Brexit: pensionado’s zonder geld, voedsel op de bon en de EU blijft toch de baas
De Brexit is een zelfgegraven gat waar de Britten met z’n allen in zijn getuimeld en niet meer uit komen. Dat brengt ons met een vergezocht bruggetje naar Britse pensionado’s, die na de Brexit geen kuilen meer kunnen graven aan de Spaanse costa of de Riviera. Een harde no-deal Brexit (die onvermijdelijk is, zie hieronder) heeft allerlei gevolgen waar de Leavers geen rekening mee hebben gehouden.
In een hoorzitting in het Britse parlement wees het Britse equivalent van het Verbond van Verzekeraars er vandaag op dat Britse pensionado’s in zonnige Europese oorden kunnen fluiten naar hun pensioenen als ze daar willen blijven wonen. Zonder fatsoenlijke exitdeal is het voor Britse pensioenverzekeraars namelijk illegaal de pensioenuitkeringen over te maken naar hun buitenlandse bankrekeningen. Of nou ja, in sommige landen dan, misschien niet alle landen, maar niemand die het zeker weet. Groot leedvermaak is op z’n plaats, want juist de gepensioneerden hebben enthousiast Leave gestemd, eigen schuld dikke bult. Het steeds onvermijdelijker wordende no-dealscenario leidt er zelfs toe dat de
Britse regering overweegt noodvoorraden medicijnen en voedsel aan te leggen. Maar alles voor de eigen soevereiniteit, vrij van het Brusselse Juk van Juncker. Toch? Nou, niet als het aan May ligt.
Wat de fanatieke Brexiteers niet willen, is om na de uittreding uit de EU alsnog te moeten voldoen aan EU-wetgeving. Toch is dat nou precies wat Theresa May voorstelt. Als de deadline voor de Brexit straks voorbij is in maart 2019, moet de EU-wetgeving nog wel van kracht blijven op Britse bodem, voor in ieder geval een transitieperiode van 21 maanden. Dat gaat natuurlijk niet lekker vallen bij de Brexiteers: wel onder EU-wetgeving blijven vallen, met het Europese Hof van Justitie. als hoogste instantie. May en haar nieuwe Brexitminister Dominic Raab kiezen dus voor een pragmatische aanpak. Pragmatisch want voorspelbaar, in tegenstelling tot de onvermijdelijke chaos die gaat uitbreken bij een harde Brexit zonder dat er iets geregeld is. En eerlijk is eerlijk, als u zaken doet met de Britten, is het prettig om te weten dat ‘delen’ van de EU-wetgeving nog even blijven gelden. Maar helaas, ook dit gaat uitlopen op three times nothing. Er is geen deal met de EU in zicht, en het is ook niet duidelijk welke delen van de EU-wetgeving van kracht blijven. Bovendien is het plan bij voorbaat al kansloos, want de hardliners in de Conservatieve Partij zullen dit nooit pikken. En eigenlijk willen de hardliners dat er gewoon geen deal komt, zoals James O’Brien (weliswaar een wijsneus, maar helaas heeft hij vaak gelijk) hieronder pijnlijk helder uitlegt.
Vreten op de bon en in de rij voor de apotheek, alles voor de soevereiniteit.
https://www.daskapital.nl/5151581/b...edsel-op-de-bon-en-de-eu-blijft-toch-de-baas/