Het klopt dat de waarde van het pond sinds 23 juni, de dag waarop de Britten voor uittreden stemden, fors is gedaald. Met een pond kon je op 22 juni nog 1,47 dollar kopen. Nu koop je met een pond 1,23 dollar, een daling van 16 procent. Ook ten opzichte van de euro is het pond gedaald. Een pond was op 22 juni nog 1,30 euro waard. Nu is dat 1,15 euro, een daling van 11,5 procent. Dat zijn forse dalingen, maar zeggen dat het pond is ingestort is overdreven. Bij zware valutacrises zijn de dalingen veel groter. In 1997 verloor de Indonesische roepia tijdens de Azi?crisis in korte tijd 80 procent van de waarde ten opzichte van de dollar.
Het zwakkere pond heeft gevolgen. Het is voor Britten duurder geworden om in het buitenland op vakantie te gaan. Invoerproducten – van voeding, tot iPhones, benzine en wijn – zijn duurder. Maar het is gunstig voor Britse bedrijven die hun goederen en diensten in het buitenland afzetten. Zij worden goedkoper ten opzichte van hun concurrenten.
Wat zijn de economische gevolgen? In juni, de maand van het referendum bedroeg de Britse werkloosheid 4,9 procent, volgens de meetmethode van Eurostat. In november (de recentste Eurostatcijfers) was de Britse werkloosheid 4,8 procent. Dat is lager dan de Nederlandse werkloosheid van 5,6 procent.
De Britse economische groei daalde evenmin hard na het referendum. In de twee kwartalen voor het referendum groeide ze met 0,4 en 0,7 procent, in het derde kwartaal (dus juni-september) met 0,5 procent.
Veel economen gingen uit van een economische terugval na het referendum, maar stellen nu hun verwachtingen positief bij. Het IMF zei deze week dat de Britse economie in 2017 met 1,5 procent groeit, 0,4 procentpunt meer dan eerder gedacht. Het IMF erkent dat de Britse binnenlandse economie „na de Brexit-stem veel beter standhoudt dan verwacht”. Ter vergelijking, de Nederlandse economie groeit dit jaar volgens het IMF met 1,6 procent. Als Rutte werkelijk meent dat de Britse economie op dit moment inzakt, moet hij gezien het geringe verschil ook zeggen dat de Nederlandse economie inzakt.