Weekendvoetbal

Bonehead

Well-known member
Meerdere dingen:
- Het aantal standaardteams loopt langzaam, maar heel gestaag terug. Begin deze eeuw nog ruim 3.000, inmiddels al minder dan 2.400. Op een gegeven moment bereik je een punt dat er onvoldoende kritieke massa is om de luxe van twee piramides in stand te houden. Tenzij je grotere afstanden en grotere krachtsverschillen voor lief neemt.

Dan denk ik toch echt dat de overstappers meer verantwoordelijk zijn voor de verre afstanden dan de afname van standaardteams. Zaterdagclubs zaten altijd al wat meer geclusterd. Uitzondering daargelaten. Wij hebben regelmatig in Dinxperlo en Zelhem gevoetbald. Dit zitten in een uithoek met weinig zaterdagclubs. In sommige regio's trekken clubs massaal naar de zaterdag waardoor de clubs die overblijven geïsoleerd komen te staan. De zaterdagclubs hebben hier geen last van evenals de meeste clubs in Limburg en Brabant

- Onze competitiestructuur werkt goed bij twee min of meer gelijkblijvende blokken. Daar is met name de laatste vijf jaar geen sprake meer van. Dus moet je iets anders gaan doen om die veranderende voorkeuren in goede banen te leiden.

In de top wellicht niet, nee. Daarover is het juist meer in evenwicht gekomen. Er zijn altijd nog meer zondagclubs dan zaterdagclubs.

Maar dit zijn vooral zaken die je ziet als je het op macro-niveau bekijkt. En clubs die er geen last van ondervinden zien het probleem logischerwijs niet. En als ze er wel problemen van ondervinden, zien ze vaak de reden ook niet. Dus dan krijg je clubs uit Brabant die niet blij zijn dat ze ineens naar Rotterdam moeten of clubs die jaar in, jaar uit als kanonnenvoer dienen, omdat ze weer een nieuwe lichting overstappers tegenkomen. Of kunstgrepen, zoals nu in Zeeuws Vlaanderen.

Het zou kunnen dat deze problemen van tijdelijke aard zijn. De clubs die willen overstappen zijn inmiddels wel een keer overgestapt. In de dorpjes blijven ze echt wel op zondag voetballen. In de wat grotere plaatsen is de migratie wellicht ook een keer klaar.

Maar ik denk dat de scheiding niet eeuwig is.

Trouwens was het vroeger heel normaal dat er op zaterdag laat in de middag gespeeld werd. Er moest immers eerst gewerkt worden.
 

JMD

Well-known member
En reageer nou eens op het laatste wat Bonehead in zijn post aangeeft... Dat vroeger zaterdag gewoon pas laat in de middag speelde...
 

Joost

Well-known member
van der Zee heeft al vaak aangegeven, dat hij er een voorstander van is om za. en zo. voetbal te mixen.
Hij gebruikt daarvoor grote woorden: Moeilijk om op zondag goede spannende competities te organiseren, en je moet al tegen een doelpaal zijn aangelopen als je het probleem niet ziet, de reisafstanden worden groter enz enz.
Het maakt mij nog nieuwsgieriger naar de vraagstelling in de enquêtes voor spelers en clubs en naar de interpretaties van de uitkomsten door van der Zee c.s.

Ik denk dat het in de ene regio problematischer ligt dan in de andere, maar wat je zegt er zijn meer standaard zo dan za clubs
Verder heeft de KNVB er zelf met de voetbalpiramide onnodig aan meegewerkt dat de reisafstanden groter werden ( zie hoofdklassen en kijk ook eens naar de nieuwe O21 en O23 competities, waar ik niemand hoor praten over CO2 enz. )

Toen het zaterdagvoetbal in Nederland kwantitatief veel minder voorstelde dan tegenwoordig en ook veel minder dan het huidige zondagvoetbal hoorde je niemand daar klagen over de af te leggen reisafstanden of over oninteressante competities.

En misschien komt aan dat overstappen langzamerhand wel een eind. Zou goed zijn.

Je vergeet toch echt het allergrootste probleem en dat is de combinatie van vergrijzing en individualisme.
Het aantal mensen dat nu voetbalt is vele procenten lager dan 30 jaar geleden. Exacte cijfers daarover kan ik je niet geven maar eens ter indicatie de stad Weert.

Buiten een fusie tussen Megacles en Moesel (MMC nu) zijn daar nog steeds dezelfde verenigingen actief.

1990-1991
Wilhelmina '08; 12 elftallen
FC Oda; 12 elftallen
DESM; 7 elftallen
Laar; 8 elftallen
Megacles; 10 elftallen
Moesel; 6 elftallen
Totaal; 55 elftallen.

2020-2021
Wilhelmina '08; 3 elftallen
FC Oda; 4 elftallen
DESM; 6 elftallen
Laar; 6 elftallen
MMC; 6 elftallen
Totaal; 25 elftallen.

Sinds 2010 is het aantal verenigingen bij de KNVB met ruim 10% gedaald.

Toen het zaterdagvoetbal in Nederland kwantitatief veel minder voorstelde dan tegenwoordig en ook veel minder dan het huidige zondagvoetbal hoorde je niemand daar klagen over de af te leggen reisafstanden of over oninteressante competities.

Dit is onzin omdat de competitieopbouw destijds heel anders was. Lager dan de 4e klasse bestond niet op KNVB niveau en was er districtsvoetbal. Daarin was geen scheiding tussen standaard en lagere elftallen. Nogal logisch dus dat afstanden veel kleiner waren.

Daarom kun je de reisafstanden nu ook niet vergelijken met die van 30 jaar geleden. Het opheffen van de Afdelingen en de scheiding van standaard en lagere teams is met de kennis van nu misschien niet de beste keuze geweest. Daardoor treft de krimp juist de lagere standaardklassen.

En hoewel het nu dus vooral de vijfde klassen op zondag betreft waar afstanden groter worden zal het onherroepelijk ook op zaterdag gaan spelen.
 

de waan

Well-known member
Dat verschilde dan per district, want in de afdelingen in Oost speelden geen reserveteams. Tenminste, zeker niet vanaf de jaren tachtig.

Maar goed, dat doet niets af aan het punt natuurlijk.
 

JMD

Well-known member
Geen idee of dat zo was. Niet meegemaakt. Ik weet ook niet over welke tijd we dan spreken.
Maar volgens Bonehead kwam dat omdat de zaterdagvoetballers op zaterdagmiddag eerst moesten werken.

Ik vind wedstrijden die op zaterdag later beginnen dan 14.30 a 15.00 uur waardeloos.
Maar belangrijker is natuurlijk wat spelers en verenigingen in het zaterdagvoetbal daarvan vinden.
Veel zaterdaghoofdklassers bleken dat ook waardeloos te vinden trouwens.
Je mening weten we. Maar het gaat me erom dat je vindt dat alles terug moet naar het oude (stop met 2e divisie, 6 hoofdklassen enz),maar dat je dat bij aanvangstijden dan niet wil... Dat noemen we met een goed Engels woord 'cherrypicken'...
 

JMD

Well-known member
Dit is onzin omdat de competitieopbouw destijds heel anders was. Lager dan de 4e klasse bestond niet op KNVB niveau en was er districtsvoetbal. Daarin was geen scheiding tussen standaard en lagere elftallen.
Kon het dan zo zijn dat het eerste en tweede van een club in dezelfde klasse speelde?
 

Sensini

Active member
Kon het dan zo zijn dat het eerste en tweede van een club in dezelfde klasse speelde?
Theoretisch wel, of het ook echt is voorgekomen weet ik niet.
Wel weet ik dat het tweede elftal van Megacles in 1992-'93 in de Eerste Klasse Afd. Limburg speelde in een poule met overwegend standaardelftallen (en kampioen werd...) terwijl het eerste elftal in de Vierde Klasse KNVB speelde. Beide elftallen promoveerden via de nacompetitie, maar stel dat het eerste elftal zou zijn gedegradeerd en het tweede elftal niet gepromoveerd, dan zouden ze het seizoen daarop allebei in de Eerste Klasse Afd. Limburg hebben gespeeld.
Op bv. https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010637938:mpeg21:a0217 zie je in de Eerste Klasse Afd. Limburg dat er geen strikte scheiding was tussen standaardelftallen en reserve-elftallen, maar wel dat een poule overwegend de een of de ander (m.u.v. 1G).
 

de waan

Well-known member
Ik kreeg van een tipgever de vragen doorgestuurd van de enquête.

In screenshots, dus ik heb het hier en daar wat verkort vertaald:

Hoe tevreden ben je over de volgende aspecten kijkend naar het seizoen 2019-2020? (5 schalen van zeer ontevreden tot zeer tevreden)
  • Reisafstand
  • Hoeveelheid derby’s
  • Teams van gelijk niveau
Welk rapportcijfer zou je de competitie geven?

Op welke speeldagen heb je in je carrière gespeeld?

Als je een favoriete speeldag zou moeten kiezen, welke zou dat dan zijn?

Waarom heeft deze dag jouw voorkeur?
  • Past het best in combinatie met mijn sociale leven
  • Past het best in combinatie met mijn werk
  • Het niveau van de competities sluit beter aan
  • Ik vind de sfeer beter
  • Ik ervaar meer sportiviteit en respect
  • Ik ben niet anders gewend
  • Anders, namelijk
(Deze vraag is waarschijnlijk aan de hand van de ingevoerde gegevens van de invuller)
Je geeft aan dat je de afgelopen jaren de overstap van zondag- naar zaterdagvoetbal hebt gemaakt. Kun je aangeven welke omstandigheden daarin een rol speelden? (Meer antwoorden mogelijk)
  • Past het best in combinatie met mijn sociale leven
  • Past het best in combinatie met mijn werk
  • Het niveau van de competities sluit beter aan
  • Ik vind de sfeer beter
  • Ik ervaar meer sportiviteit en respect
  • Ik ben niet anders gewend
  • Anders, namelijk
Hoe heb je de uiteindelijke overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal ervaren?
(5 schalen van zeer positief tot zeer negatief)

Wat vond je van de nieuwe competitie-indeling na de overstap?
(Te hoog, goed, te laag)

Dan een aantal stellingen over eventueel gemengd indelen:

Als ik voorafgaand aan het seizoen het volledige programma weet is het voor mij prima om afwisselend op zaterdag en zondag te spelen, ook als dat niet gelijk verdeeld is. (5 schalen van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens)

Ik speel mijn wedstrijden het liefst op één dag gedurende de hele competitie.

Als ik het voorafgaand aan de competitie weet is het prima om af en toe op vrijdagavond te spelen.

Met een vaste speeldag weet je dat je altijd op dezelfde dag speelt. Met een gemengde indeling is de kans groter dat er lokaal ingedeeld kan worden met minder afstand en meer derby’s. Wat vind je belangrijker?
(vaste speeldag, gemengd, geen voorkeur)

In een gemengde competitie kan ervoor gekozen worden dat de thuisclubs de speeldag bepaalt. Het hele schema is voor de competitie bekend. Hoe acceptabel is voor jou deze opzet? (5 schalen)

In een gemengde competitie kan ervoor gekozen worden dat er alleen op zondag wordt gespeeld als twee zondagteams tegen elkaar spelen. In andere gevallen speelt men op zaterdag. Het hele schema is voor de competitie bekend. Hoe acceptabel is voor jou deze opzet? (5 schalen)

In hoeverre vind je de volgende scenario’s acceptabel:
  • Wedstrijden starten op zaterdag om 17.00 uur
  • Wedstrijden starten op zaterdag om 18.00 uur
  • Wedstrijden starten op zondag om 17.00 uur
  • Wedstrijden starten op zondag om 18.00 uur
Heb je nog verbeterpunten of opmerkingen betreffende dit onderwerp.
 

Joost

Well-known member
In Brabant was
Een slechte enquête .
Ik vind deze vragenlijst verre van compleet , met veel te weinig keuzes en alternatieven en met voldoende aanknopingspunten voor van der Zee c.s. om de uitkomsten in eigen voordeel uit te leggen. ( van der Zee wil koste wat kost mixen )
Het schijnt dat er voor clubs nog een andere vragenlijst is verstuurd.
Je bent echt nog voorspelbaarder dan Geert Wilders die een mening over het akkoord in de Europese Unie wordt gevraagd.
 

de waan

Well-known member
Vooral goed om te zien dat het dilemma vaste speeldag versus de voordelen van mixen er wel in terug komt. Waarschijnlijk zijn er inderdaad twee enquêtes, deze is voor de spelers.

Vroeg of laat komt er één piramide, al dan niet met een variabele regionale invulling. De structuur in zijn huidige vorm is simpelweg niet vol te houden. Wen er dus maar vast aan.
 

de waan

Well-known member
Dan drukte ik mij niet adequaat uit. Ik bedoel: De voordelen van een vaste speeldag versus de voordelen van een regionalere indeling.

Dat is het dilemma en er wordt op geen enkele wijze in gestuurd.
 

JMD

Well-known member
Je bent echt nog voorspelbaarder dan Geert Wilders die een mening over het akkoord in de Europese Unie wordt gevraagd.
Precies...

Er is werkelijk niemand bij de KNVB die zaterdag wil verplichten op zondag te spelen, dat is overal vermeld. Maar dat blijft maar keer op keer bij NO terugkomen...

@dewaan: Kreeg elke voetballer zo'n enquete, of alleen de spelers van de 1e teams?
 

JMD

Well-known member
Vroeg of laat komt er één piramide, al dan niet met een variabele regionale invulling. De structuur in zijn huidige vorm is simpelweg niet vol te houden. Wen er dus maar vast aan.
Precies. Het is het laatste overgebleven écht verzuilde bolwerk van Nederland. Het is niet de vraag of er uiteindelijk 1 structuur komt, maar wanneer. En ja, dan zullen zaterdagploegen het recht houden om niet op zondag te hoeven spelen.
 

JMD

Well-known member
Een slechte enquête .
Jouw enquete zou er ongetwijfeld zo uit hebben gezien:
1) Speel je op zaterdag of zondag voetbal?
a) zaterdag (ga naar vraag 6)
b) zondag (ga naar vraag 2)

2) Ben je het er mee eens dat als je als zondagclub op zaterdag gaat spelen dat het dan rond 14.30 moet?
a) ja (ga door naar vraag 4)
b) nee (ga door naar vraag 3)

3) Dat was het foute antwoord. Dus nogmaals de vraag: Ben je het er mee eens dat als je als zondagclub op zaterdag gaat spelen dat het dan eond 14.30 moet?
a) ja (ga door naar vraag 4)
b) ja (ga door naar vraag 4)

4) Kijk je als zondagvoetballer op zaterdag neer?
a) ja (ga door naar vraag 6)
b) nee, zaterdag of zondag is toch hetzelfde? (ga door naar vraag 5)

5) Je liegt, dat mag niet van je moeder en de dominee. Dus nogmaals de vraag: Kijk je als zondagvoetballer op zaterdag neer? En denk eraan, de Hemelse Vader kijkt mee.
a) ja (ga door naar vraag 6)
b) nee (ga terug naar vraag 1 en begin opnieuw)

6) Wat vind je van Van der Zee?
a) een zondagmannetje (ga door naar vraag 9)
b) wie is dat? (ga door naar vraag 7)
c) een goede bestuurder (ga door naar vraag 8)

7) Van der Zee is de belangrijkste man van de amateursectie van de KNVB.
a) O die, dat is een eikel. (ga door naar vraag 9)
b) het zegt me helemaal niks. (ga door naar vraag 9)

8) U bent familie van of bevriend met Van der Zee, anders kunt u hem geen goede bestuurder vinden. Aangezien uw antwoorden op de enquete dan niet eerlijk zijn is dit het eind.

9) Bent u voor of tegen mixen?
a) Voor (ga terug naar vraag 8)
b) Tegen (ga verder naar vraag 10)

10) Dank voor uw eerlijke antwoorden. Hierdoor hebben we duidelijk dat zaterdag heilig is, zondag op zaterdag neerkijkt en Van der Zee een eikel is. We gaan gewoon verder rommelen zoals we al deden, of misschien wel terug naar een oude situatie. Niet te oud, want dan zou je zaterdag om 17.00 moeten spelen dan zijn sommige supporters te laat bij moeder de vrouw terug voor de stamppot op zaterdagavond.
 

de waan

Well-known member
Dat weet ik ook niet. Maar dit zijn geen vragen die je aan een clubvertegenwoordiger stelt lijkt me. Het is vrij individueel zo te zien.
 
Bovenaan