Beerschot laat het er uiteraard niet bij zitten en probeert twee weken voor de competitiestart nog een zaak te starten tegen KV Mechelen. Het heeft een artikel gevonden waarin staat dat degradatie of zelfs uitsluiting van een jaar de straf moet zijn voor matchfixing. Echter, lijkt dit plan weinig kans tot slagen te hebben aangezien de uitspraak van het BAS leidend zou zijn. In dat geval eist Beerschot logischerwijs een schadevergoeding. Wel bizar dat dit zo laat allemaal nog geregeld moet worden. Intussen heeft Beerschot allerlei aanwinsten gehaald en KV Mechelen nog helemaal niet, dus dat zit ook niet helemaal lekker.
Het artikel waar Beerschot op doelt is B2008, een artikel dat Beerschot in haar verweer bij het BAS nimmer genoemd heeft. Een artikel ook waar een bepaalde regel de argumentatie van Beerschot totaal onderuit haalt.
In het artikel staat dat als een club schuldig wordt bevonden ??n of meer van de volgende straffen kan worden uitgesproken;
- degradatie
- schrapping
- boete
- puntenhandicap
- overige straffen zoals uitsluiting van Beker of Europees voetbal
Het onderdeeltje degradatie is natuurlijk het interessantste;
211. Indien de aansprakelijkheid van de club vaststaat (Art. B2007), wordt ze veroordeeld tot de degradatie, d.w.z. verwijzing naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin zij uitkwam op het ogenblik dat de inbreuk gepleegd werd.
212. Indien, bij de definitieve uitspraak, de club al in een lagere afdeling speelt dan deze waarin ze uitkwam op het ogenblik van de inbreuk, wordt ze verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde
uitspraak. Indien, op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak plaatsheeft, de club daalt op basis van haar resultaten, wordt ze veroordeeld tot een degradatie met twee afdelingen in vergelijking met deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van
gezegde uitspraak
213. De degradatie moet in elk geval effectief plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is, moet, in plaats van de degradatie, beslist worden dat deze club gedurende ??n seizoen inactief moet blijven met haar eerste ploeg(en) ofwel moet deelnemen aan een kampioenschap van reserven op provinciaal vlak.
213 is uitsluitend van toepassing voor clubs die al op het allerlaagste niveau spelen. Een jaar uitsluiting is dus een onzinnig idee.
Verder lijkt dit artikel in eerste instantie natuurlijk voor Beerschot te plijten. Maar bij boetes staat dit:
De boetes en de minimumbedragen worden verdubbeld indien:
- de degradatie reglementair niet meer kan uitgesproken worden;
- de club recidive pleegt in de loop van de tien seizoenen volgend op dit van de definitieve uitspraak.
In combinatie met dit stukje;
Indien v??r 15 juni geen onderzoek werd geopend, ofwel van rechtswege, ofwel ingevolge klacht of vordering, zijn de uitslagen van de wedstrijden en eindrangschikkingen van de kampioenschappen definitief.
Nog eens bevestigd met:
14. de daden van competitievervalsing:
141. indien ze de degradatie van een club kunnen veroorzaken of de uitslag van een wedstrijd of de eindrangschikking kunnen wijzigen:
- v??r 15 juni van het betrokken seizoen of, indien het kampioenschap op die datum nog niet be?indigd is, binnen de zeven dagen na het einde van deze competitie;
Het hele reglement is er op gebouwd dat wanneer er op 15 juni nog geen onderzoek is geopend, alle uitslagen en standen definitief zijn, en dat er bij ontdekking van matchfixing op een latere datum alleen nog andere straffen mogelijk zijn.
En dan komt ook de KBVB weer om de hoek kijken met haar geschillencommissie. Zij oordeelden onterecht dat Beerschot de plek van KVM mocht innemen. Daarmee hielden ze Beerschot (en Lokeren, en Tubeke) een worst voor. Het BAS overrulede die beslissing en oordeelde logischerwijs dat degradatie geen mogelijkheid is. Beerschot (en Lokeren, en Tubeke) zijn dus helemaal geen partij in deze hele zaak.
Dat Beerschot alvast de budgetten heeft vastgesteld op basis van de inkomsten in 1A is oliedom geweest en hun eigen verantwoordelijkheid. Ze hadden beter kunnen afwachten tot de hele zaak was afgerond. Iets wat ze nu zelf overigens wel weer hebben ge?ist. Dat was overigens een rare actie van de rechter, een procedure bij het BAS werkt immers opschortend.