Ajax Nieuwstopic

Status
Niet open voor verdere reacties.

PES5

Administrator
Forumleiding
Het lijkt me toch dat dit je als Ajacied wel bezighoudt? Het bestuurlijke gedoe bij Heerenveen houdt mij ook behoorlijk bezig.

Toch gek dat zulke iconen elkaar blijkbaar in de haren vliegen en dat er maar geen ??n duidelijke lijn kan komen. Terwijl allen toch veel voor Ajax betekenen en betekend hebben. Eigen ego's aan de kant schuiven is blijkbaar moeilijk.
 

Pascallovic

Well-known member
Het is vooral triest, omdat qua visie het allemaal niet zoveel van elkaar verschilt. Iemand met een beetje gevoel voor organisatie had hier 70% al kunnen voorkomen. Het is allemaal zo amateuristisch. Jonk die gelijk heeft m.b.t. de transfers, maar gewoon zo dom die vergaderingen weigert bij te wonen. Anders hadden ze helemaal niks gehad om hem te ontslaan, nu verliest hij bij elke rechter.

Ik ga geen kant kiezen voor of tegen iemand, want het zijn allemaal iconen die ik op basis van hun voetbalcarriere hoog heb zitten.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Het lijkt me toch dat dit je als Ajacied wel bezighoudt? Het bestuurlijke gedoe bij Heerenveen houdt mij ook behoorlijk bezig.

Ik weet het niet. Op een bepaald moment was ik helemaal klaar met die hele Nieuwe Kuip discussie dat ik mij er gewoon maar niet meer druk over maak. Als iets een eeuwigdurend puinhoop dossier is... Dat stamt nog uit de vorige eeuw. Schijnen we als armlastige club al miljoenen op kapotgeslagen te hebben. Al is dat nauwelijks voor te stellen.

Ik kan mij voorstellen dat er genoeg Ajacieden ook met dit dossier klaar zijn.
 

Eef de Kip

Well-known member
Vind je? Hij weet het weer te presteren om een paar honderd open deuren open te trappen, is dat iets wat er bij hoort tegenwoordig als je columnist bent?
 

JMD

Well-known member
Vind je? Hij weet het weer te presteren om een paar honderd open deuren open te trappen, is dat iets wat er bij hoort tegenwoordig als je columnist bent?

Ik vind de vergelijkingen wel goed gevonden.

Verder moet een columnist in een klein artikel een mening verkondigen, dat gaat altijd via open deuren. Als je dat niet wilt heb je pagina's vol nodig.
 

Kevah

New member
Jonk: Enige oplossing zit hem in taken en bevoegdheden en verantwoordelijkheden leden Technisch Hart (TH) duidelijk op papier zetten.

Afgelopen vrijdagavond hebben 2 bestuursleden van de AFCA Supportersclub Wim Jonk uitvoerig gesproken. Wij konden op deze manier veel vragen die onder supporters leven en dus ook onder ons, voorleggen.

Wanneer is de situatie ontstaan dat jij niet meer aan tafel schuift bij overleggen van het technisch Hart?

De situatie is de laatste jaren langzaam maar zeker ontstaan. Er is niet 1 directie concrete gebeurtenis geweest die deze situatie heeft veroorzaakt. Het gaat om stevige verschillen van inzicht in waar de jeugdopleiding wel of niet verantwoordelijk voor is. Ook aankopen die werden gedaan (lees bv Zimmling), werden niet meer zoals in het begin afgesproken, aan ieder lid van het TH voorgelegd. We hadden afgesproken via een soort verkeerlichtsysteem te werken, waardoor werd besloten bepaalde aankopen wel of niet te doen, rekening houdend of de voorgestelde aankoop wel of geen directe versterking was, of dat er een jeugdspeler klaarstond die in potentie net zo goed of beter was. In een van de laatste voorstellen stond zelfs dat als er sprake was van gelijke stemmen in besluiten van het TH, dit aan de Directie werd voorgelegd, waarin de voorzitter van het TH ook lid is van dezelfde directie. Ook maakten we mee dat tijdens een begrotingsronde de ingediende begroting van de jeugdopleiding zonder duidelijke argumentatie werd gehalveerd. De opgelopen frustraties van de afgelopen jaren zorgden ervoor dat Jonk niet meer aanschoof bij overleggen van het TH. Jonk geeft aan meerdere malen te hebben ge?scaleerd bij zowel RVC, Directie als Bestuursraad. Daar is veel e-mailverkeer over. Ook een misverstand wat uit de weg moet worden genomen: Het plan Cruijff bestaat gewoon met de daarbij behorende pijlers. Alle geledingen binnen Ajax hebben hier kennis van.

Zijn er pogingen geweest om weer tot een werkbare situatie te komen?

Ja die zijn er. Zeer recent zelfs. Van der Sar en Jonk hebben onlangs na een partij voetbal met elkaar gesproken om weer tot een werkbare situatie te komen, waarbij Jonk behouden zou blijven voor de club. Jonk heeft toen andermaal aangegeven taken, bevoegdheden maar ook zeker wie waar verantwoordelijk voor is en op afgerekend kan worden, duidelijk vast te leggen. Hier is ook meerdere keren op aangedrongen bij leden van de RVC. Dit is echter nooit gebeurd, er is zelfs sprake geweest van traineren en vertragen om dit op papier vast te leggen. Jonk geeft aan dat hier ook tijdens de laatste fase herhaaldelijk op aangedrongen is, het beloofd is, maar niet waargemaakt. Hier is veel e-mailverkeer over geweest wat bewaard is gebleven en dat aan de rechter zal worden voorgelegd. Zowel Collee, van Wijk en Wijers hebben hier nooit concreet op aangedrongen om dit te realiseren, terwijl hier volgens Jonk juist de crux van het probleem zit.

Nadat Collee tot de Directie was toegetreden is er ook via een formeel schrijven op aangedrongen bij Jonk weer aan te schuiven, anders zou werkweigering de reden zin voor ontslag. Hier had Jonk 24 uur de tijd voor om op te reageren.

Hoe kan het zijn dat volwassen ex-voetballers die vroeger veel met elkaar zijn opgetrokken, niet meer in staat zijn om samen te werken?

Weer komt het neer op taken en bevoegdheden die niet helder zijn. Overmars bijvoorbeeld moest tot dit seizoen ook de functioneringsgesprekken doen met jeugdtrainers, terwijl hij ze van dichtbij niet dagelijks ziet functioneren. Dit komt ook omdat Overmars voor teveel zaken verantwoordelijk was. De ego ’s zijn te groot dat de ontstane situatie niet meer op te lossen is volgens Jonk. De Boer heeft zich altijd gericht op het 1e elftal. De Boer heeft zich nooit ingelaten met bovenstaande vraagstukken.

Er wordt gezegd dat de ontstane situatie mede is ontstaan door de invloedsfeer rondom Jonk. De medewerkers die de laatste jaren zijn binnengehaald zou reden zijn voor verwijdering tussen leden van het TH. Zit daar de oplossing?

Jonk benadrukt 100% achter zijn mensen te staan. Dit zijn juist de mensen die de plannen snappen en goed kunnen doorvoeren. Ooit is er een speler in de jeugd aangetrokken zonder dat Jonk daar zelf de regie in heeft gehad. Dat was een leermoment, en vanaf dat moment zet bij iedere aankoop in de jeugd of ‘scoutingsproduct’, hij zijn handtekening. Hij ontkent ten zeerste dat de afgelopen een heel vrienden en kennissen netwerk is binnengehaald in tegenstelling tot wat beweerd wordt. Jonk vindt het jammer dat er leden van het TH niet of nauwelijks met medewerkers van de midden – en onderbouw is gepraat. Jonk beweert stellig dat er 8-10 jeugdtrainers direct stoppen als Jonk daadwerkelijk niet meer werkzaam zal zijn voor onze club.

Hoe werkt de jeugdafdeling samen?

Er zit een groot verschil in samenwerking tussen de boven, midden – en onderbouw. Er zijn trainers van de bovenbouw die structureel niet opkomen dagen bij georganiseerde sessies. Vanuit onze kant werd opgeworpen dat het in deze situatie geen goed voorbeeld is om dan zelf niet bij overleggen aan te schuiven.

Ook is er niet of nauwelijks samenwerking met de beloften. In tegenstelling tot waar het plan Cruijff in voorziet. Dat is ook de reden dat Jonk zeer tegen het laatst ingediende plan is om de elftallen A1, A2 en B1 niet langer onder verantwoordelijkheid te laten vallen van de jeugdafdeling maar van betaald voetbal. Sterker, de aanstelling en het functioneren van jeugdtrainers en staf zou dan langer vallen onder de jeugdafdeling. Evenmin de beslissing of sommige spelers wel of niet doorstromen.

Wat is er nu gebeurd met het rapport van Ling, en wat is de rol daarbij van bijvoorbeeld de RVC.

Jonk zegt teleurgesteld te zijn in de rol van de RVC. Hans Wijers is een keer wezen kijken bij de jeugdafdeling en heeft zich uitgebreid laten informeren over de dagelijkse gang van zaken. Dat is zeer gewaardeerd. Toch is de zichtbaarheid van de RVC verder een stevig punt van kritiek, ook vanuit Cruijff. De omgang met het rapport Ling is daarvan een voorbeeld. Leo van Wijk heeft vrij snel kennisgenomen van het rapport, en daarover is via e-mail gecommuniceerd met Cruijff. Echter, alleen bepaalde passages zijn toen gemaild en besproken, zoals het advies een vaste notulist aan te stellen bij vergaderingen en standaard notulen te maken. Over de adviezen voor het voetbal technische gedeelte zijn echter nooit concrete afspraken gemaakt wat de uitvoering betreft. Slechts de toezegging aan bijvoorbeeld Ling‘ermee aan de slag ’te gaan. Dit heeft nooit concreet opvolging gekregen en dat is ook de reden dat Ling niet langer is behouden als adviseur. Ook de Bestuursraad heeft kennisgenomen van het rapport.

Hoe ziet de nabije toekomst eruit?

Jonk is erg somber hierover. Hij ziet nauwelijks of geen ruimte meer dat dit goed komt en dat het TH gaat functioneren zoals afgesproken is. Hij waarschuwt ervoor dat Ajax de ingeslagen weg zoals nu bij de jeugdafdeling moet blijven inslaan, want Ajax wordt qua jeugdopleiding links – en rechts ingehaald, ook door middelmatige clubs.

Noot AFCA Supportersclub:

Wij hebben via dit stuk geprobeerd de vragen die onder supporters leven, voor te leggen en op papier te zetten. Jonk heeft aangegeven dat de rechtszaak over een aantal weken wordt verwacht. De AFCA Supportersclub heeft Jonk gevraagd om snel met een grotere afvaardiging van de supporters te gaan zitten. Daarnaast zal de AFCA Supportersclub voor volgende week een gesprek aanvragen met de voltallige Directie, Bestuursraad en de overige leden van het TH om zodoende een standpunt namens de supporters in te nemen. De AFCA Supportersclub staat 100% achter de lijn & visie Cruijff. Laat daar geen misverstand over bestaan. Wel hebben we laten weten ons niet in kampen te laten stoppen en achter mensen met eigen belangen aan te hollen. Ook is nogmaals aangegeven dat veel supporters teleurgesteld zijn in het feit dat Cruijff niet de moeite heeft genomen supporters te bedanken voor hun steun tijdens de revolutie.

Er zijn heel veel zaken niet goed gegaan de laatste jaren bij onze club. Hierbij spelen ego ’s en eigen belangen een grote rol. Dat is verschrikkelijk want dit gaat ten koste van onze club.

De reden dat er afgelopen vrijdag niet is gedemonstreerd is juist om alle partijen eerst te horen. Dat dit (rondom) wedstrijden gaat leiden tot acties, zal dan met alle supportersgroepen overlegd gaan worden. Een belangrijk moment is 17 december als er weer een ledenvergadering plaatsvindt. Als er eerder actie nodig is, zal dat overlegd worden met alle groeperingen.
AFCA SC
 

Abubakari

Well-known member
Cruijff heeft mij gewoon bedankt hoor. En ik denk dat ie Eef, Marinos, Batigoal en Pascallo ook gewoon netjes bedankt heeft. Hij gaat natuurlijk niet al die mallootjes in hun blote buikjes met hun vlagjes lopen bedanken. Maar da's dus logisch.
 

Kevah

New member
Een heel artikel en men quote 1 zin om daar lekker mee te zieken. Hoe typisch voor dit forum...
 

Pascallovic

Well-known member
Een heel artikel en men quote 1 zin om daar lekker mee te zieken. Hoe typisch voor dit forum...
Het is schijnbaar niet mogelijk voor deze groep fans om een artikel te schrijven zonder dat ze duidelijk maken dat ze zichzelf toch wel erg belangrijk vinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan