Voetbal op de schop/Super League

Ceephax

New member
De 10 manieren waarop Marco van Basten het voetbal wil veranderen

• Tijdstraf in plaats van gele kaart - 'Gele kaarten moeten worden vervangen door een tijdstraf van vijf of tien minuten. Dat schrikt meteen af. Je wil absoluut niet met een man minder komen te staan.'

• 8 tegen 8 in plaats van 11 tegen 11 - 'In het profvoetbal gewoon 11 tegen 11 op een groot veld, maar bij de jeugd en de senioren is 8 tegen 8 op een kleiner veld veel beter. Spelers hebben dan vaker de bal en worden meer bij het spel betrokken.'

• Maximaal aantal overtredingen - 'Ik vind dat een voetballer, net als bij het basketbal, maximaal vijf fouten mag maken en daarna het veld moet verlaten.'

• Minder wedstrijden per seizoen - 'We moeten ons op de kwaliteit van het voetbal concentreren. Daarom moet het aantal wedstrijden per seizoen terug naar maximaal 50. Zo blijven topspelers, die de fans graag willen zien, mentaal en fysiek fris.'

• Buitenspel afschaffen - 'Nu begint de sport steeds meer op handbal te lijken: negen spelers en de keeper werpen een muur op. Zonder buitenspel kunnen de aanvallers achter de verdedigers gaan staan, die het dan veel moeilijker krijgen. Er gaan dan meer gescoord worden.'

• Geen gezeur bij scheidsrechter - 'Er wordt zo ontzettend veel bij de scheidsrechter geklaagd, ook dat kost veel tijd. Het is een goed idee om, net als bij rugby, ??n speler met de arbiter te laten praten.'

• M??r dan drie wissels - 'Bij het wisselen gaat veel tijd verloren, dus we denken vooral aan ??n of twee extra wissels in een verlenging. Het is wel belangrijk dat het ritme daardoor niet uit het spel wordt gehaald.'

• Vliegende wissel - 'Een mogelijkheid, maar voorlopig alleen bij de jeugd. We denken daarbij ook aan de scheidsrechter, hij moet namelijk voortdurend weten wie er in het veld staat.'

• Effectieve speeltijd in de slotfase - 'Voetbalfans houden van acties, doelpunten en duels. Door wissels en vrije trappen gaat veel speeltijd verloren. We denken erover om in de laatste tien minuten effectieve speeltijd toe te passen, de bal moet dan elke seconde rollen.'

• Shoot-outs in plaats van penalty’s - 'Een voetballer krijgt acht seconden om de keeper, die het strafschopgebied niet mag verlaten, te passeren. Wanneer hij de bal keert, is de kans voorbij. Dit is veel spectaculairder dan penalty’s.'

Van Basten overtuigd van gelijk in buitenspeldebat

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Pff... die regels over gezeur bij de scheidsrechter & extra wissels bij een verlenging snap ik nog wel, maar verder...

Janssen

Well-known member
Minder belasting voor spelers willen en het dan hebben over effectieve speeltijd in de laatste tien minuten waardoor een wedstrijd makkelijk een half uur langer kan duren. Gewoon niet goed snik.

De Groene Scout

Rood is onzin, Oranje zou kunnen, Groen is akkoord.

Pascallovic

Hoezo is minder wedstrijden per seizoen onzin en waarom zouden wat extra wissels in een verlenging niet kunnen?

50 duels op jaarbasis is toch niet te veel gevraagd van miljonairs in de bloei van hun leven tussen de 20 en 30 jaar. Die paar spelers die dat niet op kunnen brengen moeten dan maar af en toe een potje overslaan om op die manier weer ruimte te maken voor aanstormende talenten. Hoe minder wedstrijden des te minder talentdoorstroming en ontwikkeling. Gewoon veel spelen is ook leuk voor de kijker/volger.

Extra wisselmogelijkheden in de verlenging vind ik juist jammer. Als het uitdraait op verlenging moet dat ook een beetje een slijtage-slag zijn. Welk team staat er conditioneel het beste voor en heeft de meeste trainingsarbeid verricht. Die zal de bovenliggende partij zijn in een verlenging. Extra wisselmogelijkheden zal dat verdoezelen.

Pascallovic

Er staat toch ook dat ze 50 duels mogen spelen? Het is er meer voor dat ze niet richting de 60 duels gaan, wat gewoon mogelijk is als je alle clubcompetities en interlands mee zou moeten doen. Dan vind ik een maximum van 50 wedstrijden prima.

Ik denk niet dat 1 wissel in zo'n verlenging veel gaat uitmaken. Het geeft je ook weer mogelijkheden om bijvoorbeeld je keeper te wisselen voor de strafschoppen of shootout serie. Ik zie het in elk geval niet als een door jou omschreven 'onzin' regel.

Joost

Bij het Sportjournaal hadden ze daar vorige week een item over. Hij heeft duidelijk veel inspiratie opgedaan bij het hockey maar heeft 1 belangrijke, recente, wijziging niet meegenomen; een vrije trap op jezelf nemen. Dat lijkt mij echt een heel goed idee. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld een hoop gezeur van degene die de overtreding maakt omdat het spel direct weer verder kan gaan.

SanMark.

Een Eredivisie van 16 clubs zet inderdaad echt geen zoden aan de dijk.

Ik zou eerder naar 20 clubs gaan. En dan een eerste divisie met 22 clubs.

Internationaal tellen we toch al niet meer mee en op deze manier zijn er voor de clubs 2 wedstrijden in de week.

Een bal die uitgaat 'indribbelen' is in mijn ogen wel een prima verbetering. Komend seizoen zal deze regel bij de F-jeugd worden ingevoerd, misschien in de toekomst ook bij oudere jeugd en eventueel senioren.

Ska P 187

1. Tijdstraf, lijkt me leuk, uitproberen!
2.8 tegen 8, nee dank je
3. Maximaal aantal overtredingen per speler, leuk idee, uitproberen maar.
4. Minder wedstrijden per seizoen, gaat m vanwege commerci?le belangen niet worden
5.buitenspel afschaffen, nee dank je, wordt een andere sport hierdoor.
6.geen gezeur bij scheids, is eigenlijk al zo, moet beter toegepast worden
7. Meer wissels, prima, wat mij betreft de hele wedstrijd door en ook op een manier dat je spelers terug mag brengen
8. Vliegende wissels, prima logisch gevolg van bovenstaande.
9.effectieve speeltijd, hele wedstrijd door wat mij betreft, kort de 90 minuten desnoods in als het te gek wordt.
10.schoot outs, ik vind een gelijkspel kunnen behalen een essentieel onderdeel van het voetbal, nee dank je. Ter vervanging van penalty's zie ik ook niet zo zitten.

Janssen

Kunnen we in de Eredivisie niet gewoon met 48 teams gaan spelen? Zo kunnen de kleinere ploegen ook eens meedoen.

Batigoal

Ik vind het eerlijk gezegd wel verfrissend hoe Van Basten het voetbal bekijkt. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, maar hij brengt op zijn minst wat discussie op gang in een aantal fundamentele onderdelen van het voetbal.

? Tijdstraf in plaats van gele kaart - 'Gele kaarten moeten worden vervangen door een tijdstraf van vijf of tien minuten. Dat schrikt meteen af. Je wil absoluut niet met een man minder komen te staan.'
Zal in het begin erg wennen zijn, maar ik geloof wel dat het aantal kaarten flink omlaag gaat.

? 8 tegen 8 in plaats van 11 tegen 11 - 'In het profvoetbal gewoon 11 tegen 11 op een groot veld, maar bij de jeugd en de senioren is 8 tegen 8 op een kleiner veld veel beter. Spelers hebben dan vaker de bal en worden meer bij het spel betrokken.'
Als je enkel bij de profs 11 tegen 11 gaat spelen en in het amateurvoetbal 8 tegen 8, dan wordt de kloof tussen die twee werelden nog groter en voor spelers wordt het nog moeilijker om over te stappen.

? Maximaal aantal overtredingen - 'Ik vind dat een voetballer, net als bij het basketbal, maximaal vijf fouten mag maken en daarna het veld moet verlaten.'
Dat is administratief veel meer werk voor een scheidsrechter en dat lijkt me niet bevorderlijk voor zijn prestaties.

? Minder wedstrijden per seizoen - 'We moeten ons op de kwaliteit van het voetbal concentreren. Daarom moet het aantal wedstrijden per seizoen terug naar maximaal 50. Zo blijven topspelers, die de fans graag willen zien, mentaal en fysiek fris.'
Als ze in de toplanden nou eens hun onbelangrijke ligabeker gaan afschaffen, dan scheelt dat voor de topclubs gelijk al een aantal wedstrijden. Verder krijg je met grotere eindtoernooien een kortere kwalificatiefase; schaf daarnaast onzinnige oefeninterlands waar niemand zin in heeft af, en eigenlijk zou de Champions League ook geen uitbreiding moeten krijgen. Met dit alles bespaar je in de top direct al een stuk of 15 duels.

? Buitenspel afschaffen - 'Nu begint de sport steeds meer op handbal te lijken: negen spelers en de keeper werpen een muur op. Zonder buitenspel kunnen de aanvallers achter de verdedigers gaan staan, die het dan veel moeilijker krijgen. Er gaan dan meer gescoord worden.'
Heb ik altijd al een interessant idee gevonden. Bovendien heb je hierover veel minder gezeur met discutabele goals.

? Geen gezeur bij scheidsrechter - 'Er wordt zo ontzettend veel bij de scheidsrechter geklaagd, ook dat kost veel tijd. Het is een goed idee om, net als bij rugby, ??n speler met de arbiter te laten praten.'
Goed idee om dat de aanvoerder te laten doen.

? M??r dan drie wissels - 'Bij het wisselen gaat veel tijd verloren, dus we denken vooral aan ??n of twee extra wissels in een verlenging. Het is wel belangrijk dat het ritme daardoor niet uit het spel wordt gehaald.'
Golden goal terug en per verlengingshelft ??n wissel extra.

? Vliegende wissel - 'Een mogelijkheid, maar voorlopig alleen bij de jeugd. We denken daarbij ook aan de scheidsrechter, hij moet namelijk voortdurend weten wie er in het veld staat.'
Wat houdt dit precies in?

? Effectieve speeltijd in de slotfase - 'Voetbalfans houden van acties, doelpunten en duels. Door wissels en vrije trappen gaat veel speeltijd verloren. We denken erover om in de laatste tien minuten effectieve speeltijd toe te passen, de bal moet dan elke seconde rollen.'
Effectieve speeltijd graag het hele duel, blessuretijd afschaffen en direct affluiten; al staat de aanvaller ??n-op-??n tegenover de doelman. Geen gezeur en dan is blessuretijd geen arbitrair verschijnsel wat voer is voor discussie.

? Shoot-outs in plaats van penalty?s - 'Een voetballer krijgt acht seconden om de keeper, die het strafschopgebied niet mag verlaten, te passeren. Wanneer hij de bal keert, is de kans voorbij. Dit is veel spectaculairder dan penalty?s.'
Weet ik niet. Ik vind penalties al spannend genoeg.

Ik zou zelfs graag de mogelijkheid om time-outs aan te vragen tijdens een wedstrijd toevoegen en het terugbrengen van de golden goal.

Satyr

Er zijn in Duitsland al wat tests gedaan met wedstrijden zonder buitenspel. Uitslagen: 0-0, 0-1 en 1-2. Want ja, de verdedigende ploeg heeft een man of 5/6 achterin hangen en de aanvallende partij laat er ook twee staan, dus het wordt erg druk in de zestien. Daarnaast viel in alle drie de duels de korte pass weg. Bijna alles ging met de lange bal. En de grensrechter is overbodig, dat was al vlot duidelijk.

Achteraf was er niemand echt tevreden, al was er ??n iemand die vond dat het vaker getest moest worden om tactieken te bedenken.

Ceephax

New member
Buitenspel afschaffen lijkt me ook niet echt werken. Wellicht kan je wel een gebied maken waar je alleen met de bal mag komen zoals bij het IJshockey. Bij Hockey is dat geloof ik ook zo. Tests moeten dan uitwijzen of dat echt een verbetering is.

Effectieve speeltijd lijkt me wel een goed plan, eindelijk van dat gezeik met tijdrekken en blessure's af. Ik geloof dat de effectieve speeltijd zo tussen de 55 en 65 minuten per wedstrijd ligt, dus 2 x 30/35 minuten zou dan kunnen voldoen.

SanMark.

Er was ook enorme weerstand bij het hockey om de buitenspel regel af te schaffen en daar kwamen toen ongeveer dezelfde argumenten naar voren die je nu ook hoort. Het heeft het hockey geen slecht gedaan om het af te schaffen.

Al ben ik zeker geen voorstander van het afschaffen van de buitenspelregel. Dat is wat mij betreft echt een onderdeel van het voetbal.

Joost

Buitenspel afschaffen is een slecht idee maar wellicht zijn er wel aanpassingen mogelijk.

Maak een extra lijn aan op ongeveer 20 meter van het doel en spreek af dat je in dat aanvalsvak niet buitenspel kan staan als er een pass komt vanuit dat vak.