KNVB straft clubs die wél beleid maken en speelt vervolgens verstoppertje'
In VI Visie: verslaggever Stef de Bont over de pijn en de gevolgen in Doetinchem en Leeuwarden na het besluit van de KNVB dat er geen clubs promoveren of degraderen in het betaald voetbal dit seizoen.
Grote kans dat u het bericht van Hans Martijn Ostendorp zaterdagmiddag heeft gemist. Weinig vilein gaf de algemeen directeur van De Graafschap een kijkje achter de schermen. Inmiddels had iedereen via VI PRO, het AD, de regionale kranten en De Telegraaf alles kunnen lezen over de gênante videocall van het bestuur betaald voetbal, maar de preses ging verder.
“Gisteren heeft directeur betaald voetbal Erik Gudde een besluit genomen dat voor SC Cambuur en De Graafschap enorme consequenties heeft. Misschien naïef, maar een telefoontje van zijn kant naar de clubs die hierdoor zo hard zijn geraakt is toch niet zoveel gevraagd?”
Vooruit, Erik moet Eric zijn, maar verder is het een plausibel berichtje. Dat het optreden van de voetbalbond afgelopen vrijdag niet de schoonheidsprijs verdient, is niemand ontgaan. Maar zo snel als de bestuurders op vrijdagmiddag de videocall beëindigden, zo lastig was het om even contact te zoeken met de gedupeerden. Het impliceert dat de mannen in Zeist totaal geen idee hebben hoe groot de impact voor de fans, medewerkers en spelers van Cambuur en De Graafschap is. Of nog erger, het maakt ze niet uit.
Niet veel later kreeg Ard de Graaf plots een appje. Eric Gudde. Dat ze maar eens moesten praten als de storm wat was gaan liggen. KNVB-voorzitter Just Spee pakte na het appje van Ostendorp de telefoon. Het belletje met Leeuwarden werd uiterst pijnlijk. Spee vond het ontzettend vervelend voor de koploper van de Eerste Divisie. Nee, hij kon er ook niks voor doen. En ja, sterkte.
Antwoorden kregen beide clubs niet. Nog altijd niet. Antwoorden op vragen als: waarom de KNVB bij het toewijzing van de Europese tickets wel naar de UEFA luisterde en bij promotie/degradatie niet. Waarom clubs alsnog werden gevraagd naar hun mening en waarom de stemming op een onverklaarbare wijze werd geïnterpreteerd. Een laatste en veelal ondergesneeuwde vraag: waarom nam de KNVB daags voor die call geen contact op met de betrokken partijen? Om de consequenties door te spreken? Om mogelijk met een vangnet te komen? Naast een slecht-nieuwsgesprek kregen de twee Eerstedivisionisten geen enkele ondersteuning.
Zondagmiddag vertelde financieel directeur Gerald van den Belt op VI PRO over de financiële gevolgen voor Cambuur. Het zou de club minimaal anderhalf miljoen euro kosten. Trainer Henk de Jong rekende voor dat het op de lange termijn wel om tien tot vijftien miljoen euro zou gaan. Daar hoor je niemand over in Zeist.
In Leeuwarden hebben ze dit seizoen doorgepakt. De club wil binnen afzienbare tijd een nieuw stadion betrekken en wilde dan geen middenmoter in de Eerste Divisie zijn. Het vroeg betrokken sponsoren deel te nemen in een spelersfonds. Niet om direct de hemel te bestormen, maar om de topvijf van de Keuken Kampioen Divisie te halen. Een finaleplaats in de play-offs zou de kans op promotie doen vergroten.
Maar alles kwam in een stroomversnelling terecht. De club pakte de koppositie in de Eerste Divisie en lag in de winterstop al een straatlengte voor. De Leeuwarders besloten het laatste duwtje te geven richting de Eredivisie. Niet door met tonnen te gaan smijten, maar door bepalende spelers contracten aan te bieden. En toen voor 1 april een beslissing moest worden genomen en Cambuur volgens Hypercube al voor 99,5 procent zeker was van promotie, werd daar de selectie op ingericht. Opties in contracten van meerdere spelers werd gelicht. Back-ups, jongens die (nog) niet goed genoeg waren voor de Eredivisie. In de Keuken Kampioen Divisie had de club gekozen voor een extra amateurspeler, maar nu was er enige speelruimte.
Nogmaals, in Leeuwarden en ook Doetinchem hebben ze geen gekke dingen gedaan. Wel ging Cambuur in gesprek met topscorer Robert Mühren over een mogelijk langer verblijf en werd de talentvolle Mees Hoedemakers definitief overgenomen van AZ. Niet voor Hakim Ziyech-achtige salarissen maar voor gewoon een goed Eredivisie-salaris.
Wat Cambuur (en ook De Graafschap) deed was goed besturen. Als je voor 99.5 procent zeker bent van promotie en je moet voor 1 april een beslissing nemen over contracten, dan moet je keuzes maken met het oog op Eredivisie-voetbal. Wie met nog tien wedstrijden te spelen een puntje voorstaat, moet rekening houden met nog een jaartje Top Oss en SC Telstar. Maar wanneer je elf punten voorstaat op de nummer drie met nog een paar wedstrijden te spelen, mag je best eens aan volgend seizoen gaan denken.
Het vervelende voor de KNVB is dat Cambuur en De Graafschap in veel opzichten voorbeeldclubs zijn. Verenigingen met een roemruchte geschiedenis maar met capabele mensen aan het roer. In Doetinchem worden geen onnodige risico’s genomen en in Leeuwarden zijn ze juist op het punt aanbeland dat de club na jaren uit de rode cijfers is. De plannen voor het nieuwe stadion zijn aan alle kanten doorgerekend en wordt grotendeels uit eigen middelen gefinancierd. De toekomst van Cambuur ziet er beter uit dan die van veel Eredivisie-clubs.
Het moet ook in Zeist pijn doen dat clubs met een normaal en gezond beleid, nu worden gestraft. Clubs als Roda JC en NEC hebben er een handje van meer uit te geven dan er binnenkomt. Het is geen toeval dat juist zij en niet relatief kleine clubs als Telstar en FC Dordrecht in de problemen komen door de corona-crisis.
In de Eredivisie heeft ADO Den Haag deze winter de portemonnee getrokken. Niet om grote talenten uit de Eerste Divisie een kans te geven maar door een handjevol onbekende en mislukte Britten naar Den Haag te halen. Het resultaat: afbraakvoetbal en nauwelijks punten. Dat had weinig met sportief beleid te maken. RKC kreeg de complimenten voor het verstandige beleid, al was rond de winterstop al duidelijk dat het elftal van Fred Grim niet Eredivisie-waardig was. De club gebruikte het jaartje in de Eredivisie om de reserves aan te sterken om zo in de toekomst nog beter voor de dag te komen.
Een onderstroming in de voetballerij zegt nu dat Cambuur en De Graafschap zelf onverantwoorde risico’s hebben genomen door alvast voor te sorteren op komend seizoen. Dat je geld pas uit kan geven als je het hebt. Als je zo beredeneert heb je weinig kaas gegeten van besturen. Als je voor 99.5 procent zeker bent van Eredivisie-voetbal, moet je wel beleid maken op uit- en thuiswedstrijden tegen SC Heerenveen. Dan moet je opties in contracten lichten, anders moet je in de laatste week van augustus wachten op afdankertjes uit Amsterdam en Rotterdam. Of nog erger: je moet in de winterstop een blik bankzitters uit Engeland ophalen.
Wat in deze discussie meermaals wordt vergeten is dat de spelers in Doetinchem en Leeuwarden geen miljonairs zijn. Er lopen jongens bij die 1500 euro per maand verdienen. Netto. Die nu geen kampioens- of promotiepremie krijgen. Die volgend jaar hun salaris naar 2800 euro zagen gaan, maar nu overwegen om bij de topamateurs te gaan spelen. Of talentvolle spelers zoals Hoedemakers die zijn ja-woord aan Cambuur heeft gegeven. Want ja, Eredivisie-voetbal. Met de kennis van nu had hij misschien wel gewacht op een contractje in Almelo of Emmen.
De gedupeerde Eerste Divisie-clubs zijn terecht boos. In de aanloop naar de videocall is er geen contact geweest met de betrokken partijen. Het was best een idee geweest als de KNVB had gezegd: ADO, RKC, Cambuur en De Graafschap, we gaan vast met z’n vieren zitten. Dit zijn de mogelijke gevolgen. Wat kunnen wij voor jullie betekenen? Ook is er aan de voorkant niet nagedacht over een financiële compensatie. Cambuur en De Graafschap leiden ontegenzeggelijk schade maar worden niet gecompenseerd. De Europees spelende clubs moeten maar bijspringen. Alsof Ajax nu de portemonnee gaat trekken omdat de KNVB er een potje van heeft gemaakt….
De corona-crisis raakt alle clubs, maar De Graafschap en SC Cambuur nog net een tikkeltje harder. De voetbalbond kon het afgelopen vrijdag niet goed doen. Als er anders was beslist dan had u hier het relaas van ADO en RKC gelezen. Maar het had wel na kunnen denken over de (financiële) gevolgen. Het had wat meer empathisch kunnen zijn aan de voor- en achterkant én het had na kunnen denken over financiële bijstand. Nu voelen beide clubs zich – evenals FC Utrecht genaaid – en volgt hoogstwaarschijnlijk een gang naar de rechter. Dat krijg je er van als je verstoppertje blijft spelen.
VI.nl