject bij de KNVB leidt.

Het gaat onder andere over materialen. Velden zullen weliswaar optimaal gebruikt worden door meer kinderen tegelijk te kunnen laten voetballen, maar meer wedstrijden op een voetbalveld spelen vraagt om meer materialen. Nienhaus: 'Ik kan me voorstellen dat clubs moeite hebben om zich dan aan te passen.'

Ongelukkige timing
Daarnaast viel de timing en bekendmaking van de KNVB hoogst ongelukkig uit, wat de meeste tegenstand opwekte. Peter van den Driessche, voorzitter van de technische jeugdcommissie van SV Huizen: 'De KNVB luistert te laat naar de clubs. Zij kregen het nieuws over het plan via de media te horen. Een cruciale marketingfout.'

Ruud van Pelt, jeugdtrainer bij Waterwijk, snapt de tegenstand niet. 'Er wordt gesuggereerd dat het als een dictaat wordt doorgevoerd, maar dit idee komt vanuit de clubs. De KNVB is naar mijn idee altijd standvastig geweest en heeft nu eindelijk ruimte geschept voor verandering.'

Een groot deel van de tegenstand komt volgens de KNVB voort uit onzekerheid: clubs weten nu nog niet hoe het voetbal er straks in de praktijk komt uit te zien. De bond organiseert daarom bijeenkomsten om de wedstrijdvormen uit te testen.

Slechts een paar dingen, zoals de afmetingen van de velden en het aantal spelers, liggen vast. In overleg met de clubs zal nog invulling worden gegeven aan de randvoorwaarden, bijvoorbeeld hoe lang een wedstrijd duurt, wat de rol van de coach is en of er wel of geen scheidsrechter nodig is. Dat laatste scheelt voor een kleine club als Muiderberg een zoektocht naar vrijwilligers, zegt elftalleider Rein Sikkens. 'En zonder scheidsrechter krijgen de kinderen hun eigen spelletje in handen.'
 

de waan

Well-known member
Gewoon 5 van de 12 clubs die de Telegraaf noemt zijn voor het plan. PSV heeft zelfs een hoger scoringspercentage met penalty's.

En we zitten op 6: Zeeburgia doet ook niet mee. Van de zes anderen heeft ook nog niet ??n bevestigd dat ze w?l hebben ondertekend.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan