Curator zet punt achter faillissement STAA: ‘Ze hebben elkaar naar het leven gestaan’
GROESBEEK - De curator heeft een punt gezet achter het faillissement van de STAA (Stichting Accommodatie Achilles). Onder de streep resteert een schuld van 160.000 euro. Formeel moet de rechter er nog een klap op geven.
Wat was de STAA ook alweer?
De Stichting Accommodatie Achilles beheerde het sportpark De Heikant in Groesbeek. Werd destijds opgericht om een fiscaal voordeel te behalen. Het bestuur bestond uit twee leden van de familie Derks (grondeigenaar) en twee bestuursleden van voetbalclub Achilles.
Waarom ging die failliet?
Leden van de familie Derks hadden decennialang bepalende posities binnen de club. Toen de voetbalclub en de familie op voet van oorlog met elkaar kwamen te staan na een mislukt avontuur in het betaalde voetbal, weigerde de voetbalclub nog in het bestuur van de STAA zitting te nemen. Ook al omdat er door een wetswijziging geen fiscaal voordeel meer te behalen viel.
Wanneer speelde dat?
In juni 2019 vroeg de STAA - daarin zaten toen alleen nog twee bestuursleden van de familie Derks - het eigen faillissement aan. Zo schreven de statuten dat ook voor als er geen compleet bestuur meer was. Bovendien, zo stelt curator Eric Looijen, was Achilles ‘29 gestopt met huur te betalen voor het gebruik van het sportpark. Geen inkomsten en wel uitgaven. Dat kan niet.
Was het faillissement nodig?
Volgens de curator niet. Looijen. ,,Ze hebben elkaar naar het leven gestaan. Het was een persoonlijk conflict, vol emoties. Bovendien wist het nieuwe bestuur van Achilles van toeten noch blazen. De club heeft zich in eigen voet geschoten.” Volgens Achilles-voorzitter Pjotr van der Horst was de reden waarom Achilles niet in het STAA-bestuur wilde gaan zitten omdat het ‘een chaos’ was. ,,Daar wilden we geen bestuurlijke verantwoordelijkheid voor nemen.” De familie Derks op haar beurt vindt dat nu wel aangetoond is dat de voetbalclub door eigen schuld zijn sportpark kwijt raakte.
Wie zit er met een strop?
Daar heeft de curator - ‘er was toch geen geld’- zich niet echt in verdiept. Hijzelf behoort in ieder geval ook tot de schuldeisers: heeft er voor 71 mille aan werk inzitten. ,,Dat is het risico van de curator”, zegt Looijen. ,,Een curator werkt op no cure no pay basis. In dit faillissement zijn er alleen bleeders.”
Heeft het bankroet dan niks opgeleverd?
Jawel. 35 mille. De curator verkocht de inboedel (shirtjes, stoelen, ballen e.d.) aan de hoogstbiedende. Dat was de familie Derks. Maar de schuldenlast is hoger.
Is de club nou ook failliet?
Nee. Die is wel vertrokken van De Heikant en speelt momenteel bij dorpsgenoot Germania op sportpark-Noord. Het door de gemeente met tonnen gesubsidieerde kunstgrasveld van Achilles bleef achter op de Heikant. Is nu (door natrekking) van de familie Derks.
Er was ook nog iets met een klacht?
Ja. De voetbalclub Achilles heeft tijdens de rit een klacht ingediend tegen de curator. Achilles stelde dat een deel van de inboedel van de club (dus niet van de STAA) was. En dus niet verkocht had mogen worden. De curator vroeg om dat met rekeningen aan te tonen. Dat bleek moeilijk.
En nu?
Looijen zegt dat de deken van de Orde van Advocaten in september al aan Achilles ‘29 heeft laten weten ‘niet te verwachten dat de curator een verwijt treft’. Achilles kreeg drie weken de tijd voor een repliek. ,,Die is niet gekomen”, aldus Looijen. Ook Achilles zet er een streep onder. ,,Voor ons is de zaak nu ook afgedaan. We zijn een voetbalclub en geen juridische sociëteit”, aldus voorzitter Pjotr van der Horst.