Muziek algemeen

Jozsef

New member
Wel grappig dat Joszef 'tegen' de geijkte namen en artiesten is in de popmuziek, maar dat hij qua rock en metal juist extreem mainstream is. Metallica, Iron Maiden, Ghost, Pearl Jam, etc. Na afgelopen week ook Motorhead gok ik. Je bent de RTL kijker van de rock en metal, Joszef, hahahaha

Daar heb je gelijk in. Al heeft dat natuurlijk ook met leeftijd te maken, Satyr. Inmiddels 35 jaar (!!!) geleden al maakte ik kennis met metal. Dat was toendertijd dus Slayer, Maiden, Anthrax, Motorhead etc. Trashmetal oa.
Daar ben ik in blijven hangen, zoals zovelen gezien de populariteit ook nu nog van die bands. Schaam ik me niet voor. Tijdloze rock, blijft goed. Pearl Jam schaar ik overigens niet onder metal.
 

Abubakari

Well-known member

Hey, die zit ik nu net te luisteren (eerste luisterbeurt).

Samen met Video heb ik gister nog wat nieuwe muziek opgehaald. De opgefokte Big Ups (in april in Vera, na het lezen van het stukje op de site leek het mij wel een Abu muziekje) lijkt zo op het eerste gehoor inderdaad wel een fijn muziekje.
Punkende posthardcore-hits die leunen op dat wat Shellac en The Jesus Lizard ooit maakten, maar Big Ups heeft meer in zich, het doet ook denken aan Quicksand, aan Fugazi en zelfs aan Slint.

New Madrid speelt vrijdag in Vera, iets heel anders:
Debuutplaat “Yardboat” is een album dat zich nadrukkelijk heeft laten inspireren door de psychedelische rockmuziek uit de jaren ‘60. In (soms lang uitgerekte) nummers wordt langzaam naar meerdere climaxen gewerkt, terwijl zweverige vocalen hun weg al dobberend door het album heen vinden. De muziek is een soort spacey aura, maar is tegelijkertijd ook samenhangende, op gitaar gebaseerde rock.
Nummer op de site vond ik wel okay, eerst de (tweede) plaat maar eens checken. Op het eerste gehoor nog niet overtuigd, maar dat gebeurd zelden op het eerste gehoor. Vanne week nog maar even een paar keer luisteren, zien we vrijdag wel weer.

King Gizzard & the Wizard Lizard zag ik in 2014 in Vera, was een geweldig concert. Zeer productieve band, twee platen per jaar. De eerste van 2015 (Quarters) vond ik niks, maar ze bleken in oktober alweer een nieuwe uitgebracht te hebben. De platen uit 2014 hebben ze bij mij wel redelijk wat krediet opgeleverd en ook de nieuwe "Paper Mache Dream Balloon klinkt wel weer prima. Veel bandleden, veel instrumenten, pakt ook nu weer prima uit. Ook pas 1 keer beluisterd, maar dat gaat wel goed komen met mij en deze nieuwe plaat.
Het zevental uit Melbourne, Australi?, dat onder de prachtige naam King Gizzard & The Lizard Wizard opereert, doet denken aan onder andere The Sonics, King Crimson en The Doors. Met invloeden uit de sixties en seventies garagerock, een tikje soul en veel psychedelica valt King Gizzard & The Lizard Wizard ook wel te vergelijken met hedendaagse neo-garage psyche rockers als Ty Segall, Thee Oh Sees, Tame Impala en The Black Angels.

Video werd getipt in de Elpee nieuwsbrief, moet ik nog even wat vaker luisteren, in eerste instantie nog niet gelijk de gehoopte absolute topper, maar goed, na 1x luisteren kun je geen goed oordeel vellen (of je moet the Spits, Buck Biloxi of Mike Krol en dergelijke opzetten, instant toppers, wist ik na de eerste keer dat ze hoorde al).
Flinke verrassing, een lp/cd van Video opeens op Jack White’s Third Man label. Volgens sommigen al jaren de beste band in Austin, met hun ‘Texas weird’ garagerock & roll.
Combining equal parts snotty punk, hard rock, and melodic dissonance, VIDEO are pioneers of their own subgenre, Hate Wave.

Dan Protomartyr, een band die in april (de dag voor Big Ups) in Vera speelt. Nu heeft Vera wel vaker uitermate ronkende aankondigingen en dan valt het (mij) vaak enorm tegen, maar goed, wie weet is Protomartyr een uitzondering. In elk geval nog tot april om te luisteren of het top of flop (of helemaal niet slecht, maar geen topper) is.
Felle, giftige postpunk, met die praatzingende Joe Casey als middelpunt. Alsof The Fall Ian Curtis als zanger heeft gerekruteerd.

Verder nog Fat White Family, pas een paar nummers van gehoord. Klonk behoorlijk gefreakt, maar dat mag wat mij betreft.Tip van een naar Hillegom geemigreerde vriend die voor PSV is (en nee, het is niet JMD), die ze vorig jaar live zag, had ik ook gekund, ze speelden in februari '15 in Groningen, maar dat is allemaal volledig langs mij heen gegaan.
De Britse psychpunkers staan namelijk binnen no time bekend als ‘slopers’, ‘gevaarlijk’ en ‘intens’ en worden in de UK dan ook al geweerd door sommige popzalen. Er is naaktheid, zelfs piemels komen tevoorschijn en dat alles zonder ook maar ergens hun krachtige songs uit het oog te verliezen.Deze mannen maken een wilde party, rocken hun lul uit de broek, maar spelen tegelijk vakkundig het dak eraf. Dichterbij de legendarische shows van The Stooges de rock ‘n’ roll avonturen van The Bad Seeds komt het niet en zal het ook niet snel meer komen.

Alles gaat op een hoop; Kraut, garage, psych, pop, noise, rock ‘n roll. Dit geschifte zestal denkt duidelijk niet na over hokjes. Ze zijn het hokje. En dat hokje wordt gesloopt.

Op zich wel fijn dat er nog niks tussen zit waarvan ik al gelijk hoor dat het niks voor mij is.

En dan is er ook nog The Blind Shake op 10 februari, ga ik ook zeker effe heen, die kende ik al, maar blijken meer platen uit te hebben dan ik ken, dus daar valt ook nog wel wat te checken.
Elektrische gitaar, baritongitaar, een hoop reverb en een drummer; meer heeft The Blind Shake niet nodig. Het trio combineert garage, surf, punk en noise en is al sinds 2005 naam aan het maken in het garage wereldje.
 
Laatst bewerkt:
G

Gast

Guest
Wat leuk, we zitten dus in dezelfde kringen. Elpee nieuwsbrief (Video!) en de Vera. Beide zijn goed bezig om de reboot van de 90's AmRep sound te promoten. Sowieso voor mij de beste periode uit de muziek ooit, dus al die nieuwe(re) bands die die sound flink aan het kietelen zijn worden allemaal ook wel instant favourites. Daar schaar ik Big Ups ook onder. Waren vorig jaar (of 2014?) ook in de Vera, gezien, erg goed. Schuwden niet om wat te experimenteren (hulde!), maar bleven de songs wel trouw. Hard, intens en echt gemeend. Together Pangea staat ook in de Vera, deze maand nog geloof ik? Iets meer feest, niet minder subtiel.

Protomartyr hoor ik ook goede dingen over, maar nog niet gezien. Hebben eerder in de Vera gestaan (volgens mij zijn ze ook op ESNS?).
 

Abubakari

Well-known member
Kom je vaak in Vera? Mijn gemiddelde is in de loop der jaren flink gezakt, nu nog een keer per maand zag ik toen ik de Poll laatst invulde, maar dat is wel inclusief twee kelderbarconcerten en twee zondagmiddagdingen. Blijven er een stuk of 7 gewonen concerten over, dieptepunt in 25 jaar Vera bezoek. (Al zaten er een ook een paar dingen bij waar ik wel heen had gewild maar wat om verschillende redenen niet kon). Vind het aanbod wel een stuk minder geworden, hoop Nederlandse dingen (bekend van DWDD!!!!) die ik niet zo boeiend vind (maar die wel gewoon tot de duurste categorie Vera concerten behoren valt me dan op), veel onbekende dingen die ik check maar die mij ook niet boeien en te weinig uit de categorie die ik geweldig vind. Maar goed, ik blijf de aanwezigheid van Vera in mijn stad toch altijd prijzen.

Big Ups staan op de split Live in Vera single met Parquet Courts, in 2014 zal dat dan wel geweest zijn.
Together Pangea is wel een echt Vera favoriet, mede daarom al een paar keer (opnieuw) gecheckt, maar het dubbeltje van TP wil maar niet vallen bij mij.
 

Makanaky

Well-known member
Die 'DWDD-dingen' vallen qua hoeveelheid wel mee toch? Blaudzun, Triggerfinger, Blof en Direct spekken wel maar mooi even de kas waardoor er ook weer meer ge?xperimenteerd kan worden. Mes snijdt aan twee kanten in dezen. Ik persoonlijk vind 't mooi dat er wat meer aandacht is voor Afro-gerelateerde muziek (Ukandanz, Bixiga 70, Vaudou Game, Tal National en hopelijk ook weer de Budos Band en iets Ethiopisch uit de stal van The Ex).
 
G

Gast

Guest
Mja, ik ben meer thuis in de herrie hoek, dus als er wat staat in de Vera probeer ik daar wel bij te zijn. In 2015 was de een keer of 15? Zoiets? En ja, veel DWDD dingen - ik vind het prima. Ik kom er dan toch niet, maar als de Vera dan vol staat en ze kunnen daarmee wel andere acts betalen vind ik het oke. Ieder beetje aanbod tegen het vreselijke feestcafe gehalte wat Groningen steeds meer is juich ik toe - en als daar een DWDD/Giel Beelen bandje de Vera voor vol moet spelen - prima.
 

Abubakari

Well-known member
Vergelijk het aandeel NL maar eens met dat van tien of vijftien jaar terug. Dat ze er geld mee verdienen vind ik ook prima, maar ik zie dat niet zo terug in de programmering.
 

Abubakari

Well-known member
Broeder Dieleman en Willie Darktrousers zijn ook NL maar absoluut geen DWDD

Ik zeg ook niet dat alles uit nl slecht is, Hallo Venray vond ik zowel in 2014 als 2015 zeer te gek en zo zijn er wel meer prima nlse dingen.

Die 'DWDD-dingen' vallen qua hoeveelheid wel mee toch? Blaudzun, Triggerfinger, Blof en Direct spekken wel maar mooi even de kas waardoor er ook weer meer ge?xperimenteerd kan worden. Mes snijdt aan twee kanten in dezen. Ik persoonlijk vind 't mooi dat er wat meer aandacht is voor Afro-gerelateerde muziek (Ukandanz, Bixiga 70, Vaudou Game, Tal National en hopelijk ook weer de Budos Band en iets Ethiopisch uit de stal van The Ex).

Wilt u nog ergens op terug komen?

Ja, op de Budos Band! Dat zou inderdaad zeer fijn zijn mochten die weer komen. Behalve vuige raggitaren hoor ik namelijk ook graag toeters.
The Ex komt volgens mij elk jaar wel, dus die zullen 2016 ook wel weer komen met wat Afrikanen in hun kielzog.

Wat betreft de NLse inbreng, als ik de poll zo terug kijk valt het qua grote zaal zonder plaatpresentaties eigenlijk nog wel mee. Al is december met een score van 5/10 wel aardig Nederlands. En ik heb op mijn leeftijd nog slechts korte termijn geheugen, dus dan weet je het wel.
Maar goed, ik blijf wel vinden dat het aanbod qua dingen waar ik echt heel erg blij van wordt karig is.
 

Abubakari

Well-known member
Altijd leuk, de Vera Poll, de uitslag. Met als concert van het jaar Abu favoriet Mike Krol!
http://www.vera-groningen.nl/about/poll-results/2015

Abu.com zei:
MIKE KROL! Ergens half september stond ie getipt in de Elpee nieuwsbrief en dat bleek bij check’n muzikale liefde op het eerste gezicht!
Rare teksten, uberlelijke hoes, vreemde zang, rauwe garagepunkachtige rock met psychedelische randen. Te gekke plaat, kort & krachtig.
Dus luisterde ik sinds half september vrijwel non stop I Hate Jazz, Trust Fund en zijn nieuwste, Turkey. Niks mooiers dan de band die je op dat moment grijs draait precies in de juiste periode live te kunnen zien.
CSr3ZBGUAAAzDk5.jpg

Nadat ik las dat ie in Vera zou komen kreeg ik op slag een nog beter humeur dan ik normaal al heb. In de 95′ minuut de klassieker verliezen dankzij een eigen doelpunt uit een onterechte vrije trap na een overtreding van Grefo Reverend Holy Dirk from Kutwijk by the Sea? Kemmij ‘t verrottuh joh, zaterdag Mike Krol in Vera. Van Rookworsten eten ga je dood? Whatever, als het maar niet voor 31 oktober is dat ik er aan sterf. Kortom, ik had er ongelooflijk zin in.
Permalink voor ingesloten afbeelding
Torenhoge verwachtingen en ze werden volledig waar gemaakt. Niet het gevreesde kort maar krachtige concertje van een kwartier waarin de laatste plaat in ijl tempo er doorheen geragd werd (zoals bij Buck Biloxi in de gym in juni, krachtig maar te kort), maar gewoon in drie stieve kwartiertjes een hele hoop nummers in een no time to waste tempo. Aan de reacties op twitter te zien was ik niet de enige die het geweldig vond. De term concert van het jaar valt meerdere malen en wat misschien nog wel mooier is is dat Mike Krol op slag head over heels in love with Vera is geraakt! Die zien we dus wel weer terug!
Geweldig.
 

inhethoekje

Active member
Als Noorderslag de toon zet voor wat we komende tijd aan Nederlandse bands gaan zien en horen dan maak ik me toch enigszins zorgen.

En ik pleit voor een algeheel zang en optreden verbod van Kenny B.
 
Bovenaan