Cambuur nieuws topic

Bernardo

Well-known member
𝗚𝗘𝗪𝗘𝗟𝗗𝗜𝗚 𝗡𝗜𝗘𝗨𝗪𝗦!

De operatie van 𝐇𝐞𝐧𝐤 𝐝𝐞 𝐉𝐨𝐧𝐠 is geslaagd en hij maakt het naar omstandigheden goed. 🙏💛💙

Verzoek aan eenieder om hem nu rust te gunnen zodat hij zich volledig kan richten op het herstel.

Fantastisch nieuws.
 

Bernardo

Well-known member
Wanneer speelt SC Cambuur in het nieuwe stadion? En is er wel genoeg geld voor de afbouw?

Aan het nieuwe Cambuurstadion wordt druk gebouwd. Ondertussen is SC Cambuur aan het wachten, maar moeten er ook al veel dingen geregeld worden. Vijf vragen over geldzaken, onzekerheid en de toekomst.

Is er genoeg geld voor de bouw van het stadion?


Bouwbedrijf Van Wijnen levert het nieuwe stadion casco op, Cambuur regelt de afbouw. „Als wij een sleutelklaar stadion hadden gevraagd, dan was de bouw nooit begonnen”, vertelt algemeen directeur Ard de Graaf. „Wij – als commerciële partij – willen die afbouw graag zelf regelen met bijvoorbeeld hulp van sponsoren.”

Daarbij speelt wel mee dat het een lastige tijd is om te bouwen. Hoeveel geld er precies nodig is voor de afbouw van het stadion, hoopt de club de komende tijd vast te stellen. „Dat is nog niet volledig bekend. Er is een team volop aan het rekenen en puzzelen. Pas als dat klaar is, kunnen we bepalen wat we nodig hebben. En als we zeggen: dát kunnen we niet betalen, dan moeten we dus wat scherpere keuzes maken. Dan zorg je dat alles aan de voorkant – de kant waar je geld mee verdient – wel heel fraai is, maar dat je dingen ‘op de achtergrond’ wat soberder houdt.”

Dan gaat het dus om de afbouw?

„Klopt. Daarbij telt: hoe mooier het stadion is, hoe meer geld je er ook mee gaat verdienen.”

Maar met geld smijten is daarin ook geen goed plan. „Er zijn wel een paar items die we naar voren kunnen halen om wat meer geld richting die afbouw te krijgen’’, stelt De Graaf. ,,Een daarvan is de commerciële naamgeving van het stadion. Voor de Grolsch Veste heeft Grolsch aan FC Twente tien jaar vooruitbetaald. Met dat geld heeft Twente mooie dingen kunnen doen.

Te veel dingen naar voren halen, kan ook problemen opleveren. „Dan snij je in je exploitatie. We moeten hier straks een mooi stadion hebben, maar moeten vervolgens niet tien jaar met enorme geldzorgen zitten”, meent De Graaf. Ook met skyboxen hoopt Cambuur structureel meer geld te gaan genereren, bovendien kunnen er meer toeschouwers in het stadion: een kleine 15.000 tegenover 10.000 nu.

Maakt het in het kostenplaatje nog uit of je in de eerste divisie of de eredivisie speelt?

Het moge duidelijk zijn dat een club in de eerste divisie aanzienlijk minder inkomsten heeft dan een ploeg in de eredivisie. „Maar dit stadionplan is gemaakt toen wij in de eerste divisie speelden. Het plan was om vanuit het nieuwe stadion te promoveren”, zegt De Graaf. „We zijn alleen eerder gepromoveerd of beter gezegd: het stadion is te laat klaar. Die planning is niet op elkaar aangesloten, maar dat kan in de sport natuurlijk ook niet.”

„Het was vrij onverantwoord geweest als we hadden gezegd: we maken het stadion alleen maar als we in de eredivisie kunnen spelen en als we naar de eerste divisie gaan, dan hebben we een groot probleem. Dan had de gemeente natuurlijk ook nooit groen licht gegeven.”

Is het aannemelijk dat Cambuur halverwege het volgende seizoen verhuist naar het nieuwe stadion?

De oplevering van het stadion duurt langer dan verwacht. De aansluiting op het stroomnet, levering van materialen, afbouw van het gebied rond het nieuwe stadion: allemaal zaken die de opleveringsdatum naar achteren hebben geduwd. Nu ligt die datum rond het voorjaar van 2024. „In het contract met Van Wijnen staat dat we 1 januari over moeten kunnen, maar er is al gezegd dat dat heel ingewikkeld wordt”, zegt De Graaf. „Het is aannemelijk dat we het voorjaar gaan gebruiken voor rondleidingen, evenementen en proefwedstrijden. Gewoon om te testen.”

Een tussentijdse overgang naar een nieuw stadion, midden in een seizoen, zien ze bij Cambuur ook niet zitten. „Dat moeten we nog met elkaar afstemmen. Maar we zitten met een seizoensgebonden branche: met seizoenkaarthouders, logistiek, sponsorcontracten die omgezet moeten worden en het moet allemaal veilig gaan. Het zou logisch zijn als we pas in het seizoen 2024-2025 wedstrijden in het nieuwe stadion zouden spelen.”

Hoe ingewikkeld is het bouwen van een nieuw stadion voor een club?

„Ik vind dat we in een ongelooflijk luxe positie zitten. In Europa worden op dit moment maar drie nieuwe voetbalstadions gebouwd: bij ons, in Valencia, en Everton bouwt een nieuw stadion in Liverpool. In Valencia staat het mos op het stadion, dat is casco opgeleverd, maar er was geen geld meer voor de afbouw.”

Het laatste stadion dat in Nederland werd gebouwd is het stadion van PEC Zwolle, in 2009. Ook daar waren Ard de Graaf en financieel directeur Gerald van den Belt destijds bij betrokken, vanuit hun bestuursfuncties bij PEC. „Het geeft wel aan hoe ingewikkeld het is om zo’n onrendabel gebouw neer te zetten waar één keer in de twee weken gespeeld wordt”, stelt De Graaf. „Maar dat maakt het ook uniek. Tegelijkertijd moeten we er wel goed uitkomen. We moeten geen oude wijn in nieuwe zakken hebben, maar er wezenlijk op vooruitgaan.”

„We willen van de 24ste begroting op betaaldvoetbalniveau naar de 14de gaan’’, vervolgt De Graaf. ,,Dan moeten we dus wel aanzienlijk meer gaan verdienen, want dan moet je – op eredivisieniveau – van een begroting van nu 9 miljoen naar zo’n 16 à 17 miljoen euro. Het kan niet zo zijn dat we straks tot de nek in de schulden zitten en alsnog geen goed elftal op de been kunnen brengen. We willen in dit stadion uiteindelijk een stabiele eredivisionist worden, dat is het grote en gezamenlijke doel.”
 

Bernardo

Well-known member
Cambuur is in gesprek met van Osch, speelt nu bij Fortuna Sittard. Moet volgend seizoen de strijd aangaan onder de lat met Minnema.

Maulun vertrekt na 5 jaar definitief bij Cambuur, wil een nieuwe uitdaging.
 

fortuna1987

Well-known member
Denk een goede optie in de KKD. Heeft 1 prima seizoen gehad bij ons, daarna werd het toch minder. Vooral heel kwetsbaar op hoge ballen. Na jullie schiettent in Sittard samen met Ultee geslachtofferd, overigens terecht, want Pandur is veel en veel beter (onbegrijpelijk dat Ultee dat niet zag). Leuk dat die 2 weer herenigd worden.
 

Bernardo

Well-known member
Assistent-trainer Rob Alflen vertrekt na dit seizoen bij SC Cambuur. Het is de tweede assistent van trainer Sjors Ultee waarvan het contract niet verlengd wordt.

Toen Ultee in november gepresenteerd werd als nieuwe trainer van Cambuur, werd al snel duidelijk dat Alflen in zijn schaduw mee zou komen. Beide werkten al eerder samen, onder andere bij Fortuna Sittard.

Waar Ultee een contract voor anderhalf jaar tekende, kreeg Alflen een contract tot en met het einde van dit seizoen. Daarover heeft de club nu besloten om dat niet te verlengen. Tot frustratie van Ultee, die Alflen graag wilde behouden.
Niet alleen Alflen had wat Ultee betreft in de technische staf kunnen blijven. Ook Pascal Bosschaart had wat de trainer betreft aan mogen blijven. Zijn aflopende contract wordt ook niet verlengd, werd eind maart bekend.

OF.

Begin van het einde van Ultee dit, Cambuur is hem al aan het tegenwerken. Mislukt huwelijk en gewoon afscheid van elkaar nemen
 
Bovenaan