De Voetbalquiz

JMD

Well-known member
We gaan even met de Europacup I / Champions League verder...

In totaal hebben 22 clubs de EC1/CL gewonnen.
5 Engelse clubs wonnen de EC1/CL, het is het land met de meest verschillende winnaars.
3 landen wonnen met 3 verschillende clubs, Nederland is daar natuurlijk 1 van.

Welke 2 andere landen wonnen met 3 clubs de EC1/CL en welke ploegen waren dat?
 

erka

Well-known member
Welke 2 clubs namen aan het eerste seizoen van de Europacup 1 deel maar plaatsten zich daarna nooit meer voor Europees voetbal?
 

erka

Well-known member
ALenstra heeft het goed. Saarland ging in 1956 op in West-Duitsland, de Saarlandse voetbalcompetitie was in 1951 al opgegaan in de Duitse maar desondanks mocht FC Saarbrücken wel deelnemen, naast Duits kampioen Rot-Weiss Essen.

Rot-Weiss Essen miste in 1975-76 op doelsaldo nog een Uefacup-plaats.
 

ALenstra

Well-known member
We blijven bij de Europese toernooien. En mijn vraag heeft ook betrekking op twee clubs die éénmaal europees speelden. Ik zoek twee Nederlandse clubs die éénmaal Europees speelden maar wel wisten te overwinteren. Welke twee clubs zijn dat.
 

JMD

Well-known member
Haarlem niet, struikelde tegen Spartak Moskou (Luzhnikiramp) in de 2e ronde. FC Amsterdam dan dus wel en verder natuurlijk Fortuna Sittard.
 

JMD

Well-known member
Gaan we even verder over de Luzhnikiramp, waarbij men zegt 66 mensen het leven lieten, maar men denkt wel meer dan 200.
In het publiek die avond zat een 16-jarige Sovjetrus die later proftennisser werd. Hij haalde 1x de halve finale van Roland Garros, en 3x was de kwartfinale zijn eindstation op een Grand Slam. (2x RG, 1x AUS) Op Wimbledon kwam hij nooit door de 1e ronde. Begin jaren 90 stond hij even in de top 10 van de wereld.

Wie was deze tennisser, door wiens verhalen de media gingen zoeken naar feiten over deze ramp die door de Sovjetautoriteiten was stilgehouden waardoor niemand in het westen wist van deze ramp, ook de Haarlemspelers van die avond niet, die werden snel weggestuurd?
 

JMD

Well-known member
Ik bedoelde eigenlijk die andere Andrej. schesnokov ?
Die was het... Hij was het die (naw op een ABN-AMROtoernooi of Melkhuisje) aan de Nederlandse media vroeg wat die hier van wisten. Toen hij hoorde dat wij hier helemaal van niks wisten ging hij vertellen en zijn NL media gaan zoeken, zeker nadat de Sovjetunie was gevallen. Mid jaren 90 werd het ijzingwekkende verhaal pas helemaal bekend.
 
Bovenaan