Zwolsche Boys & De Ivica Osim Affaire ; Een Voetbalfeuilleton.

BlauwVinger

Well-known member
Deel I van VIII



9zOGuEI.jpg




Zwolsche Boys, het epitome van een volksclub, werd in 1918 opgericht door ‘spoorhazen’, werkzaam bij de Centrale Werkplaats van de Nederlandsche Spoorwegen. Zwolle is van oudsher een spoorknooppunt en de NS was destijds een prominente werkgever.


De Boys speelden jarenlang in de 2e divisie een ondergeschikte rol in de marge op het Gemeentelijk Sportpark, wat nu, kadastraal gezien en qua postcode, het Mac3Park is van PEC (Zwolle, ’82, FC).


In 1954 wordt tijdens een openbare ledenvergadering besloten dat de Boys, spelend op De Vrolijkheid, mee gaan doen aan het betaalde voetbal. Drie jaar later, in 1957, verhuist de club van De Vrolijkheid naar het vierhonderd meter verderop gelegen Gemeentelijk Sportpark aan de Ceintuurbaan.


In 1962 wordt de eerste aanzet gegeven voor wat uiteindelijk zou leiden tot één betaalde voetbalorganisatie aan de IJssel. De bloedgroepen zijn verdeeld.


De ledenvergaderingen van zowel Zwolsche Boys als PEC machtigen beide besturen om onderhandelingen over een fusie te beginnen. Echter, nauwelijks één week later stemmen de argwanende Boys, behept met een diepgeworteld minderwaardigheidscomplex, alweer tegen een fusie, zogenaamd omdat er ‘geen financiële garanties’ zijn. Zwolse Boys, zélf krap bij kas, stelt volgens de Zwolsche Courant onredelijke eisen vooraf waarna de commissie zichzelf opheft.


Vier jaar later, in 1966, vragen de Boys de gemeenteraad om een garantie voor een lening. Het gaat om tienduizend gulden om over meer liquide middelen te kunnen beschikken. De gemeenteraad weigert die lening en stelt opnieuw een commissie van ‘goede diensten’ samen. Deze commissie geeft de besturen van PEC en de Boys het advies om een begroting te maken voor één semi-profclub.


De ledenvergaderingen spreken een positief oordeel uit om de besturen hun gang te laten gaan. Doel is één semi-profclub organisatie en dat beide verenigingen voortaan de amateurstatus krijgen. PEC zou zelfs bereid zijn om de Boys voorlopig uit haar financiële lijden te halen, hetgeen door de verongelijkte Boys weer wordt gezien als provinciaals paternalisme. De poging mislukt.
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel II van VIII


St3YPRr.jpg



Begin 1967 worden onverlet de diepe sociale en maatschappelijke kloof de fusiegesprekken tóch hervat. De Boys hebben een gigantische schuld opgebouwd. Er is al jaren geen huur betaald aan de gemeente voor het gebruik van het Gemeentelijk Sportpark. De Zwolse raadsheren stellen een daad: men eist garanties en een borgstelling, anders moet Zwolsche Boys binnen twee weken het sportpark verlaten.


Er wordt vrolijk door gevoetbald en vergaderd. Tot 9 maart 1967. Het comité van aanbeveling schrijft een decreet uit. Beide clubs dienen hun sterkste spelers aan de nieuwe semi-profclub te leveren, beide partners mogen lopende de besprekingen niet ronselen en geen bindende afspraken maken met spelers en trainers. Ook dient de accountant die in het comité zit, inzicht te krijgen in de financiële huishouding van beide clubs. Als voorbeeld dient de voorbeeldige fusie van SC Enschede en Enschedese Boys waaruit de stichting FC Twente ontstond.


13 April 1967. PEC krijgt er lucht van dat Zwolsche Boys spelers van PEC en oud-manager Schoonderwoerd probeert aan te trekken. Onmiddellijk staakt het werkcomité haar bezigheden. De Boys hadden hun ware gezicht getoond en we zijn weer terug bij af.


Met behulp van schimmige onderaannemers en vermeend zwart geld versterkt Zwolsche Boys zich ondertussen voor het seizoen 1967/1968 in een poging sportief een fusie af te wentelen.. Ondertussen verspreidt oud-manager van PEC Schoonderwoerd geruchten in de pers dat beide clubs nooit fusie-bereid zouden zijn geweest.


In januari 1968 trekken de Boys voor veel geld de DWS-speler Jos Vonhoff aan, destijds een speler van grote faam. De gemeente Zwolle slaat hard terug. Als de Boys hun huurschuld voor het einde van het seizoen niet hebben aangezuiverd gaat de stekker eruit. De politiek gaat zich ermee bemoeien. Het pacifistische raadslid Van der Brug, Zwolsche Boys supporter van het eerste uur, een notoire linkse rakker uit de communistische school en plaatselijk bekend als Chroetsjov eist dat de gemeente de schuld bevriest.

Van der Brug wordt op zijn wenken bediend en Zwolse Boys krijgt een allerlaatste kans in de schoot geworpen. We schrijven 11 juni 1968. Van der Brug dwingt als raadslid een gunstige afbetalingsregeling af op voorwaarde van een garantstelling. Een paar dagen later dient zich een onroerend goed-jongen uit Amsterdam aan, Kurt Vyth, van het type dat op straat doodgeschoten wordt op klaarlichte dag. De beweegredenen zijn onduidelijk maar deze Harry Mens uit de Sixties staat garant.
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel III van VIII



De al eerder genoemde dubieuze intrigant Kees Schoonderwoerd, ooit werkzaam bij PEC, wordt ‘onbezoldigd manager’ bij... Zwolsche Boys. Met de portemonnaie van Kurt Vyth op zak worden rake aankopen gedaan, onder andere door in Joegoslavië twee technische grastondeuzes weg te halen bij de clubs Sudjesca en Borac, namelijk Andreja Randjic en Wojo Gardasevic. De Boys scheiden de secties amateurs en semi-profs en Schoonderwoerd beloont zichzelf met een positie aan het hoofd van de betaalde sectie. De huurschuld probeert men weg te poetsen via het innen van verwachte toto-gelden.


CBZUE5k.jpg



Op 26 november 1968 breekt groot nieuws door. Toen gebeurde er iets dat de vaderlandse pers wekenlang in de ban zou houden, en wat Zwolsche Boys uiteindelijk fataal zou worden. In een vertwijfelde poging om de Zwolse voetbalharten te stelen en met een schuin oog op de ranglijst van 1968/69 hadden de Boys hun oog laten vallen op Ivica Osim. Mijn hemel, Ivica Osim, de Strauss van Sarajewo, uitkomend voor Željezničar, uitgeroepen tot Joegoslavisch voetballer van het jaar, de Wim Jansen van de Balkan, destijds uitverkoren om uit te komen voor een FIFA XI-wereldelftal tegen Brazilië, samen met onder andere Lev Yashin. Ivica Osim. Hij was zelfs genomineerd als Europees voetballer van het jaar! Alsof Zidane zou gaan tekenen voor Willem II of Telstar, of Beckham voor FC Den Bosch; of Götze voor PSV. Of Hendrix voor Feyenoord. Nederland en de media stonden op hun kop. Het provinciestadje Zwolle hapte naar adem. Osim kampte weliswaar met een zware kniekwetsuur en moest derhalve aanbiedingen van Franse topclubs aan zich voor bij zie gaan, maar dan nóg!


De Joegoslavische KNVB liet het vertrek van domestieke spelers pas toe vanaf hun 28ste verjaardag. Zonder dat decreet zou vermoedelijk menig van nature begaafde Joegoslavische voetballer deel hebben uitgemaakt van een ware exodus richting West-Europa.


Op 4 januari 1969 werd het verlossende woord uitgesproken. Ivica Osim komt naar Zwolsche Boys en maakt zijn debuut op Het Gemeentelijk Sportpark in Zwolle tegen Limburgia! Het journaal opende ermee. Alle sportkaternen van alle kranten in Nederland stonden bol van dit nieuws. Zwolle was het voetbalcentrum van de wereld.
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel IV van VIII



s2i11SN.jpg



Op 6 januari 1969 loopt en fietst Zwolle leeg richting Gemeentelijk Sportpark. Het is afgeladen vol. Sinaasappelkistjes doen dienst als extra zitplaatsen langs de achterlijnen. Half drie. De Boys komen het veld op, omzoomd door maar liefst 8.000 toeschouwers. Doorgestoken kaart. Osim speelt namelijk niet. Een storm van verontwaardiging woedt door het sportpark en over de Kop van Salland. De Boys wisten al dagenlang dat Osim niet speelgerechtigd was omdat de overschrijvingsverklaring niet eens binnen was.


Osim was zowel geblesseerd als niet speelgerechtigd toen zijn debuut werd aangekondigd. Op 6 januari 1969 zou hij aantreden terwijl op 16 januari 1969 bekend wordt dat de KNVB al vóór die datum nog geen papieren over de transfer binnen had gekregen.


‘Spieler Osim hat Verhältnisse mit Jugoslawische Verein nicht geriegelt‘. Aldus een telegram van de Joegoslavische bond. De toenmalige KNVB-voorzitter Huybregts verordonneerde vervolgens arbiter Regtop die De Boys-Limburgia zou gaan leiden, om Osim niet te accepteren op het wedstrijdformulier.


Ondertussen loopt Kees Schoonderwoerd door Zwolle met een met zeep ingesmeerde rug om de toegeworpen messen af te laten ketsen. De financiering rond Osim blijft het best bewaarde geheim uit de Zwolse voetbalgeschiedenis. Maar als een Amsterdamse gladjakker die Kurt Vyth heet, zijn geld verdient met huisjesmelken, en geld steekt in een naar zieltogend club uit Zwolle dan is er weinig verbeelding voor nodig om een maffioos witwasgeldcircuit tussen de hoofdstad en Serajewo te veronderstellen.


Waarom zonder Ivica Osim tegen Limburgia? Schoonderwoerd: ‘onze clubarts en chirurg hebben Osim onderzocht en schreven nog een week rust voor, om ‘psychische’ redenen’.


De vaderlandse pers valt over de Boys heen omdat de club Osim niet eens mocht opstellen. Volksverlakkerij. Ondertussen telt de charlatan Schoonderwoerd zijn vingers blauw met de reuzenrecette…
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel V van VIII


Jtsxpiw.jpg



Uiteindelijk maakte na al het geharrewar Ivica Osim zijn debuut voor Zwolsche Boys tegen Gooiland thuis op 19 januari 1969. Zijn medespelers wisten, stijf van de stress, niet wat hen overkwam. Daar stond hij dan, de Strauss van Sarajewo, achteloos strooiend met fluwelen passes, de bal menigmaal over de zijlijn verdwijnend omdat de andere boys hem niet begrepen.

De melancholieke, flegmatieke maar o zo creatieve Ivica Osim ‘las’ het spel moeiteloos en onderscheidde zich met splijtende passes vanuit de kleine ruimte. Een dirigent in de kleine ruimte. Het zou de ‘Straus van Sarajevo’ de bijnaam ‘Mr Millimeter’ opleveren.

Hoofdschuddend verliet Ivica Osim na een zwaarbevochten 1-1 het veld. Het drama zou eindigen op 6 Maart 1969 met Osim’s vertrek naar Joegoslavië. Uiteindelijk zou hij uitkomen voor Racing Club Strassbourg, Sedan en Valenciennes.


Osim: ‘ik ben voor de gek gehouden. Dit is het niveau van een middelmatig duel uit de Joegoslavische tweede divisie’.


Met het aantrekken van Ivica Osim is feitelijk de definitieve val van Zwolsche Boys ingezet en uiteindelijk het fundament gelegd voor één betaalde voetbalorganisatie. Het bracht de Boys niet de oh zo verlangde voorspoed maar luidde de roemloze ondergang in. Ivica Osim, Joegoslavisch international zou het tij met een laatste stuiptrekking hebben moeten doen keren om de gevreesde fusie af te kunnen wenden en om overspannen ambities waar te maken.
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel VI van VIII


b63hlhI.jpg


PEC trekt slechts 3000 man per thuiswedstrijd en vraagt om een renteloze lening aan het gemeentebestuur. PEC krijgt nul op het rekest. Kurt Vyth is inmiddels op straat doodgeschoten door de Joegoslavische maffia uit Mokum. In Zwolle gaat de geldkraan van Zwolse Boys dicht. Beide clubs zijn op sterven na dood.


De Telegraaf maakt melding van een toenaderingspoging van beide clubs tot elkaar. Het water staat hen immers tot aan de lippen. Opnieuw geven de leden van PEC en de Boys hun besturen een blanco volmacht om te komen tot één stichting betaald voetbal. Het leek er wel op dat ook onwillige leden met een gerust hart toestemming geven gelet op het verleden.

PEC dient onmiddellijk een accountantsrapport in bij de KNVB, vertegenwoordigd door Jo van Marle, voorzitter van ZAC en later van de voetbalbond zelf.

Ondertussen is de positie van Schoonderwoerd onhoudbaar geworden. Hij stapt op als manager van Zwolsche Boys en in zijn kielzog verdwijnt ook Ivica Osim, de Strauss van Serejawo. Schoonderwoerd laat als afscheidscadeau in De Telegraaf een bericht achter dat de door PEC ingediende accountantsverklaring vervalst zou zijn. Aanleiding voor de groen/wit/zwarten om verdere gesprekken te staken. PEC verlaat de verenigingsvorm en wordt een stichting. Het lijkt haast wel met een vooruitziende blik....
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel VII van VIII


aik0b89.jpg



Na het nodige geharrewar in de lente van 1969 lijkt één voetbalclub op betaald niveau opnieuw van de baan. Tenzij... De eerder genoemde Van Marle, geboren en getogen Zwollenaar en invloedrijk binnen de KNVB, ontpopt zich als een fusie- architect en komt met het volgende voorstel: pas één betaald voetbalorganisatie in in de bestande stichtingsstructuur van PEC. Op 10 juni 1969 komen 168 Boys-leden bijeen en vergaderingen over de volgende punten:

Terugkeer naar het amateurvoetbal in de 4de klasse

Per heden schuldenvrij

Toetreding van 2 Boys-vertegenwoordigers tot het stichtingsbestuur PEC

Bij thuiswedstrijden van het profelftal gelijke reductie voor de leden van beide clubs

De naam van het ‘fusieproduct’ moet PEC Zwolle worden.

Tandenknarsend gaan de Boys na een emotioneel verlopende stemming akkoord met een schuldenvrije status als amateurclub. Om nog wat extra zout in de wonden te strooien neemt PEC een aantal contractspelers van Zwolsche Boys over.

Na jaren van malversaties, kuiperijen, ronselpraktijken en bestuurlijke onkunde is op 12 juni 1969 één betaald voetbalorganisatie in Zwolle een feit. Zwolsche Boys was op haar sportieve hoogtepunt en miste uiteindelijk ternauwernood promotie naar de 1ste divisie, PEC eindigde in 1968/69 stijf onderaan.

De grootste pijn bij Zwolsche Boys is de tenaamstelling van PEC Zwolle. Deze stiefmoederlijke behandeling kostte PEC Zwolle met name in de beginjaren duizenden toeschouwers per thuiswedstrijd.
 

BlauwVinger

Well-known member
Deel VIII van VIII


ZGGPC8G.jpg



PEC Zwolle verhuisde als semi-profclub na het eerste jaar van de fusie uiteindelijk van De Vrolijkheid naar het nabijgelegen Gemeentelijk Sportpark en ‘De Boys’ namen als amateurclub hun intrek op De Vrolijkheid. De tenues van PEC Zwolle waren in de eerste jaren na de fusie oranje (vervaagd tot rood op de belegen kleurenfoto) met afwisselend zwarte en witte broeken om De Boys niet al te zeer tegen het hoofd te stoten.


De ironie van het lot dicteert dat Zwolsche Boys als amateurclub het groen-wit van PEC adopteerde, in ruil voor haar oorspronkelijke blauwwitte clubkleuren en dat PEC Zwolle jarenlang het blauw-wit van Zwolsche Boys omarmde….


Naschrift



Inb3uEp.jpg




De Vrolijkheid bestaat niet meer. De Boys verhuisden naar een nieuwbouwwijk en namen samen met het elitaire ZAC intrek op een sportpark meteen toepasselijke naam. Het Jo van Marle Sportpark, genoemd naar de oud-voorzitter van ZAC….

PEC (Zwolle, ’82, FC) zou zich ontpoppen als een 1ste divisiegrootmacht, werd een redelijk stabiele eredivisieclub, speelde drie maal de finale van de KNVB-beker en behaalde zelfs Europees voetbal.



In 2000 zag ik Ivica Osim opnieuw, ditmaal in De Kuip en als coach van Sturm Graz tegen Feyenoord.
 

gevegt

Well-known member
Mooi stukje.
Die vergaderingen in de jaren zestig zie ik zo voor mijn ogen: jenever op tafel en een sigaar in de mond in een te kleine, ongeventileerde ruimte.
 

BlauwVinger

Well-known member
Spot on!

Zwolle was een benepen regentennegorij met expansiedrift. In dergelijke gemeenten die groeien van klein naar groot ontwikkelt zich dan opeens een derde colonne van voorzitters van speeltuinverenigingen die zich belangrijk gaan voelen met in hun kielzog wethoudertjes die opeens mogen gaan meebeslissen over de aanleg van een tweede IJsselbrug. Ook de plaatselijke Opel dealer en makelaar vinden zichzelf plotsklaps een niet te onderschatten notabel.

Het ‘old boys network’ uit Zwolle deelde de lakens uit en vond zichzelf nogal belangrijk omdat ze, naar eigen zeggen, allemaal Beb Bakhuys in het echt hadden gezien bij ZAC. Er moet in dat verstikkende tuinbonen- en peultjesklimaat dan opeens ook een Oranje-comité opgericht worden om Koningin Juliana op 30 April naar de hoofdstad van Overijssel te lokken. Hetgeen in 1962 overigens glorieus lukte. Uiteraard kreeg de voorzitter een jaar later een lintje op het revers van zijn verschrikkelijke geruiten colbertje. Wethouder Hekking uit Juinen revisited.

In die spruitjeslucht en geraniumgeur van de Zwolse voetbalbestuurskamers maakten gepreoccupeerde penopauzemannen met hun verschrikkelijke geruite colbertjes en gematteerde hofnarsigaren en pommadekapsel de dienst uit. Kelkje graanjenever erbij.

In dat sfeetrje wordt in juli 1962 een balletje opgegooid om te fuseren. Zwolle is te klein voor twee bescheiden clubjes. Beide besturen stemmen in om een ‘commissie van goede diensten’ samen te stellen, bestaande uit de burgemeester, jaja, de secretaris van de Kamer van Koophandel en de sportraadvoorzitter van Zwolle. Een soort parlementaire enquetecommisie in de provincie. Zie je ze zitten aan een tafel met een tapijtdik kleedje en glazen asbakken met op de achtergrond een staande lamp met bloemetjesmotief?
 

gevegt

Well-known member
Dat zie ik inderdaad zo voor me. Grote glazen asbakken op een namaak geweefd Perzisch tafelkleed waar de afdruk van de asbakken keurig in zijn gesleten waardoor ze altijd perfect terug geplaatst worden na het leeghalen.
Natuurlijk niet in het restaurantgedeelte, maar in het vergaderzaaltje van 'De Vrolijkheid'.

Bep Bakhuys heb ik nooit zien spelen, maar heb in de jeugd zelf wel op het elitaire veld van ZAC gespeeld.
De eerste wedstrijd was ik niet alleen onder de indruk van de tribune, maar ook van het gescheld en beledigingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Ik was na een jaar overgegaan van de B naar de A jeugd en speelde heel slecht.
Het seizoen er na scoorde ik twee keer en mede daardoor bleven we in de overgangsklasse. Tijdens het binnengaan van de kantine werd ik 2 meter groter en leek de ZAC kantine op een jeugdherberg.
 
Bovenaan