Voetbal op de schop/Super League

ALenstra

Well-known member
Ook de VI gaat in op de mogelijke veranderingen in de eredivisie. Er blijken al 13 clubs te zijn die tegen een verkleining van de eredivisie zijn.
 

JMD

Well-known member
Ik zat gisteren in de auto toen Peter Nieuwenhuis, oprichter Hypercube, aanschoof bij De Ochtend op Radio 1.

Hier terug te luisteren;
http://www.nporadio1.nl/de-ochtend/...r-nieuwenhuis-over-vernieuwing-in-het-voetbal

Was een heel boeiend gesprek, zeker omdat de interviewster erg kritisch was.

Kernpunt waar zij naar op zoek gaan is; Hoe kunnen de clubs meer geld verdienen. Concurrenten zijn bijvoorbeeld niet de clubs onderling maar de gehele entertainmentindustrie zoals bijvoorbeeld Netflix en Max Verstappen.

Wat zij zeggen is dat supporters naar het stadion komen en de TV inschakelen als het ergens om gaat. Clubs moeten dus hun competitieformule dusdanig aanpassen dat er geen clubs zijn die in maart al uitgespeeld zijn. Dat kan ook in de huidige vorm met 18 clubs zonder play-offs. Hij gaf zelf toe de opzet in Belgi? voor de nummers 7 en lager niet zo geslaagd is.

Het stoort mij wel dat ze nooit eens aan factchecking lijken te doen. Toeschouwersaantallen in Belgi? zijn helemaal niet gestegen vanwege de play-offs.

Daarnaast lijken alle ideeen die ze hebben niet te stroken met iets dat ze zelf wel heel erg belangrijk vinden; charme. Aan de ene kant zullen ze bijvoorbeeld de amateurclubs uit de beker willen weren zodat er spannende duels ontstaan tussen teams van dezelfde sterkte. Aan de andere kant is een amateurclub die ver komt juist h?t verhaal waarmee aandacht getrokken werd.

Meest stuitend vond ik de opmerking over de manier waarop Ajax de titel vorig jaar verspeelde bij De Graafschap. In de toekomst zou dat wat hem betreft gebeuren tegen directe concurrent in plaats van in Verweggistan.

In Engeland zitten 2 ploegen uit de Conference bij de laatste 16 van de FA Cup, dat trekt toch publiciteit.

En verder: het kan niet elk jaar spannend zijn, maar dat is ook bij andere sporten: de Tour is al jaren eenzijdig (vanaf 2012), de F1 was afgelopen seizoen dan wel spannend, maar dat had vooral te maken met het feit dat Hamilton veel pech had waardoor Rosberg voor bleef, er is daar al jaren (sinds 2009) een team dat er met kop en schouders bovenuit steekt...

In Duitsland en Itali? is de kampioen eigenlijk al van tevoren bekend, dat is ook niet echt spannend.
En dan de eredivisie, in 2007 en 2008 werd de titel pas op de slotdag vergeven, in 2009 was AZ ruim op tijd kampioen, in 2010 op de slotdag, in 2011 het finaleduel op de slotdag, in 2012 werd Ajax in de 33e speelronde kampioen, maar niet nadat tot begin april er 6 ploegen (PSV, Ajax, Feyenoord, AZ, Twente, Heerenveen) vlak bij elkaar stonden, in 2013 werd Ajax kampioen op de 33e speeldag, maar haakten PSV (in een direct duel) en Feyenoord (op dezelfde dag) pas half april af, 2014 was van de 4 kampioenschappen op rij degene met de ruimste voorsprong, maar ook pas op de 33e speeldag. PSV werd in 2015 kampioen in de 31e ronde, en vorig jaar draaide het net als in 2016 pas op de slotdag om. We hebben dus in 10 jaar 5x een beslissing op de slotdag gehad (waarbij het in 2007, 2011 en 2016 zo was dat de nummer 1 voor de slotronde niet met de schaal aan de haal ging), van 2012 tot 2014 was de 33e ronde beslissend en alleen in 2009 en 2015 was de kampioen ruim van tevoren bekend.
Hoeveel spannender wil je het hebben? Ook om degradatie/plaats 2/nacompetitie bleef het altijd spannend tot het einde. En het kan simpelweg ook niet elk jaar spannend zijn, dat gaat ook nooit lukken, of je moet a la hockey playoffs gaan invoeren. Maar dan gaan juist ploegen die al geplaatst zijn gewoon 'rust' nemen in de laatste speelrondes, dat lijkt me competitievervalsing.
De ere
 

Ceephax

New member
Ik hoop toch echt dat we er ooit achterkomen waarom de KNVB vanaf 2003 zijn ziel verkocht heeft aan Hypercube...

Wel mooi dat er een 5/6e meerderheid nodig is (wat een vreemd aantal trouwens, nog nooit gehoord. Meestal is 1/2 of 2/3e genoeg), en nu hopen dat die 13 clubs de poot stijf houden.
Verzwaarde degradatie is een goed plan, en dan bv de nummer 16 Ere met de nummer 3/4/5 van de JL om 1 plek laten strijden ofzo. (En dan ook iets meer doorstroom tussen JL en 2ediv)

5/6e is heel veel inderdaad, dat zijn dus 30 van de 35 clubs. Dat lijkt me een moeilijk verhaal. Die trek je alleen over de streep als ze de TV-gelden eerlijker gaan verdelen, maar dan zullen de topclubs wel weer tegen zijn.


Verder overlegt De IFAB, de commissie die waakt over de spelregels in het voetbal, tijdens de volgende bijeenkomst op vrijdag 3 maart over de invoering van een tijdstraf bij een gele kaart.

http://www.vi.nl/nieuws/tijdstraf-aan-de-orde-bij-bespreking-spelregelorgaan.htm
 

Forza AZ

Well-known member
Die trek je alleen over de streep als ze de TV-gelden eerlijker gaan verdelen, maar dan zullen de topclubs wel weer tegen zijn.
Dan krijg je waarschijnlijk wel een spannendere competitie, alleen wel van gemiddeld lager niveau dan nu. Het zal ook in Europa dan nog moeilijker worden voor de (sub)top clubs om te presteren, wat toch ook een doel is van eventuele hervorming van de competitie.

Het idee om de Eredivisie op 18 clubs te houden + (kampioenschaps)play-offs levert inderdaad te veel wedstrijden op. 40 is al veel, en 44 is nauwelijks nog in de voetbalkalender te krijgen. Tenzij je rare formats gaat verzinnen, waarin in de play-offs clubs maar 1x tegen elkaar spelen, of met een eerste fase met twee gescheiden groepen.
 

JMD

Well-known member
De VI wordt kennelijk betaald door Hypercube, want een kritiekloos artikel en een hoofdredacteur die verklaart dat het allemaal zeker gaat veranderen... Maar goed, ook in 2005 schreef VI dat de PO een kaskraker zouden worden... Ajax - Feyenoord stond dat eerste jaar op de rol in de playoffs en zelfs die duels waren niet uitverkocht.

Dat stuk met die man van Hypercube was tenenkrommend. Hij blaatte dat sinds de invoering van de PO het aantal toeschouwers van 4,9 miljoen naar 6 is toegenomen en dat de PO dus werkt.
Hij vergeet even dat sinds 2005 AZ, ADO en Groningen in een nieuw stadion spelen en dat het stadion van Twente verdubbeld is in capaciteit en dat Heerenveen ook flink uitgebreid heeft. Als je de toename bij die 5 clubs berekent en dan x 17 doet (immers 17 duels per seizoen) dan is die toename al verklaard.
 

Friesland

Well-known member
Dat lijkt me een moeilijk verhaal. Die trek je alleen over de streep als ze de TV-gelden eerlijker gaan verdelen, maar dan zullen de topclubs wel weer tegen zijn.

Daar trek je de club niet mee over de streep. Spelen in de Eredivisie is belangrijker dan de TV gelden. Uit het rapport van de UEFA blijkt dat de Eredivisie meer verdienen aan kaartverkoop, dan aan TV gelden.
Bron: http://www.uefa.org/MultimediaFiles...aorg/Finance/02/42/27/91/2422791_DOWNLOAD.pdf (zie pagina 84)

@JMD: De enige manier waarop je het nog spannender kunt maken, is door alles met een wedstrijd te beslissen. Beslis je het op basis van twee wedstrijden (thuis/uit), dan kan het na de eerste wedstrijd al in het slot zitten.

@ Joost: de bewering dat supporters alleen naar het stadion komen als het ergens om gaat, klopt ook niet. Stadions in de Eredivisie zitten gewoon "vol", waarbij ik het vergelijk met andere competities. Clubs die hier buiten de toon vallen zoals Vitesse, Roda, ADO en Utrecht zouden, bijvoorbeeld in Frankrijk lof krijgen voor hun goedgevulde stadions en dan te bedenken dat de stadions in Frankrijk ook wel redelijk goed gevuld zijn. Zou je de vier clubs aan de Ligue 1 toevoegen, dan zouden ze (van de 24) de nummers 4, 5, 9 en 10 zijn qua bezettingsgraad. Qua TV kijkers heeft hij wellicht wel een punt, maar het lastig te vergelijken aangezien het meeste achter de decoder zit. Daarbij moet echter worden aangetekend dat je voetbalfans die absoluut niet aan een abonnement willen, niet over de streep haalt met welke competitie-opzet dan ook. De bekerfinale van 2011 werd beter bekeken dan de Eredivisiefinale tussen dezelfde clubs. Voor "voetbal achter de decoder" is de markt simpelweg zeer beperkt.

Verder klopt het wat JMD zegt, de grootte van de stadions (en dus de samenstelling van de Eredivisie) heeft grote invloed op de toeschouwersaantallen in de Eredivisie. Excelsior en Dordrecht promoveerden in 2013 en het toeschouwersaantal van de Eredivisie daalde met bijna 4%. Met de degradatie van Dordrecht steeg het toeschouwersaantal weer met ruim 3%. Verder zijn de uitbreidingen van de stadions niet het gevolg van de play-offs, de plannen lagen er al voor de play-offs ingevoerd werden.

Verder is het inderdaad een aardig huilverhaal van VI.nl. Feit is dat nog geen enkele club zich openlijk v??r een inkrimping heeft uitgesproken. In het verleden hebben Van den Herik (1994) en Van Praag (1999) zich uitgesproken voor een inkrimping en het onderwerp was in 2007 ook al eens besproken. In de jaren '80 werd daadwerkelijk besloten om echt tot inkrimping van de Eredivisie over te gaan, maar dat ging uiteindelijk toch niet door na bezwaren van de spelersvakbonden. Bron van dat laatste: http://leiden.courant.nu/issue/LLC/1986-08-06/edition/0/page/7


Zoals eerder aangegeven ben ik voor een uitbreiding naar 20 clubs, met 4 degradatie plekken (2 rechtstreeks, 2 via de nacompetitie) in plaats van de huidige 3 plekken. Kenmerken:
* 16 clubs handhaven zich rechtstreeks ipv de huidige 15.
* 10% degradeert rechtstreeks, maximaal degradeert 20% tegen 5,6% rechtstreeks en maximaal 16,7% in de huidige opzet.
* Het absolute aantal club dat zich rechtstreeks handhaaft neemt toe, maar relatief gezien degraderen er meer clubs.
* Met meer clubs in de eredivisie hebben meer clubs de kans om aan de weg te timmeren.
* Clubs hebben meer mogelijkheden om eventueel hun stadion uit te breiden (mochten ze dat willen), doordat ze meer kans hebben op Eredivisievoetbal, dat geldt zowel voor de Eredivisionisten als de Eerste Divisionisten.
* Meer spelers kunnen in de Eredivisie ervaring opdoen.
* De extra wedstrijden (19 thuiswedstrijden ipv 17) leveren clubs meer geld op, dan dat ze aan TV gelden verliezen (doordat het geld door 20 ipv 18 gedeeld moet worden).
* Toeschouwersaantallen stijgen van 6 naar 7 miljoen. Al daalt het gemiddelde aantal toeschouwers wel iets, maar die twee extra clubs spelen nou eenmaal in kleinere stadions.
 

Joost

Well-known member
Even voor de zekerheid; ik heb het ook niet hoog op met Hypercube. Zuid Limburg was duidelijk de proeftuin waar hij zijn onzin het eerst mocht rondvertellen.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Zo iemand als Friesland, dat moet toch de ultieme horror zijn voor Hypercube? Iemand met een goed verhaal en echte feiten
 

ALenstra

Well-known member
Heb het verhaal in de VI ook gelezen. Wat een zelfvoldaan mannetje is dat van die hypercube. En hoe VI daar kritiekloos mee omgaat. Ook hoofdredacteur Ruesink pleit in zijn column voor een nieuwe opzet voor 16 teams want je moet volgens hem niet bang zijn voor verandering.
 

Ceephax

New member
Heb het verhaal in de VI ook gelezen. Wat een zelfvoldaan mannetje is dat van die hypercube. En hoe VI daar kritiekloos mee omgaat. Ook hoofdredacteur Ruesink pleit in zijn column voor een nieuwe opzet voor 16 teams want je moet volgens hem niet bang zijn voor verandering.

Ik zal 'm wel even plaatsen voor belangstellenden aangezien het een VI Pro stuk is.

Deze voetbalwiskundigen drukken stempel op Eredivisie

De Eredivisie ligt op de tekentafel. Binnenkort kan er een nieuw model uit de mixers in Zeist komen. In een serie verhalen gaan we dieper in op de hervorming van de hoogste competitie. Deel 1: de voetbalwiskundigen van Hypercube.

Met een innovatiemanager aan het roer in Zeist moet ons voetbal de komende jaren worden gemoderniseerd. Als eerste is de Eredivisie aan de beurt. De zestigjarige competitie ligt op de operatietafel. In maart moet er een advies over een nieuw format liggen. Maar hoe innovatief is dat nog? De Europese kaart erbij pakkende niet zo. Vele traditionele competities zijn al gesneuveld de afgelopen jaren. Een best geruisloze omwenteling eigenlijk. Zelfs voor de UEFA, die vorige maand na een inventarisatie van competitiemodellen sprak van ?verrassende conclusies?. Liefst 17 van de 54 aangesloten bonden zijn afgestapt van het traditionele systeem, waarbij de ranglijst wordt opgemaakt na een serie thuis- en uitduels. Van Belgi? tot Bulgarije worden leagues opgedeeld, punten gehalveerd en kampioenspoules geformeerd.

Het bureau dat dit allemaal regelt komt uit Nederland. Uit Utrecht om precies te zijn. Daar zetelt in een historisch grachtenpand het hypermoderne Hypercube. Geleid door de besnorde Pieter Nieuwenhuis, een voormalige student informatica. Aanvankelijk werd hij nog gezien als een verstrooide wiskundeleraar die per ongeluk in de voetbalbestuurskamers was verdwaald, maar inmiddels is hij een veelgevraagde expert achter de schermen. Nieuwe Eredivisie? Nieuwe Champions League? Nieuw WK? Als een soort Centraal Planbureau van het voetbal rekent Hypercube de formats door.

?Het begon allemaal begin deze eeuw. Toen zat ik ineens tegenover Johan Cruijff?, weet Nieuwenhuis nog. De geboren Enschede?r had na een carri?re in de automatisering zijn eigen bedrijf neergezet. ?We waren een bureau dat actief was in betalingsverkeer en openbaar vervoer. In feite ook branches waar de massa klant was en men zich afvroeg: Hoe gaat de klant zich gedragen als wij gaan veranderen? Het leek ons leuk zoiets ook in voetbal te gaan doen.?

Hypercube was er vroeg bij in de datarevolutie van het voetbal. In de emotie-industrie bleek er een toenemende vraag naar een nuchtere kijk. Econometristen specialiseerden zich erin om data over verzorgingsgebieden, sponsors, transfersommen, consumentengedrag, spelerssalarissen om te zetten in aanbevelingen over competitiemodellen, stadionuitbreidingen en transferstrategie?n. Een gat in de markt. Clubs willen adviezen, Nieuwenhuis komt als de Pythagoras van het voetbal met formules. ?In de kern onderzoeken wij wat de motieven van mensen zijn om wel of niet naar een club te gaan. Vervolgens kan je door aan knopjes te draaien, zoals het competitieformat, invloed uitoefenen. Als je in de formule meer eigenschappen stopt die mensen leuk vinden, dan komen er meer naar de club. Dat is de drive.?

De Eredivisie wilde in 2004 voor het eerst play-offs. Een unicum. In 1960 was Ajax kampioen geworden na een beslissingswedstrijd tegen Feyenoord, in 1987 en 1988 werd ge?xperimenteerd met een nacompetitie voor de laatste plaats in het UEFA Cup-toernooi. Verder gebeurde er in een halve eeuw betaald voetbal niks afwijkends boven in de ranglijst. Aan de degradatieregeling werd af en toe gesleuteld, voor de rest bleef alles zoals het in de jaren vijftig was bedacht. ?We haalden dan ook het Journaal. Een revolutie in de voetbalwereld. De competitie ging veranderen! Voor het eerst.? De Eredivisie zette hoog in: er stond een Champions League-ticket op het spel in de play-offs. Er was behoefte aan prognoses over de gevolgen. Hypercube dipte een teen in het water. ?Anno 2017 heet dat big data. Als je nu kijkt welke middelen we toen beschikbaar hadden, waren dat hi?rogliefen in een stenen tafel.?

De huidige situatie op de Europese velden

dcf6755e-3b90-4b08-b021-9594a58c6908_kaart%2Blegenda.jpg

In het land staat het aantal clubs in de hoogste divisie

Aanvankelijk adviseerden de Utrechters om zelfs het kampioenschap via play-offs te beslissen. Nieuwenhuis: ?Het idee was dat de nummers ??n tot vier om de titel zouden spelen, en de nummers vijf tot acht om de laatste Europese plaats. Met dat plan gingen we naar Cruijff. Hij schudde zijn hoofd. Nederland ging nooit een kampioen uit een play-off accepteren. Cruijff zei dat ??n niet kon meedoen. Toen had ik een probleem. We hadden maar vijf Europese tickets. Wat moesten we nummer zes tot negen laten doen? ??Geen probleem??, zei Cruijff. ??De winnaar van zes tot negen speelt gewoon tegen de verliezer van twee tot vijf?. Dat is precies wat in 2006 werd ingevoerd.?

Al snel zat de man die de invoering van de chipkaarten bij de Nederlandse Spoorwegen door- rekende, om tafel met de decision makers van het mondiale voetbal. ?Via Ajax en PSV kwamen wij in contact met de Europese topclubs. We maakten kennis met Ferran Soriano. Toen bestuurder bij Barcelona, inmiddels de baas bij Manchester City. Een telecom-man. Dus iemand die net als wij vertrouwd was met het berekenen van het ge- drag van de massa. Toen hij voor het eerst onze modellen zag, bleek dat hij dezelfde methodes had gebruikt bij de herstart van Barcelona in 2003.? Via Soriano belandde Nieuwenhuis in Zwitserland, waar hij ineens zat te vergaderen over de Champions League en de Europa League. ?De UEFA stopte met de UEFA Cup. Er moest een vervangend format komen. Ik heb nooit geweten of er ook andere bureaus hebben ingeschreven, maar de UEFA vond ons plan fantastisch. En toen waren we ineens betrokken bij de nieuwe Europa League.?

Na aanvankelijke kritiek is de Europa League inmiddels ingeburgerd. In eigen land sneuvelden zijn play-offs echter na drie jaar alweer. Sinds 2009 zijn de eerste vier ploegen zeker van Europees voetbal, beslissingswedstrijden zijn er alleen nog om het laatste ticket. ?Een afgekloven botje, moet ik toegeven. Het uitgangspunt van de play-offs was in 2004 anders. Het Nederlandse voetbal stond er goed voor. Ajax, Feyenoord en PSV waren internationaal gereputeerde spelers. Feyenoord had de UEFA Cup gewonnen. Zelfs clubs als Willem II en Heerenveen gingen er niet kansloos af. Toch was de opkomst naar wedstrijden gering. Waarom was snel duidelijk. Een kind kon de was doen. Vanaf Kerst zat er bij de middenmoters rot in de opkomst. Die clubs konden geen kampioen meer worden, ze konden geen Europees voetbal meer halen en ze konden niet meer degraderen. Daar hebben we toen op ingespeeld. Dat is geweldig goed gelukt. De kampioen kon aan de champagne, de nummer achttien was de kneus die naar bed kon. Maar de rest speelde nog ergens voor. Toeschouwersaantallen stegen van 4,9 naar 6 miljoen. We introduceerden dat de sterkste clubs in de laatste fase tegen elkaar speelden. Hier werd het onder druk van de grote clubs afgeschaft, maar in veel andere landen werd dat uitgangspunt juist gekopieerd.?

Asperges

Wat heet! Op de staalkaart van de UEFA ver- dwijnen de traditionele competitievormen. Zeventien stuks al. ?Daar hebben wij in belangrijke mate mee te maken.? De Bulgaren en Denen zijn als laatste toegevoegd aan de erelijst, maar het Europese competitierisk begon met onze zuiderburen. Hypercube adviseerde daar een jaar of tien geleden een competitie van zestien clubs. Na dertig wedstrijden scheiden de bovenste zes zich af in een kampioensgroep. ?Het Belgische voetbal ging in rap tempo bergaf. Ik kan daar een heel leuk plaatje van laten zien.?

b2d88853-ae20-4873-9a67-dbc7de17d000_Belgie_580x293.png

De stijgende lijn in Belgi? is zichtbaar in de modellen van Hypercube.

Nieuwenhuis buigt over zijn laptop. Grafieken met prestaties van Belgische clubs verschijnen op een witte muur tegenover hem. In 2009 maakt de neergaande lijn een knik naar boven. ?Precies daar is hun nieuwe competitie ingevoerd en ook hun succes begonnen. Kan haast geen toeval zijn. De tv-waarde steeg van 35 naar 75 miljoen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat daar ver- houdingsgewijs meer wordt verdiend dan hier.?

Opvallend is wel dat nieuwe modellen worden omarmd door landen als Denemarken, Bulgarije, Roemeni?. Toplanden houden juist vast aan het traditionele systeem. ?Dat horen we vaker. We zijn net terug uit Boekarest. Deze vraag speelde ook bij ons Roemeense vrienden.? Nieuwenhuis drukt op een paar knoppen en diagrammen van Engelse en Roemeense clubs worden nu geprojecteerd op de muur. ?Hoe romantisch we ook in elkaar zitten, voetbal wordt gedreven door geld. Voor spannende competities moeten clubs ongeveer even sterk zijn. In Engeland is dat van nature geregeld. Tv-gelden worden daar bijzonder eerlijk verdeeld, ook onderin staan steenrijke clubs die internationals kunnen kopen. Tussen de salarisbudgetten van Ajax en Go Ahead zit factor tien, in Engeland is dat factor twee. Daardoor kan Leicester kampioen worden. Zij kunnen het zich permitteren om zo?n luie competitie te spelen. Kijk nu naar Roemeni?. Daar lopen de lijnen, zoals in de meeste landen, ver uiteen. De bovenste clubs zijn vele malen rijker dan de rest. Dus moet je andere wegen zoeken om meer balans te cre?ren.?

Afwijkende competities zijn er in vele vormen. De UEFA noteert in de zeventien landen vijf alternatieven. Volgens Nieuwenhuis hebben ze ??n eigenschap gemeen: ?More than one moment of glory and disaster. Het percentage niet-dode wedstrijden moet heel hoog liggen. Dat is wezenlijk.?

Een andere stelregel: ?Je moet zoveel mogelijk positieve perspectieven bieden. Als je asperges doormidden snijdt, dan smaakt de ene helft van het bord een stuk lekkerder dan de andere. Dus een groep die alleen strijdt tegen degradatie, maar waarin niks te winnen valt, werkt niet. Dan gaat de aandacht weg. Supporters zijn buitengewoon opportunistisch. Dit soort projecten gaan niet over Vak 410 bij Ajax. Die echte fans komen altijd. Dit gaat over de mensen die in het weekend denken: Wat ga ik doen? Dat gaat over events, thrill, spanning. Die moet je bieden.?

Zo halveren de Belgen voor een extra dosis spanning de punten na dertig wedstrijden. Wel met een verhoogd risico dat niet de sterkste club kampioen wordt en dus ook niet het land vertegenwoordigt in de Champions League? ?Het opvallende is juist dat het omgekeerde het geval blijkt. Anderlecht is sinds de invoering van de nieuwe competitie percentueel vaker kampioen geweest dan daarvoor. Sukkelen in het najaar is niet direct funest. Grote clubs presteren over het algemeen beter in de tweede seizoenshelft. Zie het Ajax van De Boer, zie het PSV van Cocu. Ze wonnen hun titels in de laatste maanden. Ze geven dan gas bij. Ze hebben een bredere selectie en minder kampioensstress. Topclubs worden niet benadeeld, alleen de beslissing wordt uitgesteld. In Belgi? is nog maar ??n keer een beslissing gevallen v??r de laatste twee rondes. Nog steeds wordt negen van de tien keer de beste kampioen, maar je hebt wel de droom verkocht van een spannende competitie.?

Voorhoofdskwab

De Noren en de Nederlanders zijn de nummers achttien en negentien die mogelijk overstag gaan. ?Ten opzichte van de andere vermaak-industrie?n, moet het voetbal zijn positie behouden of verbeteren. In Nederland hebben we nu de autootjes van Max Verstappen. Als we niks doen, gaat hij sponsors wegtrekken. Voetbal heeft zijn aantrekkingskracht bij de gratie van het succes. Uiteindelijk is er dan ook maar ??n ambitie: die plek op de sportieve ranglijst innemen waar we horen. Nederland zit nu in een wak. Internationaal hebben we er nog nooit zo slecht voorgestaan als nu. Wij falen. Er is een impuls nodig. Dat is goed nieuws. Wat er ook verandert, er is een vette kans dat het beter wordt.?

Net als elders in Europa begeleidt Hypercube de clubs en bond naar een nieuw competitiemodel. ?Wij zijn de mannen in de zwarte jassen. De scheidsrechters. Hypercube heeft nooit een kleur. Dat maakt het proces nodeloos complex. Alle actoren moeten samen naar de eindstreep. We laten zien wat er in Europa aan de hand is. We vragen de lokale data op. Analyseren wat een elftal van een bepaald kwaliteitsniveau kost en zetten dat af tegen de inkomsten die worden gegenereerd uit het verzorgingsgebied. Alle idee?n waar clubs mee komen, stoppen wij in de computer. Die komt met tientallen modellen. De beste modellen leggen we voor aan de clubs. Zij beslissen. Wij hebben alleen belang bij oplossingen die het voetballandje dat wij adviseren omhoog helpen, anders zijn wij na een tijdje ook dood.?

1e5c87f7-af6d-4804-a99e-17c26c6bd691_bij_033_580x419.JPG

Pieter Nieuwenhuis van Hypercube.

Met het verhogen van de kwaliteit spelen natuurlijk meer factoren een rol. Zo zal de negende positie van de Belgen op de UEFA-ranglijst ook te maken hebben met de hogere leeftijd van de spelers. Zij hebben een mannencompetitie. Nederland heeft de jongste competitie van Europa. Nieuwenhuis knikt en tikt een paar keer op zijn toetsenbord. Prestatiecurves van Theo Janssen en Christian Eriksen verschijnen. ?Wij zijn in Nederland hopeloos verliefd op talent. Statistisch is bewezen dat de onderontwikkelde voorhoofdskwab van de adolescente man, hem remt in zijn vermogen om geen fouten te maken. De fout van het Nederlandse voetbal is dat wij talent verkiezen boven kwaliteit. Janssen en Eriksen speelden samen bij Ajax. Janssen was op zijn top. De lijn van Janssen zat op dat moment hoger, maar die van de talentvollere Eriksen zou op den duur hoger uitkomen. Wat deed De Boer? Hij bouwde het elftal rondom Eriksen. Dat zouden de Belgen dus nooit doen.?

Met een nieuw format is niet alles opgelost, weet ook Nieuwenhuis. ?Absoluut. Een competitie- model is geen toverformule waardoor je opeens gaat winnen.?

Hoogverraad

Buiten begint het al te schemeren. Nieuwenhuis gaat onvermoeibaar door met zijn marathon- college voetbaleconomie. Cijferreeksen, tabellen, parabolen vliegen in hoog tempo over de muur. Nieuwenhuis doceert. Over Belgi? waar heftige discussie ontstond over inkrimping naar zestien clubs. ?Rond Kerstmis is het moeilijk praten met de kalkoen over het menu.? Over de potentie van Feyenoord. ?De afdeling-bal-in-het-net doet het geweldig. Als je ziet hoeveel salaris daar in de gleuf gaat en welk voetbal ze leveren, dan gaan ze in Amsterdam nog wel een keer op het andere oor liggen als Feyenoord straks in een nieuw huis net zoveel geld heeft.? Over het nieuwe format van de Champions League. ?Wij adviseren competities over meer weerstand in een kleine markt, terwijl de UEFA het proces van verwijdering alleen maar versnelt.? Over een Belgisch-Nederlandse competitie. ?Dat vindt de UEFA nooit goed.? En over een eventuele Super League. ?Gebeurt niet. Zelfs Barcelona en Real Madrid zullen het niet kunnen uitleggen. Hoogverraad tegen je eigen voetballand.?

De plaatjes van de nieuwe Eredivisie? Die blijven nog even verborgen op het beveiligde deel van de server. In Nederland zullen de clubs er nog een fikse kluif aan hebben om op ??n lijn te komen. Zal het nieuwe systeem het dit keer langer volhouden dan het vorige? ?De geesten zijn nu rijper dan toen. Destijds speelde bijna iedereen in Europa nog het traditionele systeem. Voetbal is sindsdien een winner-takes-all-economie ge- worden. Daar liggen ook de uitdagingen. De groten worden nu wel erg groot. Wij proberen op zijn minst de illusie te cre?ren dat andere clubs ook een kans maken.?

De geschiedenis van de Eredivisie

1954/55

Vier eerste klassen van veertien clubs, vier winnaars naar kampioenscompetitie. Geen degradatie.

1955/56

Twee hoofdklassen van achttien clubs, de nummers 1 en 2 naar kampioenscompetitie. De twee nummers 9 naar promotie-en degradatie-competitie. De rest naar nieuw te vormen Eredivisie.

1956/57 - 1958/59

Introductie Eredivisie van achttien clubs. Kampioenschap en twee degradanten bepaald na 34 wedstrijden.

1959/60 - 1961/62

Beslissingswedstrijd om de landstitel. Aanpassing onderin: ook de nummer 16 degradeert rechtstreeks (in ?59/60 en ?61/62) of speelt promotie/degradatie-wedstrijden (in 60/61).

1962/63 - 1964/65

Kleinere Eredivisie met zestien clubs. De nummers 15 en 16 degraderen rechtstreeks.

1965/66

Aanpassing onderin: alleen de nummer 16 degradeert rechtstreeks

1966/67

Grotere Eredivisie met achttien clubs. De nummers 17 en 18 degraderen rechtstreeks.

1967/68

Vanwege het verdwijnen van clubs zijn er dit seizoen geen degradanten.

1968/69

Nummer 18 degradeert, de nummers 15, 16 en 17 spelen beslissingswedstrijden tegen degradatie.

1969/70 - 1980/81

Beslissingswedstrijden verdwijnen weer. Nummers 17 en 18 degraderen rechtstreeks.

1981/82 - 1988/89

Zwaardere degradatie- regeling. Ook de nummer 16 daalt af.
In 1987 en 1988 wordt er een nacompetitie gespeeld om het laatste ticket naar de UEFA Cup.

1989/90 - 1991/92

Invoering escape voor de nummer 16 via promotie/degradatieduels.

1991/92 - 2004/05

Introductie nacompetitie voor de nummers 16 en 17. Alleen nummer 18 degradeert rechtstreeks.

2005/06 - 2007/08

Lancering play-offsysteem in de top. Alleen kampioen staat vast. Play-offs om alle overige Europese tickets. Onderin verdwijnt de nacompetitie. Nummers 16 en 17 spelen promotie/degradatie play-offs (best of three-systeem).

2008/09 - nu

Play-offs bovenin grotendeels afgeschaft. Alleen om de laatste plaats Europa League wordt nog gestreden via extra wedstrijden. Nummers 16 en 17 spelen nog ??n jaar promotie/degradatie-play-offs via het best of three-systeem, daarna via knock-outs.

http://www.vi.nl/pro/deze-voetbalwiskundigen-drukken-stempel-op-eredivisie.htm
 

Pascallovic

Well-known member
Kan Hypercube ook de grafiek van Nederland plaatsen van onze europese prestaties sinds we een playoff systeem hebben ingevoerd vanaf 2005? Komt ze vast niet uit.
 

de waan

Well-known member
Eigenlijk zou je alle blabla van Hypercube die de laatste tien jaar al in VI heeft gestaan naast de huidige situatie moeten leggen om te zien wat er van terecht gekomen is.
 

Joost

Well-known member
Goh wat zou ik graag een keer met die man van Hypercube willen babbelen!

In essentie snap ik het bestaan van zijn bedrijf wel. Clubs en andere stakeholders willen geld verdienen aan het voetbal. Daaraan is overigens niets mis, dat gebeurt al sinds 1880. Maar wat me ongelofelijk dwars zit is dat zijn genoemde feiten gewoon echt niet kloppen. De prestatiecurve van het Belgische voetbal is veel complexer dan enkel het aantal behaalde punten in Europees verband. Het wordt bijvoorbeeld niet gerelateerd aan het aantal deelnemers, toch een cruciale factor. Daarnaast is het aantal behaalde punten voor kleine landen zeer gevoelig voor een enkele goede prestatie van een club, deels beinvloed door loting waarop je nauwelijks invloed hebt. Tevens snap ik de relatie niet tussen het aantal behaalde punten in Europese competities en het meer geld verdienen aan de competitie.

Verder zegt hij dat mensen steeds meer gaan voor 'events'. Spannende wedstrijden tussen gelijkwaardige clubs trekt meer supporters naar het stadion en meer kijkers op TV. Over publiek in stadions kunnen we heel kort zijn; Nederland heeft een enorm percentage seizoenkaarthouders. Over vorig seizoen was bezettingsgraad bij 15 van de 18 clubs meer dan 80%. Bij de gemiddelde club wordt zoiets ook nog flink beinvloed door vrijwel lege uitvakken. Daar is dus geen ruimte om te groeien of je moet massaal gaan bouwen. Je ziet ook dat veel mensen naast het gemak van een seizoenkaart niet echt geinteresseerd zijn in bijkomende wedstrijden als play-offs of de Beker, tenzij het in een echt beslissende fase komt. In de kijkcijfers zie je hetzelfde patroon. De Eredivisie interesseert mensen en Ajax en Feyenoord meer dan Roda of NEC. Maar als Ajax de kampioenswedstrijd speelt tegen de Graafschap kijken er echt niet minder mensen dan wanneer het tegen PSV is. Het enige voordeel dat gescheiden poules kunnen bieden is verschillende speeldagen.

Concluderend; het effect dat je kunt creeren met het aanpassen van de competitie door splitsing of meer duels is nihil. Het enige waarmee je meer geld kunt genereren is door de verkoop van TV gelden in het buitenland, dat doe je alleen door het aanzien van de competitie te vergroten door hoger niveau zowel in Nederland en als gevolg daarvan in Europa. Maar zelfs nu er meer geld dan ooit in de Eredivisie te besteden is daalt het niveau jaarlijks. We kunnen dus beter investeren in niveau dan in welke aanpassen dan ook. En laat de KNVB daar nu al net mee bezig zijn....
 
Laatst bewerkt:

Joost

Well-known member
Over zijn cijfers betreffende de stijging in toeschouwersaantallen.

Hij vergelijkt een seizoen met:
Den Bosch, RBC en RKC als kleine clubs
ADO, AZ, Twente en Groningen zonder nieuw of verbouw
Feyenoord in een enorme dip

Met het seizoen waarin:
ADO, AZ, Groningen en Twente nieuw of verbouw hadden
Feyenoord veel beter scoorde
Heracles en Volendam als kleinste clubs meer mensen trokken dan RKC, Den Bosch en RBC in het vergelijkingsseizoen

Als je kijkt naar de gemiddelden sinds 2000 dan zit er echt heel weinig verloop in de aantallen, op de verbouwingen na. De enige clubs die daar echt tussenuit springen zijn Ajax dat van 35000 naar 47000+ ging ineens. Bij Feyenoord heeft de sportieve ommekeer ook geholpen.
Daarnaast is enkel bij Utrecht en Vitesse een verschil van meer dan 10% te zien op het langjarig gemiddelde.

Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om uit te kunnen rekenen dat we dit seizoen uit gaan komen rond de 5,9 miljoen toeschouwers in de Eredivisie. Cambuur en De Graafschap trokken vergelijkbare aantallen als Go Ahead en Sparta dit jaar.
 

Friesland

Well-known member
Met het verhogen van de kwaliteit spelen natuurlijk meer factoren een rol. Zo zal de negende positie van de Belgen op de UEFA-ranglijst ook te maken hebben met de hogere leeftijd van de spelers. Zij hebben een mannencompetitie. Nederland heeft de jongste competitie van Europa. Nieuwenhuis knikt en tikt een paar keer op zijn toetsenbord. Prestatiecurves van Theo Janssen en Christian Eriksen verschijnen. ‘Wij zijn in Nederland hopeloos verliefd op talent. Statistisch is bewezen dat de onderontwikkelde voorhoofdskwab van de adolescente man, hem remt in zijn vermogen om geen fouten te maken. De fout van het Nederlandse voetbal is dat wij talent verkiezen boven kwaliteit. Janssen en Eriksen speelden samen bij Ajax. Janssen was op zijn top. De lijn van Janssen zat op dat moment hoger, maar die van de talentvollere Eriksen zou op den duur hoger uitkomen. Wat deed De Boer? Hij bouwde het elftal rondom Eriksen. Dat zouden de Belgen dus nooit doen.’

Een enorme lap tekst met veel onzin, maar hier raakt hij waarschijnlijk wel de belangrijkste reden waarom Nederlandse clubs matig gepresteerd in Europa. Aan de andere kant is het ook een van de aantrekkelijkste punten van de Eredivisie. Wat er echter niet bij wordt gezegd is dat het verschil met andere competities op dit vlak wel heel erg groot is:

Gemiddelde leeftijd van de competitie die dit seizoen 5 of meer Europese deelnemers hadden: (Cijfers UEFA 2015)
Rusland: 27,1 jaar
S?per Lig (Turkije): 27,1 jaar
La Liga (Spanje): 26,9 jaar
Primier League (Engeland): 26,9 jaar
Serie A (Itali?): 26,9 jaar
Liga I (Roemeni?): 26,1 jaar
Ligue 1 (Frankrijk): 26,0 jaar
Super League (Griekenland): 25,9 jaar
Primeira Liga (Portugal): 25,7 jaar
Oekra?ne: 25,7 jaar
Tsjechi?: 25,5 jaar
Bundesliga (Duitsland): 25,4 jaar
Super League (Zwitserland): 25,3 jaar
Eerste Klasse (Belgi?): 24,7 jaar
Eredivisie (Nederland): 23,8 jaar

Het zou sportief gezien geen overbodige luxe zijn als Eredivisieclubs hun spelers een jaar langer vast zouden kunnen houden dan ze nu doen en meer gebruik maken van routiniers.
 
G

Gast

Guest
Ik zit me al een tijdje af te vragen hoe het nou komt dat het uitgerekend hier in de Eredivisie het allerjongst is. Iemand idee?n/theorie?n?
 

Maasveld

Well-known member
Ik zit me al een tijdje af te vragen hoe het nou komt dat het uitgerekend hier in de Eredivisie het allerjongst is. Iemand idee?n/theorie?n?
Omdat wij op voetbalgebied 1 van de armste landen zijn van bovenstaande competities maar wel nog altijd hoog staan aangeschreven als opleidingscompetitie.
 

JMD

Well-known member
Kan Hypercube ook de grafiek van Nederland plaatsen van onze europese prestaties sinds we een playoff systeem hebben ingevoerd vanaf 2005? Komt ze vast niet uit.

En verder is de bewering dat we nog nooit zo laag gestaan hebben op die ranglijst ook onzin, in 1986 stonden we 19e, en dat was nog met de Sovjetunie en Joegoslavi? en TsjechoSlowakije. Het enige land dat sindsdien herenigd is, is Duitsland.
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method1/crank1986.html
 
Bovenaan