Buitenlandse politiek

Max

Administrator
Forumleiding
Volgens de eerste exitpoll is Macron herkozen met een verschil van 16,4 procentpunt, dat is ongeveer de helft van het verschil in 2017, toen zijn marge 32,2 procentpunt was.

Maar voldoende dat je mag aannemen dat dit goed gaat komen.
 

Friesland

Well-known member
De prognose is bijgewerkt. Ze hebben Macron nu op een winst met een marge van 17,6 procentpunten. Dat zou de derde grootste marge zijn na Chirac v. Le Pen (2002) en de eerste editie van Macron v. Le Pen (2017). Alle marges in de Franse presidentsverkiezingen sinds de invoering van de directe verkiezingen (1965):
1. Chirac 64,4pp (2002, tegen Le Pen sr.)
2. Macron 32,2pp (2017, tegen Le Pen)
3. (prognose) Macron 17,6pp (2022, tegen Le Pen)
4. Pompidou 16,4pp (1969, tegen Poher)
5. De Gaulle 10,4pp (1965, tegen Mitterrand)
6. Mitterrand 8,04pp (1988, tegen Chirac)
7. Sarkozy 6,13pp (2007, tegen Royal)
8. Chirac 5,28pp (1995, tegen Jospin)
9. Mitterrand 3,51pp (1981, tegen Giscard)
10. Hollande 3,27pp (2012, tegen Sarkozy)
11. Giscard 1,61pp (1974, tegen Mitterrand)

@De Wolf ik zou Macron eerder aan D66 verbinden dan VVD. Maar in het EP zitten ze alle drie in dezelfde fractie.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Dezelfde hoek als Sarkozy? Die laatste vond ik overigens wel geniaal hoe hij met de miljoenste Franse staking omging. Verder dus een vrij rechts nationalistisch land.
 

gevegt

Well-known member
Dezelfde hoek als Sarkozy? Die laatste vond ik overigens wel geniaal hoe hij met de miljoenste Franse staking omging. Verder dus een vrij rechts nationalistisch land.
Frankrijk is linkser dan je zou zeggen. Het kiessysteem is er anders dan bij ons. Zo kreeg de linkse partij in de eerste kiesronde ongeveer 20% van de stemmen.
Als Macron slim is, gaat hij een paar linkse ministers in zijn kabinet benoemen.
 

gevegt

Well-known member
Streamers die elkaar interviewen en geen trucker te zien.
Het blijft ietwat vreemd, maar ik vind het wel heel leuk! (y)
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Vandaag zijn er verkiezingen in het VK. Delen van Engeland (inclusief London), heel Schotland & heel Noord-Ierland hebben gemeenteraadsverkiezingen. In die verkiezingen wordt het vooral interessant om te zien hoe de Conservatieven het doen na alle recente schandalen. De Conservatieven voeren vrijwel overal campagne onder lokale "kleuren" en hebben over het algemeen afstand van Johnson genomen. Hier in Schotland heb je een ander kiesstelsel waarmee je kandidaten op voorkeur rangschikt en meerdere kandidaten per district hebt (3 of 4). Ik heb voor het eerst onder dat systeem kunnen stemmen, ik vind dat wel een mooi systeem.

De belangrijkste verkiezingen zijn in Noord-Ierland. Deze verkiezingen (onder hetzelfde stelsel als wat Schotland heeft) kunnen weleens betekenen dat Sinn Fein de macht grijpt door ontevredenheid met de nasleep van Brexit. Als dat gebeurt kan een Ierse hereniging dichter bij komen.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
De Conservatieven verliezen fors in de gemeenteraadsverkiezingen in Engeland. In London profiteert vooral Labour, die zelfs wijken/deelgemeenten pakken die normaal zeer sterk conservatief waren, zelfs veel van de meest rijke gebieden stemmen nu Labour.

Elders in Engeland profiteren vooral de Liberal Democrats, Green Party en lokalen van de ineenstorting van de Conservatieven.

Andere delen van het VK beginnen straks met tellen.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Wales en Schotland geven hetzelfde beeld als Engeland: Conservatieven verliezen flink & alle andere partijen profiteren. In Schotland zijn de 2 voornaamste pro-onafhankelijkheidspartijën weer flink omhoog gegaan.

Het veruit grootste nieuws komt uit Noord-Ierland: er wordt nog volop geteld, maar het is nu al duidelijk dat Sinn Féin ruimschoots de grootste wordt. De DUP verliest flink en Alliance (centrumpartij, pro-EU & neutraal over Ierse hereniging) komt bij ze in de buurt.
 

JMD

Well-known member
Dat is idd erg verrassend. Zijn de Noordieren de DUP zat of zijn de échte hardliners mbt ierse hereniging langzaam aan oud aan het worden?
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Dat is idd erg verrassend. Zijn de Noordieren de DUP zat of zijn de échte hardliners mbt ierse hereniging langzaam aan oud aan het worden?
Het is een mix, de DUP verzet zich enorm tegen de compromissen die met de EU zijn gesloten om de Ierse grens open te houden na Brexit. Hun "hardline" aanhang vindt dat prima, maar veel gematigde "unionisten" zetten zich daardoor juist van de DUP af. Vooral de jongere generatie is niet zo fanatiek meer en denkt vooral aan de praktische kant, zoals handel met de rest van het eiland, toekomstmogelijkheden voor als ze zelf ouder worden en het voorkomen van een terugkeer van geweld. Veel van die mensen gaan daardoor richting Alliance, die neutraal is over Ierse hereniging, maar pro-EU is en een open grens met Ierland wilt.

Daarnaast is Sinn Féin veel gematigder dan vroeger onder hun nieuwe leider Michelle O'Neill. Zij heeft flink huisgehouden, veel hardliners met links met de IRA e.d. zijn er onder haar uit gewipt. Ze heeft ervoor gezorgd dat alle banden met dat soort paramilitaire groepen zijn doorgesneden. DUP daarentegen heeft nooit echt afstand genomen van dat soort groepen aan hun kant en heeft nog steeds mensen actief in hoge posities in de partij die op dat gebied op zijn minst een "controversieel" verleden hebben.

Kort samengevat, Sinn Féin is beter met de tijd meegegaan dan de DUP, waardoor de gematigde Alliance partij de DUP meer pijn doet.
 

JMD

Well-known member

Mooi briefje van Jan over de hopeloze naïviteit van een grote groep mensen (in dit geval geprojecteerd op Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, maar zo naief als zij was, zijn er meerderen) tav de Taliban.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
De uitslag in Noord-Ierland:
Sinn Féin (nationalist) - 27 zetels (gelijk gebleven)
DUP (unionist) - 25 (-3)
Alliance (neutraal) - 17 (+9)
UUP (gematigd unionist) - 9 (-1)
SDLP (gematigd nationalist) - 8 (-4)
TUV (extreem unionist) - 1 (-)
PBP (nationalist, zeer links) - 1 (-)
Onafhankelijken - 2

Totaal per "blok":
Nationalisten - 36
Unionisten - 35
Neutraal - 19

Voor het eerst zijn de nationalisten de grootste. Sinn Féin is stabiel gebleven, maar de ineenstorting van de vroeger dominante DUP is het meest opvallende, een verlies van 3 zetels lijkt niet zo veel, maar ze waren altijd met grote afstand de grootste. In 2017 kwam SF voor het eerst in de buurt en nu dus er overheen.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Maar eenwording lijkt nog steeds heel ver weg zo te zien.
Alliance staat "neutraal" tegenover eenwording, maar is pro-EU en om die reden sterk voor het voorkomen van een harde grens met Ierland. Afhankelijk van de ontwikkelingen met de EU, kunnen die een referendum steunen. Dan is er opeens een enorme meerderheid.
 
Bovenaan