Jeugdvoetbal

De Groene Scout

Well-known member
Met name voor 1e jaars D is dat grote veld vaak erg groot. Als je met aparte onder 12 en onder 13 teams werkt zou wat mij betreft prima onder 12 van 16 tot 16 meter kunnen spelen 9 tegen 9 op iets smaller veld en nog met de pupillengoals. De onder 13 dan op het echte grote veld.
 

Arjen

Member
Alcides JO13 neemt 3 puntjes mee uit Genemuiden en staat inmiddels 4e in de 3e divisie na 3 wedstrijden.
 

De Groene Scout

Well-known member
Alcides JO13 neemt 3 puntjes mee uit Genemuiden en staat inmiddels 4e in de 3e divisie na 3 wedstrijden.

Kom net terug van de JO13-1 van Losser. Was nog een beetje zoeken de eerste weken qua opstelling en samenspel, maar vanochtend leek alles te kloppen. Enorm hoog tempo gespeeld met veel druk vooruit en vooral prima samenspel waarbij aanvallende spelers elkaar ook iets gunden. Dan wordt het zo maar 12-0. Dan hoor je veel geluiden van 'tegenstander is erg zwak', maar ik vond het met name vandaag eens beter om te zeggen 'Losser speelde zeer sterk'.
 

De Groene Scout

Well-known member
Mooi! Heel enthousiast over!
Ik moet het plan nog aanhoren (mag volgende week dinsdag aanschuiven bij een KNVB-overleg), maar ben niet enthousiast over hetgeen ik nu lees in de Telegraaf.
2 tegen 2 en 4 tegen 4 is perfect voor de training, maar niet voor de zaterdagochtend. Dat gaat echt niet werken. Aanpassing van velden, ruimtes en aantal spelers is allemaal mooi bedacht, maar in de praktijk onuitvoerbaar op korte termijn.
Eerste jaars F in de 4 tegen 4 competitie gooien is prima, maar door de hele pupillen-tijd alleen maar klein te werken zul je erachter komen dat er een grote achterstand wordt opgelopen m.b.t. de overgang naar het echte voetbal. Inzicht / tactisch is het nu al zo ver ondermaats, dat wordt dan alleen maar erger.

KNVB moet vooral in overleg met de clubs, alvorens ze weer eens iets gaan bedenken of over de b?hne gooien.
 

Ceephax

New member
2 tegen 2 lijkt me inderdaad niet zo zinvol, minimaal 5 tegen 5 zou ik mee beginnen. kleinere velden is wel een goed plan bij de C en D.
En wanneer gaan ze dat JO9-5 en JO7-13 weer afschaffen, waardeloos onoverzichtelijk.
 

Fregge

Well-known member
De Telegraaf gaat er ook met 2 benen vooruit in. We lopen al jaren te roepen dat we achter (beginnen te) raken qua Jeugdopleidingen, en de KNVB doet er eindelijk wat aan. Ik kan begrijpen dat voor kleinere clubs vooral het moeilijk gaat worden. Ben vooral benieuwd hoe de KNVB daarop reageert.
 

de waan

Well-known member
Wat een ongelofelijke kutkrant is het toch ook. Alleen maar zeuren en zagen. En dan in de eerste alinea al beginnen over de chaos bij de KNVB, alsof dat hier ook maar iets mee te maken heeft. Of zou het wat te maken hebben met het feit dat de AD tegenwoordig "mediapartner" is van de KNVB. Deze veranderingen passen toch prima in de visie van Cruijff volgens mij. En uiteraard wel klagen dat ons voetbal niks meer voorstelt.

Clubvertegenwoordigers die dit niet zagen aankomen hebben wel heel erg slecht opgelet. Ik heb niet eens een offici?le functie en wist al dat dit er aan zat te komen. Stond ook al het nodige over in het winnaars van morgen-plan.

Heel goed dat ze nu eindelijk eens voortvarend aanpakken. Het spelen in kleinere teams en velden is al lang en en breed een bewezen concept in zo'n beetje alle grote voetballanden. Geen enkele reden om daar eerst nog maar weer eens met mensen van 3000 clubs over vergaderen. Dat is nu juist altijd het probleem bij het voetbal, iederen wil altijd overal over meepraten. Daarom zit dat plan ook vol tegenstrijdigheden en vaagheden.

En tot aan een jaar of dertien moet alles gericht zijn op leren voetballen, totaal zinloos om het bij deze groepen al over tactiek te hebben. Vanaf de O14 spelen ze nog zes jaar in de jeugd, genoeg tijd om stapje voor stapje meer tactiek in te bouwen. En laat ze het ook vooral zelf oplossen, dan leren ze spelenderwijs de basisbeginselen van tactiek. Ik word helemaal gestoord van al die coaches bij de pupillen die een uur lang alleen maar opdrachten en opmerkingen schreeuwen naar de spelers.
 

De Groene Scout

Well-known member
Vanaf O14 pas starten met het 'echte' voetbal is echt te laat.
Dat er bij O8, O9, O10 gekozen wordt voor andere opzet is mogelijk en je bij 1e jaars D (O12) iets met de afmetingen van het veld of de grote goal doet akkoord, maar verder moet je volgens mij niet gaan.
Waarom zijn er tegenwoordig geen 'kleine' landen meer? Juist, omdat daar ook een tactisch plan wordt ingeslepen.
Ben echt van mening dat je midweeks tijdens de trainingen de focus moet leggen op het technische deel en de vele herhalingen en kleine vormen, maar dat de zaterdag bij uitstek het podium blijft om het geleerde in een echte wedstrijd toe te passen met ook de regeltjes en afspraken voor het 11 tegen 11 voetbal zoals de club, of de KNVB dat voorschrijft.
 

Sensini

Active member
[...] En laat ze het ook vooral zelf oplossen, dan leren ze spelenderwijs de basisbeginselen van tactiek. Ik word helemaal gestoord van al die coaches bij de pupillen die een uur lang alleen maar opdrachten en opmerkingen schreeuwen naar de spelers.

:duim:
 

De Groene Scout

Well-known member
Nou, dit moet het dus worden:
O6 speelt 2 tegen 2
O7 speelt 4 tegen 4
O8, O9, O10 speelt 6 tegen 6 op een kwart speelveld
O11 en O12 spelen 8 tegen 8 op een half veld
Vanaf O13 (2e jaars D) pas de overstap naar het grote veld
 

SanMark.

Well-known member
Hoelang speel je dan 2 tegen 2 en hoeveel wedstrijdjes op een morgen ?

Anders hoef je die jochies niet in een competitie te doen en kun je gewoon een onderlinge club competitie maken.
 

De Groene Scout

Well-known member
Daar zal het met Onder 6 ook wel op uitdraaien. Lekker onderling bij de club en hooguit enkele keren per seizoen een uitwisseling met een andere club in toernooivorm.
Dit zou zelfs ook met de 4 tegen 4 kunnen bij de O7.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Hoelang speel je dan 2 tegen 2 en hoeveel wedstrijdjes op een morgen ?

Anders hoef je die jochies niet in een competitie te doen en kun je gewoon een onderlinge club competitie maken.

Dat zullen hele korte wedstrijden worden. De gewone wedstrijden van F-jes waren al erg kort. Daarnaast is het dusdanig intensief dat jongens van zes zo af zijn.

Je kan inderdaad in een veel kleinere competitie gaan spelen. Scheelt de ouders weer rijden.

Heeft De Telegraaf al verontwaardigd gereageerd?

Ik zat net bij de koffie een stukje Natafelen met Kees te kijken en Valentijn is geen groot voorstander.
 

De Groene Scout

Well-known member
Hoe groot is het veld bij O6 en O7?

Geen idee hoe groot ze die voor 2 tegen 2 en 4 tegen 4 in gedachten hebben. 4 tegen 4 is doorgaans 25 bij 40 meter, dan passen er 5 veldjes op een groot veld.
De 6 tegen 6 zal gespeeld worden op een kwart veld; dan kun je dus 4 wedstrijden tegelijk spelen.
 
Bovenaan