Jeugdvoetbal

de waan

Well-known member
Dat 2 tegen 2 gaat wel heel erg een eigen leven leiden. Dat was dacht ik een spelvorm voor onder 6. Kleutervoetbal dus. Alsof kinderen van 5 al een idee hebben van ruimte, aanbieden en de vrije man zoeken. Vanaf de "ouderwetse" F-leeftijd wordt het 4 tegen 4 en in deze vorm zitten de "echte" voetbalelementen er wel in. Ik denk zelfs dat spelers dan juist veel meer "gedwongen" worden om samen te spelen, want bij 7 tegen 7 zie je maar al te vaak dat ballen lukraak naar voren worden getrapt.
 

Balderas

New member
Toch is een 2 tegen 2 in mijn ogen geen oplossing voor het verbeteren van. Als je kinderen onder 6 2 tegen 2 laat spelen en ze komen tegen 2 individueel sterker spelers te staan, of dat ze zelf gewoonweg minder talent hebben en iedere wedstrijd met dikke cijfers verliezen. Dan zijn ze het plezier snel kwijt, wat vaak weer voor afmelden van zorgt. Nu is dat bij de grotere clubs niet zo erg, maar bij de kleinere amateurclubs is dat wel een probleem. Als de kinderen voor hun 11de geen aandacht meer hebben voor het voetbalspel en je als club geen elftal op de been kan brengen hierdoor, is het probleem alleen maar groter.
 

de waan

Well-known member
Kinderen onder de zes spelen nog helemaal geen wedstrijden. Daarvoor is het nog vooral spelen en 2 tegen 2 zal dan gewoon een van de mogelijke trainingsvormen zijn. Wat daarvan op die leeftijd het nut is kan je je wel afvragen, maar dan doe je het als club gewoon niet.
 

Balderas

New member
Bij ons organiseren we een paar keer kaboutervoetbal voor kinderen van 4 tot 6 jaar om zo een beetje bekend te maken met het voetbalspel. Ze spelen dan 4 tegen 4 op een kwart veld.
 

Maasveld

Well-known member
Werk al ruim 25 jaar dagelijks met jeugd en heb al wel meerdere keren aangeven wat ik ervan vind. Door de week op de training 60 tot 80 procent van de oefenstof gericht op 'klein' werken, focus op technische vaardigheden en kleine partij-vormen 1 tegen 1, 2 tegen 2, 4 tegen 4 (bij E en F voetbal). De zaterdag vind ik dan de uitgelezen mogelijkheid om het geleerde in het klein, dan in het groot (een half veld 7 tegen 7 uit te voeren). Door dit aan te passen denk ik het verschil tussen trainen en spelen steeds minder wordt, met doet altijd het zelfde; namelijk kleine partijtjes. Kinderen zien juist uit naar de wedstrijden 7 tegen 7 of later 11 tegen 11.

De KNVB heeft dit ook altijd onderschreven en vond enkele jaren terug zelfs dat de 2e jaars E-spelers wel een keer klaar waren op het halve veld en dus werden er pilots gestart voor 9 tegen 9 met tweedejaars E-spelers. Vooral om praktische redenen (lastig om juiste afmeting veld te vinden) zagen veel clubs hier niet veel in. 9 tegen 9 laat men dus maar weer los, maar omdat het anders moet, wordt er nu iets anders bedacht; langer klein blijven spelen. Waar komt die draai zo ineens vandaan?
Jij bent dan ook een fossiele trainer.
 

Arjen

Member
Weer een mooie overwinning van Alcides JO-13. Ditmaal is Winterswijk aan de zegekar gebonden. 8-2 en inmiddels een 3e plaats in de derde divisie.
 

De Groene Scout

Well-known member
De praktische uitvoerbaarheid kan nog wel voor wat problemen zorgen, maar verder vind ik de opzet en het idee er achter goed.

Vanavond een bijeenkomst van de KNVB bijgewoond. De 'Roadshow' noemen ze het zelf. De basis logt van voor de mini's t/m 1e jaars D-spelers. Met basis wordt bedoeld:
- Leeftijd
- Aantal spelers
- Afmeting veld
- Doel afmeting
- Wel/geen keepers

Dit hebben de clubs maar te slikken na tal van onderzoek is dit gewoon het beste volgens de KNVB.

Met de exacte invulling / praktische uitvoerbaarheid mogen de clubs van nu t/m december experimenteren bijv:
- indribbelen i.p.v. ingooien
- keepers alleen uitgooien
- zonder scheidsrechter spelen
- geen uitslagen verwerken in een totaalstand
- meerdere kleine wedstrijdjes op een ochtend
- 4 competities per jaar i.p.v. 2
- wedstrijdduur van wedstrijdjes

Etc, etc.
Van januari t/m maart zullen dan de ervaringen van de clubs worden geanalyseerd en komt er uiteindelijk 1 centraal plan met bijbehorend protocol. Dan moet de definitieve opzet nog gedeeld worden met de clubs en moet er in het nieuwe seizoen gestart worden.

Met name met het tijdspad (je weet pas in april/mei hoe je het in augustus weer op moet starten) wordt gezien als te kort.
 

De Groene Scout

Well-known member
Prima ontwikkelingen.

Ja, dat er een keer iets anders geprobeerd moet / mag worden was ongeveer de helft van de aanwezigen het wel mee eens. Manier waarop het over de b?hne wordt gegooid en het bijbehorende tijdspad van invoeren zorgde wel voor meer weerstand.
Draai eerst pilots in bepaalde regio's en voer het geheel dan gefaseerd in was een veel gehoorde opmerking.
Nu krijg je dat spelers die al enkele jaren 7 tegen 7 gespeeld hebben op een half terug moeten naar 6 tegen 6 op een kwart veld.

Praktisch ook de nodige bezwaren:
- extra kader nodig
- extra doeltjes nodig
- extra inspanning om iedere zaterdag je velden weer klaar te zetten
- chaos op het veld doordat er 4 wedstrijd tegelijk gespeeld worden en ballen in elkaars veld terecht komen
- hoe gaat de kleien club om met indelingen op geboortejaar
 

gevegt

Well-known member
Spelers zijn het probleem niet, die passen zich binnen een uur aan.
De leiding is het probleem.
 

De Groene Scout

Well-known member
Hoe wil de KNVB dat je gaat experimenteren als er competities lopen?

Dat is inderdaad zo'n punt waar erg lichtzinnig over gedacht wordt door de KNVB.
Ze geven je 3 maand om te experimenteren met de nieuwe vormen, maar het programma zit in die 3 maanden vol, op een inhaalweekend met de herfstvakantie na. Juist dat weekend zijn er veel kinderen weg.

Ik zit er zelf aan te denken om een avond in te lassen om een veld in 4 velden 6 tegen 6 te delen en dan de kinderen die daar volgens de nieuwe methode voor in aanmerking zouden komen uit te nodigen en dan een onderling 6 tegen 6 toernooi te draaien.
Op ieder veldje andere regels, kijken wat het beste bevalt na een avondje voetballen.
 

Fregge

Well-known member
Dat is een interessante optie, dat toernooi. Maar dan alleen 6 tegen 6? Of ook bijvoorbeeld 2 vs 2 of 4 vs 4?
 

De Groene Scout

Well-known member
Dat is een interessante optie, dat toernooi. Maar dan alleen 6 tegen 6? Of ook bijvoorbeeld 2 vs 2 of 4 vs 4?

2 tegen 2 en 4 tegen 4 is slechts voor de mini's / kabouters etc. Dat doen veel clubs al wel. De KNVB gaat daar ook geen competities voor opzetten, dat is gewoon lekker onderling ballen op de zaterdagochtend.
De hele F en de 1e jaars E stappen over op 6 tegen 6. Dat is de grootste verandering, vandaar dat ik daar wel wat testjes mee wil draaien.
 

de waan

Well-known member
Bij WSV hebben we dat afgelopen seizoen al een paar keer gedaan. Alleen toen twee veldjes op een heel veld uitgezet. Met een normale zaterdagmorgenbezetting gaat dat niet lukken.

Ik was overigens in de veronderstelling dat er dit seizoen ook al pilots werden gehouden.
 

De Groene Scout

Well-known member
Ik was overigens in de veronderstelling dat er dit seizoen ook al pilots werden gehouden.

Dat was ook wat de KNVB gisteravond aangaf, maar op de vraag bij welke clubs dan bleef het angstvallig stil. In ieder geval niet bij 1 van 80 aanwezige clubs in de zaal.
Zal dan wel bij WSV zijn geweest.

Er werd vooral veel geschermd met de opzet in Belgi?. Volgens mij is vooral daar veel gekeken hoe het loopt. En tevens werd er voortdurend gehamerd op het wetenschappelijk onderzoek, waarin het kind centraal staat.
 
Bovenaan