Cricket

Joost

Well-known member
Ik was een paar dagen weg, de recap.

Ook op vrijdag wist West Indies Zuid Afrika te verslaan. Het aantal van 122 runs van Zuid Afrika was niet bijzonder spectaculair maar West Indies moest op het eind nog flink aanzetten en won met nog slechts 2 ballen te gaan.

Zaterdags was het eerst de beurt aan Nieuw Zeeland en Bangladesh. De Kiwi's zetten met 145 runs een solide inning neer waar Bangladesh geen moment in de buurt zou komen. De wickets viel snel en vaak zodat Bangladesh na 16 overs en slechts 70 runs all out ging.

De tweede wedstrijd op zaterdag kon ik mooi in de auto volgen op de BBC; Engeland v Sri Lanka. Engeland zette een heel keurige 171/4 tegen Sri Lanka dat voor haar laatste kans vocht. De RR van de Engelsen was door een flinke eindsprint op 8.55 gekomen en hoewel Sri Lanka in het middenstuk qua runs afstand nam konden ze die RR nooit benaderen. Na 20 overs stond er dus 161/8 op het bord waarmee Engeland zich voor de halve finale plaatste.

Zondags begon met West Indies tegen Afghanistan. WI was al zeker van de eerste plaats, zelfs als er een kleine nederlaag zou worden geleden en dat gebeurde. Association Member Afghanistan zette 123/7 neer en verdedigde zichzelf keurig in de tweede inning maar leek toch te gaan verliezen. West Indies had in de laatste over nog maar 10 runs nodig. De eerste twee ballen werden gemist, de derde werd goed geraakt maar nog mooier gevangen; https://www.youtube.com/watch?v=sKt-GOo-css (vanaf 41:00) en daarmee was het pleit haast beslecht. Twee enkele runs later had Afghanistan definitief de stunt volbracht.

Maar alle ogen was zondag toch gericht op India tegen Australi?. De winnaar zou zich voor de halve finale plaatsen.
Australi? won de toss en koos aan slag te gaan. Met 160/5 zetten ze een flinke uitdaging neer voor het thuisland. De Australische RR kwam uiteindelijk op 8 uit en lag vrijwel de hele wedstrijd boven die van India. Het kantelmoment was de 18e over. Australi? wist uit de laatste 3 overs maar 28 runs te halen en daar lagen de kansen voor India. Met een mooie 19 runs in de 18e en 15 in de 19e over waren er plots nog maar 4 runs nodig. Dat lukte met de 1e bal van de laatste over.

Paasmaandag mochten dan Zuid Afrika en Sri Lanka nog een keer aan de bak. Sri Lanka ging met 120 runs in de laatste over all out. Zuid Afrika wist dat aantal vrij eenvoudig te overtreffen in de 18e over.

Gisteren was er de eerste halve finale; Engeland tegen Nieuw Zeeland. De Engelsen wonnen de toss en kozen het veld in te gaan. Nieuw Zeeland won al haar eerdere duels dit toernooi en had een behoorlijk hoge RR. Waar de Engelsen dit toernooi kwestbaar blijken bij het werpen lukte het de Nieuw Zeelanders verrassend genoeg niet om aan het einde van de Inning de RR nog wat omhoog te krijgen. Een peulenschil was het niet om 153/8 te verbeteren voor Engeland maar heel lastig was het ook niet. De 17e over bracht de beslissing. Nieuw Zeeland scoorde in de laatste 4 overs slechts 20 runs, Engeland sloeg in hun 17e over 22 runs bij elkaar. Met nog 18 ballen te gaan waren de laatste 6 runs een makkelijk doel en dus gaat Engeland verrassend naar de finale. De Engelsen dus die halverwege de tweede wedstrijd al dood en begraven leken.

Vandaag is de 2e halve finale; West Indies tegen India.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Engeland in de finale had ik eerlijk gezegd niet verwacht, T20 is niet de sterkste vorm van de sport voor de Engelsen normaal gesproken. Zij zijn over het algemeen beter in het langere werk. De T20 profcompetitie hier is ook veel kritiek op omdat het slecht in het seizoen gepland is, in tegenstelling tot Australi? en India bijvoorbeeld, dat verandert vanaf 2017 trouwens. Dit toernooi hebben ze me positief verrast.
 

Joost

Well-known member
Nou, dat was me toch een wedstrijd!

Zeg dat wel! Ik heb het laatste deel van de wedstrijd live kunnen volgen en de spanning vloog er vanaf. West Indies moest in de laatste over nog 8 runs halen en deed da met nog 2 ballen te gaan.
 

Joost

Well-known member
De finale zit in haar einde. Engeland scoorde 155 runs. West Indies moet in 10 ballen 22 runs scoren om te winnen.
 

Joost

Well-known member
En we eindigen mrt nog een zes. Wat een briljant einde, werper Stokes zal en slechte nacht hebben.
 

Joost

Well-known member
Vandaag is Nederland v Afghanistan begonnen in het kader van de ICC Intercontinental Cup 2015-2017. Niet te verwarren met de ICC World Cricket League Championship 2015-17 hoewel de deelnemers bijna hetzelfde zijn.

In de League Championship staat deelname aan de WK kwalificatie op het spel. De twee beste Associate Members; Ierland en Afghanistan zijn automatisch geplaatst voor de WK kwalificatie en spelen alleen in de ICC Intercontinental Cup.

De winnaar van de Intercontinental Cup mag in 2018 de ICC Test Challenge spelen. Daarin is het slechtste Test-cricket land de tegenstander (vrijwel zeker Zimbabwe). Weet de Associate Member het duel te winnen (vier volledige vijf-daagse wedstrijden) dan krijgt het land ook de Test status. De tegenstander verliest de test-status overigens niet.

Nederland v Afghanistan is in de 4e speelronde van de League Championship. Nederland staat 2e in de rangschikking achter Ierland maar voor Afghanistan. Winst voor Nederland zou dus een enorme stap zijn in de richting van de finale.

Het is een 4 daagse wedstrijd waarin beide teams twee keer aan slag komen. Er wordt gespeeld totdat alle wickets gevallen zijn dus niet zoals bij 1 daagse duels een maximum van 50 overs. De trage en lange variant dus.

Hier te volgen; http://www.espncricinfo.com/icc-intercontinental-cup-2015-17/engine/match/1004277.html
 

Joost

Well-known member
Na de vorige post bleef het wat stil, Nederland ging er tegen Afghanistan eerder dit jaar zoals verwacht kansloos af. Een mooie plek in de subtop is dus het hoogst mogelijk en dat is ook waar Nederland thuishoort. Momenteel is de 5e speelronde bezig. Nederland speelde daarin in en tegen Hong Kong en speelde gelijk omdat de wedstrijd niet be?indigd kon worden binnen de afgesproken tijd, het betrof een meerdaagse wedstrijd. Eind maart spelen Afghanistan en Ierland tegen elkaar en dat duel zal waarschijnlijk gaan uitwijzen wie het Test land mag gaan uitdagen.

Nederland bleef in Hong Kong en speelt daar vandaag en zaterdag tegen het land in de parallel lopende World Cricket League. In de poule van 8 teams moet Nederland bij de beste 4 eindigen om zich te kwalificeren voor de WK voorronde. Dat lijkt op dit moment prima te lukken met een gedeelde eerst/tweede plaats. Hong Kong staat 3e en wint Nederland beide duels met Hong Kong dan is die plek in de top 4 wel zeker.

Het eerste duel loopt bijna ten einde. Nederland sloeg 330 runs bij elkaar in 50 overs. Hong Kong staat op dit moment op 305/5 uit 46. Ze ze moeten dus nog 26 punten scoren uit 24 ballen, ik vrees voor Nederland dat ze dit nipt gaan verliezen.
 

Joost

Well-known member
Het lijkt toch net de goede kant op te vallen voor Nederland. In de afgelopen 24 ballen verloor Hong Kong 5 wickets. Score nu 314/8 na 48 overs.
17 runs in 12 ballen is nu nodig voor Hong Kong dat haar minste slagmensen nu aan slag heeft.
 

Joost

Well-known member
Nederland kan zich vandaag verzekeren van deelname aan de WK kwalificatie als er gewonnen wordt van Kenia.

Vrijdag werd het eerste duel al gewonnen. Nederland won de toss toen en ging eerst het veld in. Het door Kenia neergezette totaal was geen heel lastige prooi uiteindelijk.

Vandaag won Kenia de toss en mag Nederland eerst helft veld in. Dat ging heel lang heel goed; 127 runs na 23 overs met maar 1 wicket verlies. Vlak daarna verloor Nederland 3 wickets in 5 ballen en nu is het 135/4 exact halverwege.
 

Joost

Well-known member
Nederland eindigt met 224/9.

Correctie op voorgaande, Nederland is inmiddels zeker van deelname aan die WK kwalificatie. Het gaat nu vooral om de eerste plaats en de kans op een play-off.
 

Joost

Well-known member
Na afloop van het vorige WK (ODI=50 overs) is de manier waarop de kwalificatie zou plaatsvinden gewijzigd. Voor het volgende WK (in 2019) wordt een kwalificatietoernooi gespeeld tussen de twee minste Testlanden, de nieuwe testlanden Ierland en Afghanistan en 6 associate members.

4 van die associate members komen uit de ICC Cricket World Championships, een competitie tussen de beste 8 Associate members. Momenteel is daar de laatste speelronde aan de gang en Nederland heeft zich al geplaatst voor de WK kwalificatie voorafgaand aan die laatste ronde.

Maar er is ook verder naar de toekomst gekeken. Voor het WK in 2023 is niemand meer automatisch geplaatst. In plaats daarvan wordt er een ODI competitie gespeeld, de 2020-2022 ICC ODI League geheten, waaruit de 7 beste landen plus de organisator van het WK zich automatisch plaatsen. De overige 5 moeten het tegen een aantal associate members opnemen om uiteindelijk naar het WK te mogen.

En nu komt het mooie gedeelte!

Afgelopen oktober is pas besloten hoe die 2020-2022 ICC ODI League er uit gaat zien. Naast de 12 testlanden is er besloten dat 1 associate member daar ook aan mag deelnemen. Dat is de winnaar van de 2015-2017 ICC World Cricket League Championship.

Daarin is momenteel de laatste speelronde aan de gang. Nederland speelt tegen Namibi? en was vooraf koploper met 18 punten uit 12 duels. Papoea Nieuw Guinea had 2 punten minder en is de enige die ook nog als winnaar uit de bus kan komen.

Nederland won vandaag de toss en ging het veld in. Namibie, een van de zwakkere landen deed het heel erg goed en kwam tot een totaal van 269 runs. Een flinke opgave dus voor het Nederlandse team dat ook al heel snel een eerste wicket verloor. Maar de Baresi en Cooper sloegen de Namibi?rs daarna helemaal van het veld. Baresi ging nog wel uit richting het einde maar na 41 overs was het klaar en had Nederland de 270 gehaald.

Nederland komt nu op 20 punten uit 13 duels. PNG is nog bezig tegen Hong Kong.
Mocht PNG tweemaal winnen en Nederland het volgende duel verliezen van Namibie dan eindigen Nederland en PNG gelijk. Dan geeft eerst het aantal gewonnen duels de doorslag en daarin scoort PNG beter, Nederland heeft namelijk de pech dat beide duels met Schotland verregend zijn.

Maar verliest PNG vandaag of wint Nederland morgen dan is Nederland de winnaar van de competitie en mag het mee gaan doen in de 2020-2022 ICC ODI League. Dat betekend 8 duels tegen testlanden!
 
Bovenaan