Ik ben vooral heel benieuwd hoe een gecombineerd PvdA/GL het qua stemmen gaat doen. Kuijken en Klaver zijn er zeker van dat 1 + 1 meer dan 2 is qua zetels, maar vaak blijken fusies juist mensen weg te jagen, kan zo hier ook gebeuren (want je zit als 'echte' PvdA-er nu ineens ook met GL opgescheept (en andersom))
Ik heb van mensen, die weleens PvdA stemmen, gehoord dat ze niets met GL hebben en daarom geen PvdA meer willen stemmen. Ik ben er ook niet enthousiast over, hoewel GL bij mij wel altijd hoog scoort in de stemwijzer. Aan de andere kant zie ik voor mijzelf ook geen beter alternatief als de partijen zouden fuseren. Ik hou normaal gesproken D66 altijd open als alternatief, maar die partij is van het padje geraakt met name op het gebied van de gezondheidszorg. Zolang de PvdA afzonderlijk aan de verkiezingen meedoet, blijft die partij voorlopig eerste keus bij mij. Behalve bij de Europese Parlementsverkiezingen, waar D66 mijn voorkeur geniet.
PvdA en GL wijzen op lokale successen in enkele gemeentes waar ze (soms samen met andere partijen) met een gezamenlijke lijst hebben deelgenomen en het goed hadden gedaan. Maar gemeenteraadsverkiezingen zijn natuurlijk iets totaal anders dan landelijke verkiezingen. Er zijn vaak veel minder partijen, vooral in de kleinere gemeentes en daarnaast fungeert zo'n lokale gecombineerde partij meer als een lokale partij omdat ze niet direct verbonden zijn aan de landelijke partijen. Zo'n partij trekt dus mensen aan die niet op een landelijke partij willen stemmen én mensen die niet op hun favoriete partij kunnen stemmen, omdat die simpelweg niet meedoen. Logisch dat zo'n combinatiepartij het dan beter doet dan als je PvdA en GL simpelweg bij elkaar op zou tellen.
De regels met betrekking tot de verdeling van de restzetels zijn in het voordeel van grote partijen. Maar hoe groot is dat voordeel precies? Stel de gecombineerde partij behoudt alle stemmen en krijgt er niets bij, dan gaat het over een potentieel voordeel van maximaal 1 zetel, ongeacht het aantal stemmen. Ze zullen de winst dus vooral moeten halen uit het vergroten van hun kiezersaandeel, dan van dit technische trucje. OK, die extra zetel kan beter dan deze combinatiepartij gaan dan, bijvoorbeeld, het FvD of de SGP. Maar het is helemaal geen zekerheid dat die extra zetel behaald wordt en bovendien kan die net zo goed bij de SP of D66 vandaan komen, dat weet je van te voren allemaal niet. Kortom, ik zie er geen enkele meerwaarde in.