Premier League

Status
Niet open voor verdere reacties.

Satyr

Administrator
Forumleiding
Bournemouth - Newcastle:
Corners 15-0
Balbezit 75-25%
Kansen 7-1
Op doel 6-1

Tussenstand 0-1...
 

zwammy

Well-known member
Wat is de bedoeling van die rode bloem met die zwarte punt op elk shirt en elke jas in Engeland?
 

JMD

Well-known member
Wat is de bedoeling van die rode bloem met die zwarte punt op elk shirt en elke jas in Engeland?

11 november is Remembrance Day. Op 11 november 1918 kwam The Great War (WO 1) tot een einde. Sinds dat jaar is in Engeland 11 november Remembrance Day. Oorspronkelijk voor WO I veteranen, na WO2 ook die veteranen en de laatste jaren worden ook de slachtoffers van andere oorlogen herdacht. Het laatste weekend voor 11 november (kan ook het weekend dichtste bij 11 november zijn, dat weet ik even niet) wordt dat ook 'gevierd' (zeg maar zoals wij 4 mei vieren).

Het symbool voor deze herdenking is de klaproos (Poppy), die vanaf eind oktober zichtbaar gedragen wordt in het openbare leven (bv op TV, op school, maar ook de voetbalcompetitie doet er aan mee). Op die manier herdenkt Engeland dus de slachtoffers. Overal zie je vanaf eind oktober ook het Poppy Appeal staan, je koopt zo'n klaproos om op je revers te doen, en daarvoor geef je geld (donatie). Dat geld is voor de veteranen (oorlogsgehandicapten).

De klaproos is gekozen als symbool omdat na de eerste wereldoorlog de loopgraven vol zaten met klaprozen. Klaprozen hebben weinig grond nodig om te kunnen bloeien, en die bloemen bloeiden als eerste boven de slagvelden. Verder is er een gedicht van John McCrae, een Canadees die arts was in de loopgraven in Belgi?. Zijn gedicht heet: "In Flanders Fields", misschien wel het beroemdste gedicht van WO1, in ieper heet het museum over WO1 ook 'In Flanders Fields'. Het gedicht begint alsvolgt: "In Flanders Fields the poppies blow, between the crosses row by row" Daarom dragen dus vele Engelsen nu een 'poppy'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/In_Flanders_Fields
 
Laatst bewerkt:

JMD

Well-known member
Overigens even terzijde: dat In Flanders Fieldsmuseum is echt een aanrader. Als je wilt weten hoe Ieper 4 jaar lang onder vuur heeft gelegen (er was niks meer over van de stad) kan je dat daar zien. Daarna om 20.00 's avonds bij de Menenpoort staan voor de dagelijkse herdenking (sinds 1918 elke dag gehouden!!!). Indrukwekkend.

(net als bv de IJzertoren, Dodengang etc.)
 

Batigoal

Well-known member
Dan worden Brendan Rodgers, Guus Hiddink en Roberto di Matteo genoemd als (tijdelijke) opvolger voor Jos? Mourinho. Wat een armoe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan