Batigoal
Well-known member

De afgelopen transferperiode bracht een ware aardverschuiving in het mondiale voetballandschap. China bemoeide zich als "nieuwe" grote speler op de markt. Tal van voetballers uit de Europese en Zuid-Amerikaanse topcompetities vonden hun weg naar het Verre Oosten, gelokt door de vele miljoenen die daar te verdienen zijn. Waar Qatar, Dubai en de MLS met moeite voornamelijk 30ers weten te lokken, krijgt China het voor elkaar om voetballers op hun top te verleiden om die kant op te komen. Het transfergeweld kan nog een laatste impuls krijgen, aangezien komend weekend de markt sluit in China en sommige clubs nog aanvulling zoeken in hun selectie. O.a. Pienaar, Papiss Ciss? en Nicklas Bendtner worden op dit moment genoemd.
Tijd voor een topic, want nu alle rook is opgetrokken, begint volgende week het nieuwe seizoen in de Ping An Super League. De afgelopen 5 jaar was, het uiteraard door geld opgepompte, Guangzhou Evergrande oppermachtig in zowel China als Azi? (5 keer landskampioen en 2 keer Aziatisch CL-winnaar). Daar zou dit jaar verandering in kunnen komen. Het Shanghai SIPG van Sven-G?ran Eriksson was vorig jaar al dichterbij gekomen en eerder was ??n van de weinige overgebleven traditieclubs uit China, Shanghai Shenhua, de grote uitdager. Voortgestuwd door miljoenen lijken Beijing Guo'an, Jiangsu Suning en het gepromoveerde Hebei Fortune zich te melden voor een plaats in de Chinese top. Dit vanwege de sterren die ze kochten en hun drang op de nationale spelersmarkt. Want wie dacht dat enkel voor buitenlandse voetballers grof geld wordt betaald zit mis; de transfersom voor een goeie Chinese voetballer gaat inmiddels ook al richting de tien miljoen euro.
De drang naar succes komt voort uit de wens van de Chinese president Xi Jinping; een groot voetballiefhebber. De nieuwe president maakte een grote schoonmaak in het Chinese voetbal na het laatste matchfixingschandaal en heeft als persoonlijke ambitie om China tot in ieder geval een vaste WK-kandidaat te maken.
Maar waar voorgaande projecten om het voetbal groot te maken strandden, wordt er nu op breder vlak dan alleen de eerste teams op het hoogste niveau ge?nvesteerd. Zo worden er door het hele land twintigduizend voetbalscholen opgericht, te bedenken dat jeugdvoetbal in China niet eens bestond. Uiteraard worden er zat buitenlandse jeugdtrainers ingevlogen om deze op poten te zetten. Met name Barcelona, Real en Atletico Madrid zien de commerci?le mogelijkheden in China en leveren tientallen jeugdtrainers af in het land. Ook Ren? Meulensteen werkt er inmiddels. Daarnaast zijn er uiteraard de samenwerkingen met buitenlandse clubs en worden er inmiddels zelf complete jeugdelftallen verscheept naar Europa om daar te wennen aan een hoger niveau. Met name in Spanje zijn er tientallen Chinese tieners actief.
Voor de liefhebbers zijn vanaf volgende week de beelden te zien via deze site: https://www.facebook.com/chinasuperleague/videos
Laatst bewerkt: