Ping An Super League

Batigoal

Well-known member
De start van de competitie wordt waarschijnlijk voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege het Corona-virus. De Chinese supercup gaat in ieder geval voorlopig niet gespeeld worden.
 

Batigoal

Well-known member
De transfermarkt in China is niet zo druk als andere jaren; spelers staan niet te springen om naar het Verre Oosten te vertrekken vanwege de onzekerheid door het Corona-virus. Zo zijn er weinig bekende buitenlandse voetballers naar China vertrokken. De beide promovendi waren daarin nog het meest succesvol; Shijiazhuang Ever Bright haalde verdediger Stoppila Sunzu van FC Metz en Braziliaans international Rômulo. Qingdao Huanghai, FC Barcelona-kloon want zowel soortgelijke shirts, speelstijl als een technische staf vol Spanjaarden, haalde Romain Alessandrini van LA Galaxy (ex-Marseille). Veteraan Naldo trainde de hele voorbereiding ook mee, maar de club was niet bereid aan zijn looneisen te voldoen. Aangezien ook Yaya Touré daar lijkt te vertrekken is dat een forse tegenvaller voor de ambitieuze club.

Meest opvallende transfer was die van Daniel Carriço. De Portugese verdediger van FC Sevilla koos ervoor om te tekenen bij... Wuhan Zall. Lekker naar de stad die in lockdown is.
 

Eef de Kip

Well-known member
Ze staan daarnaast toch ook minder te springen omdat er een salarisplafond is ingesteld? Of is die nog niet van kracht.
 

Batigoal

Well-known member
Ze staan daarnaast toch ook minder te springen omdat er een salarisplafond is ingesteld? Of is die nog niet van kracht.

De voetbalbond/overheid doet niet aan netjes wachten tot een volgend seizoen met maatregelen, dus dat is direct ingesteld. Overigens is er wel een uitzondering gemaakt voor buitenlandse voetballers die nu al in China spelen; hun salaris moet in 2 jaar worden afgebouwd.
 

Batigoal

Well-known member
Zoals verwacht is Tianjin Tianhai failliet gegaan. De sponsor en geldschieter was vorig jaar verdwenen toen de frauderende directeur van dat bedrijf achter de tralies verdween. Daarna diende de club nog één jaar als satellietclub van Guangzhou, maar daar is nu alsnog een einde aan gekomen. Onder de naam Tianjin Quanjian ging de club als een komeet van het tweede niveau naar de top in de Super League. Onder meer gecoacht in die tijd door Vanderlei Luxemburgo en later Fabio Cannavaro hadden ze bekende spelers als Luis Fabiano, Jadson, Anthony Modeste, Alexandre Pato en Axel Witsel onder contract.
 

Batigoal

Well-known member
De competitie is na de lange uitstel van start gegaan. Opvallend daarin was de rol van Marouane Fellaini; de ervaren Belg begon als spits namens Shandong en hij scoorde gelijk een hattrick! Prima experiment dus.

Het debuut van Gio als trainer van Guangzhou R&F was minder geslaagd. Hij verloor met 3-0 van Shenzhen FC.
 

Batigoal

Well-known member
Shenzhen FC heeft trainer Roberto Donadoni ontslagen en Jordi Cruyff is zijn vervanger. Die had een paar jaar geleden indruk gemaakt toen hij laagvlieger Chongqing eenvoudig op het hoogste niveau hield.

Shenzhen speelt overigens in deze, in mijn ogen, fraaie shirts:
ob_8cd02d_116946465-2913119365467006-51711443901.jpg
 

Batigoal

Well-known member
Dzemaili is wel naam die jarenlang in de Serie A speelde, maar ik weet niet of ze die hebben ingeschreven voor dit seizoen. Selnaes is een Noorse middenvelder die uitblonk bij Saint-Etienne en eigenlijk gewoon een transfer naar Engeland of Duitsland had moeten maken, maar die koos voor China.

Shenzhen heeft overigens vooral veel geïnvesteerd in goeie Chinese spelers wat erg belangrijk is met de beperkte aantal buitenlanders die je mag opstellen, dus ik verwacht dat Cruyff daar wel wat moois van kan maken.
 

Batigoal

Well-known member
Gio heeft Richairo Zivkovic naar Guangzhou R&F gehaald als opvolger van de naar PSV vertrokken Eran Zahavi.
 

Batigoal

Well-known member
Niet gek; Jean-Paul van Gastel krijgt bij Guangzhou R&F de kans als hoofdtrainer. Hij is daarmee de opvolger van Van Bronckhorst.

Verder lijken met nog strengere regels de clubs als dominostenen aan het omvallen. Het is minder gemakkelijk om dure buitenlanders binnen te halen en verboden om in het vervolg sponsors in de clubnamen terug te laten komen. Aangezien dit voor bijna alle clubs geldt zijn zowat alle clubnamen aangepast naar vooral "stadnaam + FC/City". Gevolg is wel dat een aantal sponsoren zich terugtrekken en er clubs zullen omvallen. Meest schrijnende is Jiangsu Suning, notabene de kampioen van afgelopen seizoen.
 

Schaakliefhebber

Active member
Beijing Guoan 7-0 verloren van Kawasaki uit Japan en Guangzhou FC, het vroegere Guangzhou Evergrande, met 1-0 verloren van Kitchee uit Hong Kong. Dit waren duels uit de Aziatische Champions League.
Het effect van de strengere regels is dus ook merkbaar internationaal gezien.
 

Batigoal

Well-known member
Voor zover het Chinese clubvoetbal al niet dood en begraven was na een paar rijke jaren; Guangzhou FC groeide onder aanvoering van hoofdsponsor en voormalig naamgever Evergrande uit tot de meest toonaangevende ploeg in China. Sinds de overname in 2010 won de ploeg maar liefst 8 landstitels en zelfs 2 Aziatische Champions Leagues, iets wat daarvoor alleen het inmiddels al eerder ter ziele gegane Liaoning FC was gelukt. Guangzhou deed het met destijds grote aankopen zoals Dortmund-spits Lucas Barrios en de voor-even-duurste-speler-ter-wereld Dario Conca. Later kwamen échte toppers zoals Jackson Martinez, Paulinho en Talisca naar de club.

Nu gaat Evergrande failliet en lijkt het klaar met de club. Met Paulinho en Talisca (beiden Saoedi-Arabië) verlieten de laatste 2 buitenlandse spelers (alhoewel er nog een paar genaturaliseerde spelers onder contract staan) de club en nu is trainer Fabio Cannavaro en zijn gehele staf weggestuurd.

Vorig jaar verdween notabene kersvers kampioen Jiangsu al uit het voetbal na het faillissement van hoofdsponsor Suning. Nu volgt dus Evergrande en waarschijnlijk binnenkort ook Greenland, waarmee met Shanghai Shenhua nog één van de grootste voetbalclubs van China ten onder gaat.
 

Batigoal

Well-known member
Hebei, de club van oud-Groningen-verdediger Memisevic, is de volgende club die op de fles gaat. Sinds de bond/de regering het beleid heeft ingevoerd dat sponsornamen niet meer aan clubs verbonden mogen worden hebben veel clubs steeds minder inkomsten en vallen ze 1 voor 1 om. Hebei was geen hoogvlieger, maar had wel Gervinho en Lavezzi en als trainer Pellegrini als bekendste namen in de goeie jaren.
 
Bovenaan