Carnaval/Vastelaovend

zwammy

Well-known member
Ge bent alt welkom om carnaval te komen vieren, ik denk dat ik maandag naar Breda ga. Zaterdag Eindhoven
 

zwammy

Well-known member
Haha die kans is wel weer best klein 😂😂

Dat is volgens mij alleen in den Bosch, daar ga ik niet heen.
 

Maasveld

Well-known member
Over 3 weken is het alweer tijd voor het mooiste feest ter aarde. Aangezien jullie allemaal groot liefhebber zijn van de Onvolprezen Venlose Vastelaovend, zal ik jullie de komende 22 dagen verblijden met enkele van de mooiste vastelaovesleedjes en -liedjes.

We beginnen laagdrempelig. In 1961 bracht Rotterdammer Johnny Hoes, de koning van de smartlap, het nummer "och was ik maar" uit. Het bleek uiteindelijk de meest verkochte Nederlandstalige single aller tijden te worden. Het origineel was echter een Venloos vastelaovesnummer uit 1959, geschreven door Thuur Luxembourg en Frans Boermans en gezongen door Thuur Luxembourg:

 

Maasveld

Well-known member
Mooi dat jullie het initiatief zo goed ontvangen! Het motiveert me enorm om hiermee door te gaan.

We zitten nu drie weken voor de vastelaovend. Traditioneel gezien zou in stadsdeel Blerick dit weekend de prins van de Wortelepin op het Swaree worden uitgeroepen. Voor nummer 21 en 20 gaan we daarom even de Majjem over. Een van de prinsen van de Wortelepin was Michel Jeurissen. Als uitbater van eerst de Pontanus en daarna de Paerdskoel was hij een geliefd figuur in Blerick. Naast uitbater was hij ook zanger van vele vastelaovesliedjes. De bekendste daarvan is ongetwijfels Stuupke Op, Stuupke Aaf, wat hij samen zong met Lei van Heijster. Het nummer werd geschreven door Paul Lenders en Ruud Bettinger. Ze behaalden in 1993 een eerste plaats op het Blerickse liedjesmatinee en een mooie 4e plaats op het LVK. 2 jaar geleden overleed Jeurissen plotseling op 69-jarige leeftijd.

 

Maasveld

Well-known member
Blerick dus. Het volgende pareltje is van 1987 en origineel gezongen door Stamtaofel de Waerbörstels onder leiding van de eerder genoemde Jeurissen en Van Heijster. Het won destijds glansrijk het Blerickse liedjesmatinee. Ik heb het natuurlijk over Blariacum Baeregood. Blariacum is de Romeinse benaming voor Blerick, baeregood spreekt voor zich. Op vastelaoveszaterdag wordt tot op de dag van vandaag nog altijd een evenement georganiseerd dat naar het nummer is vernoemd. Opvallende aan dit liedje is dat het geschreven is door 2 broers uit Tegelen, Leo en Bert van Dijk. Ze staan echter beter bekend als Maasveld Senior en Oom Maasveld.

 

Abubakari

Well-known member
Aan de Friezen ligt het niet, ik denk dat het aan de Rotterdammers/Feyenoorders binnen de crew ligt. Die kunnen echt niks.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Rustig aan, dat gedoe met ongepaste opmerkingen/#metoo zorgt vanzelf wel dat carnaval gecancelled wordt
 
Bovenaan