Primera División

U.G.

Well-known member
Real heeft net -heel moeizaam- drie punten weggehaald uit San Sebastian. Wederom zonder Benzema en Ronaldo, en ook geen Marcelo,Jese en Pepe.
 

Janssen

Well-known member
Nu nog thuis tegen Espanyol en naar Granada. Beide wedstrijden kunnen nog wel eens tricky zijn.
 

Ska P 187

Well-known member
Appeltje eitje, dan de copa nog en dan kun je toch weer spreken van een geslaagd seizoen. Al voelt het als teleurstellend aan, tsja succes went.
 

Marc070987

Member
Gefeliciteerd Marc! Heeft Las Palmas de financi?le middelen om te groeien of blijft het voorlopig vechten tegen degradatie?

Op dit moment heeft Las Palmas nog een schuld van rond de 21 miljoen bij de CAM (Caja de Ahorros del Mediterr?neo), als ik het goed herinner moet deze schuld in 2026 afgelost zijn. De schuld en de afbetaling hiervan zijn nog een overblijfsel uit het seizoen 2001-2002 toen Las Palmas degradeerde, maar heel veel geld heeft uitgegeven in de hoop in de Primera te blijven. Met de degradatie en een jaar later nog een degradatie, naar de Segunda B, stond het voortbestaan van de club op het spel. Eigenlijk door een wonder bestaat de club nog, het is dat de rechter toendertijd het faillissement niet aanvaarde. Alle andere schulden zijn met ingang van volgend seizoen afgelost.

Jaarlijks betalen we daar nu ongeveer 1,5 ? 2 miljoen voor de aflossing van de schuld bij de CAM, al helpt de lokale regering daar ons een handje bij. Op het shirt hebben we "Gran Canaria'' als shirtsponsor, de lokale overheid betaald exact het bedrag van de aflossing aan de CAM aan UD Las Palmas voor de shirtsponsoring. Per saldo betalen we dus eigenlijk niet zelf de aflossing, maar lopen we wel inkomsten mis uit sponsoring. Daarnaast staat contractueel vastgelegd dat Las Palmas 400.000 euro aan huur moet betalen aan de eigenaar van het stadion, wat ook weer de lokale overheid is. Deze huur betaald Las Palmas niet, want dit bedrag wordt al ''ingehouden'' op het sponsorbedrag wat zij aan de club betalen. Met de naam ''Gran Canaria'' op het shirt betaald de overheid dus eigenlijk de aflossing van de schuld en de huur van het stadion. Wat overigens voor een deel gebouwd is met Europees geld, want er was een atletiekbaan aanwezig waar ze geld voor ontvangen hebben. Deze atletiekbaan is echter nooit gebruikt en voldeed ook niet aan de officiele eisen. Op dit moment is deze atletiekbaan helemaal verdwenen en zijn de tribunes dichter op het veld gekomen. Maar het geld van Europa is wel ontvangen en nooit meer terugbetaald.

Goed dat was de schuldenkant. Aan de inkomstenkant had Las Palmas dit seizoen een begroting van rond de 35 miljoen euro, waarvan 25 miljoen binnen is gekomen uit tv rechten. Laatst is in het nieuws gekomen dat Las Palmas een overschot had van 7-8 miljoen euro. Voor volgend seizoen wordt een stijging verwacht in de tv-rechten, want deze zijn weer voor meer geld verkocht. Hoeveel er binnen gaat komen is afhankelijk van welke clubs er promoveren uit de Segunda en welke ploegen er gaan degraderen. Er wordt naar een aantal zaken gekeken, waaronder de ranglijst op basis van de afgelopen 5 seizoenen. Dit bepaald voor 25% hoeveel een club gaat ontvangen, helaas voor Las Palmas zijn we er 13 seizoenen uitgeweest en gaat dit ons misschien opbreken. De voorzitter van de bond heeft al aangegeven dat elke club minimaal 40 miljoen uit tv-rechten gaat krijgen. Verder wordt er gekeken naar de accommodatie, de bezettingsgraad in het stadion, de grasmat etc. Deze factoren gaan allemaal meewegen in de verdeling van het geld. De Spaanse bond wil voorkomen dat er lege plekken te zien zijn op de tribunes die op de tv gaan verschijnen. Ze willen een iets exclusiefs neerzetten en gebruiken een beetje dezelfde stappen als de UEFA doet met de CL, aantrekkelijkheid en exclusiviteit uitstralen.

Stel we staan, net als vorig seizoen, onderaan op de ranglijst voor de verdeling van het tv-geld dan nog vangen we minimaal 40 miljoen. Daarbij de inkomsten uit oa. sponsoring, merchandising, seizoenkaarten etc. is de verwachting dat de begroting tussen de 50 en de 60 miljoen zal worden. Uiteraard nog geen rekening gehouden met evt tranfers, die ongetwijfeld komen gaan. Feit blijft dat Las Palmas ook volgend seizoen ??n van de armste clubs zal zijn en dus weer moeten knokken voor handhaving. Op termijn zie ik Las Palmas wel uitgroeien tot een stabiele subtopper/middenmoter. Met af een toe een positieve uitschieter en het halen van Europees voetbal en af een toe een minder seizoen met degradatiezorgen. Die jaren moet je dan zien te overleven. Beetje op het niveau waar de club ook altijd gespeeld heeft in de jaren 70 en 80. Toen deed Las Palmas ook een aantal seizoenen mee voor de titel, maar dat is in het huidige voetbal niet meer mogelijk. De club speelt in de 9e stad van Spanje en heeft een behoorlijk achterland zonder concurrentie (op Tenerife na). Op het eiland wonen 1 tot 1,5 miljoen mensen, met daarnaast ook veel aantrekkingskracht op de inwoners van de andere 6 eilanden. Voornamelijk uit de provincie Las Palmas uiteraard. Dit seizoen merkte ik ook al dat veel meer buitenlandse toeristen hun weg naar het stadion wisten te vinden. Normaal gesproken zie je niet zoveel buitenlanders in het stadion, maar tegen Tenerife in de voorbereiding zag ik aardig wat toeristen. Hoe langer we in de Primera blijven hoe bekender de club wordt voor buitenlanders, waar we dan ook weer geld aan verdienen.

De keerzijde is wel dat de Canarische Eilanden ??n van de armste regio`s van Spanje is, met veel werkloosheid. Dit zou de groei weleens aardig in de weg kunnen zitten.
 

Max

Administrator
Forumleiding
In hoeverre is er sprake van staatssteun, of is dit verder nooit onderzocht?

Lijkt mij ook een behoorlijk risico, maar Las Palmas staat niet echt in de picture en in Spanje zullen ze er ook minder snel een punt van maken.

Wel opvallend trouwens die eis dat tribunes goed gevuld moeten zijn in combinatie van de eis dat stadions een minimum capaciteit moeten hebben die je als kleine club als Eibar met een klein achterland moeilijk gevuld krijgt.
 

Ska P 187

Well-known member
Las Palmas heeft een tering groot stadion, zeker na de renovatie. Wat is de capaciteit nu eigenlijk kleine 40.000?
De CAM bestaat overigens niet meer, dat zijn de vrienden uit mijn regio, de corruptste aller corruptsten, dat viel me te handelen dus...
Het zootje is overgenomen door Banko Sabadell voor €1,-
Dat zijn Catalanen, veel succes ermee!
 
Laatst bewerkt:

JMD

Well-known member
Schakelkanaal aan op Ziggo Sport.

Hup spannende strijd!
Hup Barcelona! Hup Real!
 

Janssen

Well-known member
Waarom schakelkanaal, er is maar 1 pot belangrijk. Real wint van Depor, alleen de vraag wat Barcelona doet.
 

Jamel

Administrator
Forumleiding
Messi is echt geweldig aan de wedstrijd begonnen. Kwestie van tijd voordat Barcelona de 0-1 maakt.
 
Bovenaan