Cambuur nieuws topic

Bernardo

Well-known member
Het voetbal is nu zonder publiek nog nooit zo goed gegaan als nu. Gewoon een grasveld ,100 bij 80m2 graszaad, 4 cornervlaggen, omheining, 6 houten balken voor het doel en wat lampen en je bent klaar.

Vuurwerkzone voor het publiek ergens op een parkeerterreintje en hoppakee.
Genot!
 

PES5

Administrator
Forumleiding
En echt niet omdat ik fan van Heerenveen ben, maar ik heb al eerder gezegd dat die constructie niet klopt. Dit zaakje stinkt. Het duurt maar en het duurt maar en er zijn veel schimmige zaken. Ik noem Henk Deinum, Jannewietske de Vries, brieven die bleven liggen, winkels waar men niet op zat te wachten, scholen die eerst van niets wisten, bioscopen waar geen behoefte aan was en dan ook nog Corona, waardoor de winkels in de binnenstad het nog zwaarder kregen en Cambuur dat zelf een bedrag op moest hoesten wat ze bij lange na niet konden betalen.

En dat terwijl Cambuur met dit spel en deze spelersgroep zeker eredivisie en meer publiek verdient.
 

Bernardo

Well-known member
Stadiontontwikkelaar Wyckerveste trekt zich terug. De Limburgse projectontwikkelaar krijgt de business case voor het nieuwe Cambuurstadion niet rond.

Met het terugtrekken is de bouw van een nieuw stadion voor Cambuur van de baan. De kosten voor het stadion bedroegen 44 miljoen euro. ,,Wyckerveste is niet in staat gebleken voldoende huurders te vinden”, zegt wethouder Friso Douwstra. ,,Ondermeer de huurovereenkomst met de Friese Poort kwam niet rond.” De huurovereenkomst met de Friese Poort was een belangrijke bron van inkomsten om de bouw van het stadion te financieren.


Wethouder Hein de Haan is diep teleurgesteld. Maar geeft de moed niet op. ,,De beoogde bouwer Van Wijnen, Cambuur, de gemeente, Bouwbedrijf Dijkstra Draisma, de Friese Poort en het WTC willen allemaal doorgaan. Dus we gaan kijken of het op een andere manier toch te realiseren is.”

LC.nl

Ben ik deels wel met je eens PES.

Vind het een apart verhaal, Friese Poort kwam niet tot overeenstemming met Wyckerveste, maar wil nog wel steeds doorgaan met de gemeente, Cambuur, en de bouwbedrijven. Uiteindelijk draait alles om geld geld geld. Corona zal ook wel niet hebben meegeholpen met OA de horeca.
 

Bernardo

Well-known member
Werkzaamheden die nu in uitvoering zijn, waaronder de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het overloop parkeerterrein op De Zwette, rondt de gemeente af zoals gepland. Bouwgroep Dijkstra Draisma realiseert de supermarkten Jumbo en Aldi conform planning. Die openen in het voorjaar van 2021 hun deuren.

Complexe situatie

De betrokken partijen geven aan dat zij ondanks dit bericht willen doorgaan om het nieuwe Cambuurstadion toch mogelijk te maken. "Of dat lukt is afhankelijk van vele factoren; het is een complexe situatie", schrijven ze.
 

Bernardo

Well-known member
Cambuur wilde in het seizoen 2022/23 naar Leeuwarden-West verhuizen. De voorbereidingen voor het project lopen al jaren. Eerder dit jaar is de gemeente zelfs al begonnen met de voorbereidingen voor de bouw. Maar zoals het er nu voorstaat, komt er dus helemaal geen stadion meer. 'Het heeft ons in 2020 al niet heel erg meegezeten, dit kon er nog wel bij', aldus De Graaf.

Aan het Cambuurplein geven ze de hoop nog niet op. 'Afstel is het slechtste scenario, maar we hopen dat het slechts uitstel wordt', toont de directeur zich strijdbaar. 'Met al het voorwerk dat er ligt en de onderzoeken die gedaan zijn, zouden we gewoon verder kunnen. Wij hebben energie om door te zetten, die energie proef ik ook bij de gemeente en bij andere belangrijke partijen.'

Maar een doorstart van het stadionproject is momenteel toekomstmuziek. 'We zitten momenteel vooral met vragen waar nog geen antwoord op is', geeft De Graaf aan. 'En de situatie dat we op dit moment een stadion bespelen dat profvoetbal anno 2020-onwaardig is. Dan heb ik het nog niet eens over de technische staat van het bouwwerk. Er zal met lapmiddelen wel iets aan gedaan kunnen worden, maar vroeg of laat kan het gewoon niet meer. Dat nieuwe stadion zal er een keer moeten komen.'
 

Bernardo

Well-known member
ROC Friese Poort meldt dat er een groot verschil zat tussen wat de school aan huur wilde betalen, en wat de ontwikkelaar wilde ontvangen (miljoenen over 15 jaar gerekend). De school claimt zelf marktconforme voorwaardes te hebben gesteld

Overigens meldt de Friese Poort dat de projectontwikkelaar nog met geen enkele andere partij een overeenkomst had. Bestuursvoorzitter Remco Meijerink van de school denkt dat Wyckerveste een te hoog rendement wilde
 

Bernardo

Well-known member
Directeur SC Cambuur teleurgesteld: "Dit is een flinke kink in de kabel"
19 nov 2020 - 07:51 Frysk

De ontwikkeling van het WTC-gebied in Leeuwarden en daarmee het nieuwe stadion van SC Cambuur loopt opnieuw vertraging op. Projectontwikkelaar Wyckerveste heeft aangegeven dat het project te weinig rendement oplevert en trekt daarom de stekker eruit. Eén van de gedupeerde partijen is SC Cambuur. Algemeen directeur Ard de Graaf is teleurgesteld: "Dat het stadion er moet komen is duidelijk, dat het er gaat komen daar ben ik ook nog steeds van overtuigd. Maar dit is echt een flinke kink in de kabel."


Ard de Graaf - Foto: Omrop Fryslân
Het was echter niet een verrassing voor De Graaf. Hij zag de bui al een poos hangen. "Wij zitten bij alle bestuurlijke gesprekken aan tafel, dus ik kan niet ontkennen dat ik dit wel heb zien aankomen. Ik zag wat de strijd van de ontwikkelaar was om dit rond te krijgen met alle partijen. En dat dit ook met grote spanningen gepaard ging. Dat hebben we de afgelopen jaren vaker meegemaakt, we hebben een aantal flinke hobbels moeten nemen met z'n allen. Maar nu is het niet gelukt en is het vastgelopen. Wyckerveste heeft gezegd: tot hier en niet verder. Dat is buitengewoon teleurstellend."

Ondergrens was bereikt
Directeur De Graaf legt uit waar het nu precies op bleef hangen. "Een ontwikkelaar maakt een plan en zoekt partijen die er aan mee financieren en zich er gaan vestigen. Wij zijn er één van, maar ook ROC Friese Poort bijvoorbeeld. Zij huren of kopen vierkante meters en dat moet leiden tot een bepaald rendement voor de ontwikkelaar. Dat rendement zal meedansen met de tijd, maar heeft wel een ondergrens. Een ontwikkelaar zal geen verliesgevende ontwikkeling maken. Er is veel gebeurd met deze business case. Maar nu was de grens bereikt en is besloten om ermee te stoppen."

Hoop op doorstart
SC Cambuur hoopt wel dat het niet het einde betekent voor alle plannen. "We zijn met een hele groep partijen nog over: de gemeente, Cambuur, ROC Friese Poort, WTC, Bouwgroep Dijkstra Draisma, allemaal partijen die nog aan boord zijn in het project. Daar blijven we mee in gesprek om te kijken hoe we een doorstart kunnen maken met dit project en wie de kar gaat trekken. Er zijn natuurlijk meer vragen dan antwoorden, maar daar moeten we naar op zoek," zegt De Graaf.

Stadion onder druk
Dat er wat moet gebeuren om goed te blijven voetballen, is voor De graaf wel duidelijk. "Het staat al een aantal jaren onder druk. Op dit moment kunnen we prima spelen in het stadion, want er mogen geen mensen zitten en dus het heeft weinig te lijden. Maar daarna is het wel een uitdaging. Als we weer een niveau hoger zouden spelen, dan komt het stadion in een uitverkochte situatie volop onder druk te staan. Dat ga je geen vijf jaar meer doen. Er zullen ongetwijfeld lapmiddelen zijn, maar het punt is dat het niks meer te maken heeft met het betaald voetbal in 2020. We zullen linksom of rechtsom toch naar een oplossing moeten."

Maar om tot zo'n oplossing te komen zal nog wel een flinke klus worden, geeft de Cambuurdirecteur aan. Al houdt hij hoop. "Dit is wat ons betreft geen afstel, maar uitstel. Iedereen wil dit graag realiseren. We hebben een enorme uitdaging, maar we gaan ermee aan de slag. Daar hebben we tijd voor nodig, maar we hebben zeker hoop en overtuiging dat het gerealiseerd zal worden."
 

erka

Well-known member
Wel knullig dat de livestream van de geheime bijeenkomst van de gemeenteraad van Leeuwarden gisteravond per ongeluk open stond :D

Voor de rest sneu, maar niet helemaal onverwacht. Er waren al genoeg signalen, het duurde eigenlijk veel te lang. En Leeuwarden is helaas een stad die net een beetje tussen wal en schip valt. Op zich groot genoeg maar zo moeilijk om goede businesscases te maken vanwege het economisch profiel. Zie je met meer ontwikkelingen. Hopelijk komt het nog goed, met Wyckerveste of een nieuwe ontwkkelaar.
 

Bernardo

Well-known member
Er is hoop 👍



Bouwbedrijf Van Wijnen mogelijk nieuwe projectontwikkelaar Cambuurstadion

Bouwbedrijf Van Wijnen gaat serieus bekijken of zij de rol van Wyckerveste kan overnemen als projectontwikkelaar van het nieuwe Cambuurstadion. Dat zegt directeur Roelof Faber, directeur van de vestiging Gorredijk van Van Wijnen. Van Wijnen was de beoogd bouwer van het nieuwe stadion van Cambuur.

,,We hebben gisteren en vanochtend hierover contact gehad met de gemeente Leeuwarden. U moet begrijpen, tot gisteren waren wij gewoon de bouwer van het stadion. De komende twee maanden zullen wij onderzoeken of we dit kunnen gaan doen”, aldus Roelof Faber.

Wyckerveste, tot woensdag de ontwikkelaar van het stadion, lukte het in zeven jaar tijd niet om een sluitende businesscase rond te krijgen. En gooide daarom begin deze week het bijltje erbij neer. Dat weerhoudt Van Wijnen er niet van om de mogelijkheid te onderzoeken. ,,De bereidheid is er bij ons en we hebben ook het gevoel dat het mogelijk is.” Van Wijnen is niet alleen een bouwbedrijf, het heeft ook een projectontwikkelingstak.

Voldoende huurders te interesseren

Over de reden waarom het Wyckerveste niet lukt, laat Faber zich niet uit. ,,Wij zijn als bouwer van het stadion sinds februari betrokken bij de plannen. In opdracht van Wyckerveste. Dat het hen niet gelukt is, is duidelijk. Ik denk dat er voldoende huurders te interesseren zijn voor het project.”

Behalve een nieuwe projectontwikkelaar, is er nog een belangrijke hobbel te nemen om eventueel een doorstart te maken met de plannen voor een nieuw stadion. Namelijk de afhandeling van de overeenkomst die Wyckerveste met de gemeente heeft gesloten. En volgens Hessel Meijer van Wyckerveste ligt er ook nog een overeenkomst met de Friese Poort. ,,Hopelijk kunnen we dat tot een goed vergelijk brengen, als fatsoenlijke mensen.”

Dat die overeenkomst uiteindelijk niet tot een huurcontract met de Friese Poort leidde, is volgens Meijer de reden dat het project strandde. ,,Wij vinden dat de Friese Poort er debet aan is dat de businesscase niet rond is gekomen.” De huuropbrengsten van de Friese Poort waren noodzakelijk om een deel van de bouwkosten van het stadion te financieren.

Tegenvallers compenseren

Remco Meijerink van de Friese Poort reageerde woensdagavond al door te zeggen dat Wyckerveste met geen enkele partij sluitende afspraken had weten te maken. ,,Het lijkt erop dat Wyckerveste andere tegenvallers probeerde te compenseren met de huurprijs voor de Friese Poort”, zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Wethouder Hein de Haan zei al dat er een ‘uiterst complexe situatie’ is ontstaan na het afhaken van Wyckerveste. In de besloten bijeenkomst met de fractievoorzitters in de gemeenteraad gaf hij aan dat juridische procedures niet zijn uit te sluiten
 

Bernardo

Well-known member
Hoofdsponsor Cambuur staat open voor rol als projectontwikkelaar nieuw stadion
19 nov 2020 - 17:17 Frysk
De hoofdsponsor van SC Cambuur, bouwgroep Dijkstra-Draisma, staat open voor een rol als projectontwikkelaar van het nieuw te bouwen Cambuurstadion. Dat zegt Dirk Jan de Rouwe van het bouwbedrijf op de vraag hoe het verder moet nu ontwikkelaar Wyckerveste zich woensdagavond terug heeft getrokken.


Foto: Orange Pictures
"Wij willen er alles aan doen om het nieuwe stadion mogelijk te maken. Zo hebben we vanaf het begin in de wedstrijd gezeten", zegt De Rouwe. "We staan ook zeker open om te onderzoeken of wij misschien als projectontwikkelaar een rol kunnen spelen. We hopen in elk geval op een oplossing, op wat voor manier dan ook."

Samenwerking met Van Wijnen?
Bouwbedrijf Van Wijnen, dat in de plannen van Wyckerveste het stadion zou bouwen, onderzoekt ook of het bedrijf een rol als projectontwikkelaar kan spelen. "Dat zijn allemaal dingen die we moeten onderzoeken. Het nieuws is natuurlijk nog vers, dus het is voor ons even kijken hoe een en ander nu verder gaat. Er zijn in ieder geval nog geen gesprekken gevoerd. Het is natuurlijk gisteravond pas bekend geworden."

Dirk Jan de Rouwe van bouwgroep Dijkstra-Draisma

Woensdagavond werd bekend dat ontwikkelaar Wyckerveste er niet uitgekomen was met ROC Friese Poort. Volgens Remco Meijerink van het college van bestuur van de school was het verschil tussen wat Friese Poort wilde betalen en wat de projectontwikkelaar wilde hebben voor een school in het nieuw te bouwen Cambuurstadion normaal gesproken te groot. Volgens hem was het verschil tussen beide partijen meerdere miljoenen over een huurperiode van vijftien jaar. De onderhandelingen over het verschil zaten vast.

'Bouw van supermarkten gaat door'
Dijkstra-Draisma zat bij het begin van het project ook samen met Wyckerveste in de zogenaamde Stichting Ontwikkeling Cambuur (SOC) BV. Dat is op papier de officiële projectontwikkelaar. Een tijd gelden heeft het bedrijf zich teruggetrokken uit de SOC, zegt De Rouwe. "Er was wat onenigheid met het WTC, en met ROC Friese Poort. Toen hebben wij gezegd, wij willen doen waar we goed in zijn en dat is bouwen. Toen hebben we onze rol in de SOC afgeschaald, en zijn we als aannemer bij het project betrokken gebleven."

Het bedrijf zou als aannemer een belangrijke rol spelen in de hele gebiedontwikkeling. "Voor ons is dit ook een zure appel. Wij zouden veel gaan bouwen, dat valt nu weg. Wat wel doorgaat is de bouw van twee supermarkten waar we al mee bezig zijn op het terrein. Ook de appartementen aan de Snekertrekweg, die onderdeel van het plan zijn, bouwen we af. Het is dus niet allemaal slecht gegaan de afgelopen jaren
 

Bernardo

Well-known member
Ype Smid terug, Gerald van den Belt weg bij Cambuur? 'Een terugkeer van Ype werd niet gesteund'

Gerard Bos • Vandaag, 05:50 • Sport
Er komt een wisseling van de wacht bij SC Cambuur. Ype Smid staat voor een terugkeer als voorzitter; het vertrek van directielid Gerald van den Belt dreigt. Twee leden van de Raad van Commissarissen (RvC) stappen sowieso op.

Maandag is er een algemene vergadering van het stichtingsbestuur, de Raad van Commissarissen en de directie van Cambuur. Daar zal Ype Smid worden voorgedragen als nieuwe RvC-voorzitter. Navraag leert dat de drie organen al enkele maanden niet op één lijn zitten. Signalen over de onenigheid sijpelden de afgelopen tijd al door en worden ondersteund door een recente brief die in het bezit is van deze krant.

Commissarissen Jan Koster en Harry van der Zee trekken nu hun conclusies en ook directielid Gerald van den Belt staat op het punt dit te doen. Sommige betrokkenen hopen dat hij zich nog bedenkt, anderen schatten die kans ,,zo goed als nul”. Een vertrek van Van den Belt – geen agendapunt maandag overigens – zou voor Cambuur een aderlating zijn. Hij is een van de dragende krachten van het succesvolle beleid dat de club financieel en sportief de afgelopen jaren voerde.

‘We waren echter wel unaniem’

Van den Belt wenst desgevraagd niet in te gaan op de situatie. ,,Ik heb geen behoefte om op andere zaken dan voetbal of financiën te reageren.” Koster doet dat wel. Hij zegt samen met Van der Zee op te stappen vanwege de voorgenomen rentree van Smid als voorzitter en het proces daaromheen. ,,Een terugkeer van Ype werd niet gesteund door zowel de RvC als de directie. Dat hebben we ook uitgesproken richting het stichtingsbestuur. Dat heeft het toch doorgezet, die bevoegdheid heeft het ook. Maar daar trekken wij onze conclusies uit.”



Bert Hollander, het derde RvC-lid, blijft wel. ,,We waren echter wel unaniem”, wil Koster nog kwijt. ,,En waarom we een terugkeer van Smid niet zien zitten? Wij hebben daar onze redenen voor, zonder in detail te willen treden.” Van een machtsstrijd wil Koster niet spreken: ,,Dat woord zal ik niet in de mond nemen, maar ik kan me voorstellen dat anderen het zo zien.”

Hoe nu verder?

Het stichtingsbestuur is het hoogste orgaan binnen de club. Het accordeert voordrachten door de Raad van Commissarissen en kan ook een RvC ontbinden. Het bestuur bestaat onder anderen uit vier certificaathouders – belangrijke aandeelhouders van de club – en drie zogeheten kwaliteitszetels. Die worden ingenomen door vertegenwoordigers van sponsoren, supporters en gemeente.

Hoe nu verder, en hoe terecht is de stellige overtuiging van diverse bronnen binnen de club dat Van den Belt ook zal vertrekken? Voorzitter Cees Anceaux stelt namens het stichtingsbestuur dat een vertrek van wie dan ook hem niet bekend is, net zomin als dat Smid voorzitter gaat worden. ,,Zover is het allemaal nog niet. En of iedereen blijft zitten waar-ie zit? Dat weet je nu eenmaal nooit in het leven.”

Slag om de arm

Smid houdt zelf ook een slag om de arm. ,,Er speelt wel wat, maar inhoudelijk kan ik nergens op ingaan. Wel wil ik stellen dat er van een machtsstrijd geen sprake is.” De Leeuwarder ondernemer behoedde Cambuur tien jaar geleden met enkele mede-investeerders voor een faillissement. Daarna bouwde hij met directieleden Ard de Graaf (woensdag niet bereikbaar voor commentaar) en Van den Belt aan de wederopstanding van de club, onder meer door het opzetten van een spelersfonds.

Van den Belt vertrok begin 2015 naar FC Twente, maar keerde eind 2016 terug en werd financieel en technisch directeur. Onder zijn leiding beschikt Cambuur dit jaar voor het eerst over een positief eigen vermogen.

Smid vertrok in februari 2018 en kreeg daarna de rol van erevoorzitter. Als de voordracht slaagt, keert hij terug op zijn oude positie. Dat doet hij dan bij een stabiele en sportief en financieel succesvolle club.
 

Bernardo

Well-known member
Contract Mitchell Paulissen met 2 jaar verlengd, ligt nou vast tot 2023.

Gesprekken tussen Sambissa en Cambuur ligt voorlopig stil, partijen zijn er niet uitgekomen. En binnenkort word ook verwacht dat Maulun zijn contract verlengd.
 
Bovenaan