ENSCHEDE - Binnen FC Twente is een conflict ontstaan tussen de financiers onder aanvoering van Dik Wessels en de nieuwe raad van commissarissen en directie van de club.
Zakenlieden eisen vertrek
Dat blijkt uit reconstructie die zaterdag in De Twentsche Courant Tubantia staat over de hectische taferelen die zich de laatste weken in en rond de Grolsch Veste hebben afgespeeld. Wessels en een aantal andere zakenlieden die zich garant hebben gesteld voor 12 miljoen euro, willen dat de FC Twente-commissarissen Jan Schutrups en Ton Heerts, alsmede directeur Onno Jacobs, vertrekken. Althans, Schutrups zou wel kunnen blijven, maar niet als voorzitter, zo melden bronnen rond de club.
Wessels verstrekt FC Twente zelf een lening van vier miljoen en staat ook nog eens voor vier miljoen garant. Daarmee is bouwmagnaat uit Rijssen de grootste van de circa vijftien zakenlieden die een borgstelling hebben afgegeven. Een aantal leden van deze groep heeft echter geen vertrouwen meer in het trio Schutrups, Heerts, Jacobs.
Garantstelling basis van conflict
Belangrijke reden daarvoor is het feit dat die drie akkoord zijn gegaan met het betalen van een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro aan de andere clubs binnen de Eredivisie CV. Ook is een aantal ondernemers die borg staan woedend over het feit, dat de door hen afgegeven garantstelling waarschijnlijk spoedig moet worden aangesproken door de club.
'Genoeg ellende gehad'
Dik Wessels zegt desgevraagd, cryptisch. “Het klopt dat er een behoorlijk verschil van mening is. De informatie die jullie hebben klopt voor 70% , maar 30% ontbreekt. Maandagavond praten wij als garantstellers met elkaar en moet FC Twente ons cijfers presenteren. Daar hangt veel van af. Ik haak niet af als het om geld gaat, absoluut niet. Maar ik wil wel plezier hebben en niet nog meer ellende aan de kop, want dat heb ik al genoeg gehad.”
Directe invloed van derden, dus ook van financiers als Wessels, op het beleid van FC Twente is sinds kort onmogelijk. De vorige week aangetreden nieuwe raad van commissarissen is na een sollicitatieprocedure aangesteld door het bestuur van de Stichting FC Twente ’65.
De ‘strijdende partijen’ zijn toegesproken door de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuijzen. Die heeft gewaarschuwd voor het gevaar dat FC Twente zichzelf als gevolg van interne twisten kan opblazen.
Claim teruggebracht
Woordvoerder Marcel Wendrich van FC Twente: “Onze bestuurders hebben die claim van Eredivisie CV van 5 miljoen weten terug te brengen naar 1,7 miljoen, maar aan betalen was niet te ontkomen. We hebben de garantstellers nu een vorm van toezicht aangeboden en hopen er men hen uit te komen. Maar terug naar tijd van ‘wie betaalt bepaalt’ is op basis van onze nieuwe statuten niet meer mogelijk.”