Het grote Bier topic

Max

Administrator
Forumleiding
Die heb ik inmiddels ook alweer een maandje of tien en inmiddels bijna driehonderd verschillende biertjes verder.
 

Balderas

New member
Paar weken geleden samen met een vriend van me, begonnen met zelf bier brouwen. Nu nog op de simpele manier dat je alles bijna kant en klaar aangeleverd krijgt wat betreft ingredi?nten. Ondertussen staan er 45 flessen pils van hoge gisting klaar en 45 flessen Bockbier. Deze moeten nu nog 3 weken staan dan mogen ze gedronken worden. Afgelopen dinsdag nog 15 liter Porter en 15 liter I.P.A gebrouwen. Deze zullen volgende week ergens gebotteld worden, waarna ze nog bijna 5 weken moeten staan voor ze gedronken mogen worden.

Ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat smaken..
 

Max

Administrator
Forumleiding
Ik ben benieuwd. Met name naar het bockbier en de porter. De laatste categorie is de laatste tijd toch wel favoriet bij mij.
 

Balderas

New member
Bock tijd komt er weer aan, dus daar kijk ik naar uit hoe die smaakt. Ben zelf IPA liefhebber, ben dus ook heel benieuwd naar die.
 

Max

Administrator
Forumleiding
IPA ben ik geen liefhebber van. Ik proef ze nog steeds wel en zo nu en dan zit er een goede tussen.
 

Balderas

New member
Er zit wel heel verschil in IPA's, er zijn een paar hele goede, zoals de Mooie Nel van Jopen, De Rooie dop, Punk IPA van Brewdog, Flying Dog Raging Bitch IPA en de Hop met de Geit. Echter zijn er ook een paar die de naam IPA niet mogen dragen.
 

Balderas

New member
Afgelopen week de IPA en Porter gebotteld, maar schijnbaar is er iets mis gegaan bij de IPA, de ene na de andere fles "explodeert" nu. Wat een redelijke zooi in de garage veroorzaakt..
 

Balderas

New member
Mag toch graag een biertje drinken, maar van IPA heb ik nog nooit gehoord. Wat is dat voor bijzonders?

Indian Pale Ale. Bier met een iets hoger alcholpercentage en meer hop. Vaak zijn er wat fruittinten toegevoegd waardoor het naast het extra bittere van de hop en wat zoetere afdronk heeft. Indian Pale Ale heeft haar roots uit de VOC periode toen er bier meeging het schip op. Normaal bier hield het wat houdbaarheid niet vol tijdens de reis, dus werd er extra hop en alcohol toegevoegd en zo is de IPA ontstaan.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Je hebt ze ook met vrije lage alcoholpercentages. Sowieso is het referentiekader hier in Nederland anders dan bijvoorbeeld in Engeland. Wij zijn 5% gewend, terwijl ze in Engeland meer met 4 - 4,5% werken.
 
Bovenaan