Weekendvoetbal

bqandy

Well-known member
Overigens heeft net als AFC en HFC ook Be Quick 1887 een (standaard)zaterdagteam in de tweede klasse.
Alleen zullen ze bij BQ niet zo bang zijn dat dat team zal promoveren naar de eerste klasse.
Het team staat stijf onderaan met nog maar 1 punt.
Vorig seizoen promoveerde BQ za 1 via de nacompetitie naar de 2e klasse. Toen was al bekend dat een aantal ervaren spelers van dat team, zoals Willem Lanjouw en Aron Strengholt, ermee zou stoppen.
Onlangs werd hier beweerd, dat er wat tweespalt is ontstaan bij Be Quick 1887.
bqandy weet jij als ingewijde bij de good-old hier wat meer van?
Zat uno zoals dat BQ zat 1 elftal liefkozend genoemd werd, was ook een vriendenteam met een stel ras Be Quickers er in. Maar zaterdag 1 moest dit jaar een echt prestatieteam worden. Diverse spelers waren het daar niet mee eens en zijn gestopt of naar een andere club gegaan. En daar zaten de sterkhouders bij.
Maar in tegenstelling tot AFC speelt Be Quick dit seizoen wel ergens om. Tegen degradatie. :);)
 

bqandy

Well-known member
Eén seizoen hoofdklasse (17-18), nu weer bovenaan in de tweede klasse, dus zo groot is het verval niet.

Uit alles blijkt dat de KNVB op termijn af wil van twee standaardteams per club (en terecht), dus dit verzoek lijkt me vrij kansloos.
Ja klopt. Hoorde dat ook bij vv Helpman die op zondag een 2e klasser en op zaterdag een 3e klasser heeft. Die zijn daar al over aan het nadenken.
 

noordooster

Well-known member
Zat uno zoals dat BQ zat 1 elftal liefkozend genoemd werd, was ook een vriendenteam met een stel ras Be Quickers er in. Maar zaterdag 1 moest dit jaar een echt prestatieteam worden. Diverse spelers waren het daar niet mee eens en zijn gestopt of naar een andere club gegaan. En daar zaten de sterkhouders bij.
Maar in tegenstelling tot AFC speelt Be Quick dit seizoen wel ergens om. Tegen degradatie. :);)
Degradatie ontlopen moet toch lukken voor een club met zoveel jarenlang op hoog niveau spelende jeugd.
Velocitas doet het na de promotie beter in de tweede klasse ondanks dat ze hun 2 veel scorende topscorers en hun keeper kwijtraakten.
Die zijn nu mede koploper.
 

noordooster

Well-known member
BQ 1887 zo1 heeft een jonge spelersgroep. Zoveel zal er vanuit de jeugd ook niet elk jaar bij kunnen.
En zo2 speelt recreatief in de res. 5e klasse.
Voor de vele talenten uit de jeugd lijkt me za1 of 2 dan een prima alternatief, zeker nu de club daar op in schijnt te zetten.

Overigens viel me bij nader inzien het aantal senioren teams ( 2 op zondag en 3 op zaterdag) en hogere jun.-teams ( 2x O-19 en 1x O21) wel wat tegen. Dat is niet erg lang geleden behoorlijk veel meer geweest.
 

noordooster

Well-known member

De NOS komt in samenwerking met zondagmannetje van der Zee opnieuw met een PR-verhaaltje over gemengd voetballen.
( van der Zee heeft kennelijk tijd over nu hij dadelijk geen vrouwen meer onder zich krijgt)

Geen woord over de zaterdagverenigingen die straks zeer tegen hun wil verplicht op zondag zouden moeten spelen.
Geen woord over de idiote aanvangstijden die straks het gevolg zijn.
Geen woord over de onderzoeken die aantoonden dat amateurvoetballers- en verenigingen geen weekendvoetbal willen, met name zaterdagverenigingen niet.
Geen woord over dat de KNVB zelf meegewerkt heeft aan het creëren van langere reisafstanden door de invoering van een tweede en derde divisie ( een soort voorbedachte rade)
Geen woord over dat er veel betere opties waren om een piramide aantrekkelijker te maken dan gemengd voetbal er door de KNVB-sneinsmantsjes met valse argumenten door te drijven.
Geen woord over dat het zaterdagvoetbal kennelijk onaantrekkelijker gemaakt moet worden en dus de dupe wordt om zondagverenigingen het hoofd boven water te laten houden.
Geen woord over hoe de oude BZV-geleding in de BAV zwakke pootjes heeft gekregen en zich ondanks eigen onderzoeken heeft laten inpakken door de misleidende praatjes van de KNVB-zondagmannetjes.
Geen woord over hoe de KNVB opnieuw een "onderzoek" heeft gedaan naar weekendvoetbal nadat de uitkomsten van een eerder onderzoek hen onwelgevallig waren. Enige vraag : " wil je graag meer of minder reiskilometers?"
Men kreeg bijkans een stijve toen bleek dat er overwegend "minder " werd geantwoord.
Toen konden ze, net als Wilders destijds, zeggen: "dan regelen we dat".
Een vraag als " hoe denk je over weekendvoetbal? " werd vermeden.
Geen woord over het onmogelijk maken van fusies tussen za. en zo. verenigingen (uit bv 1 dorp), waarbij men, zoals de laatste jaren gebruikelijk, verder zou gaan met prestatievoetbal op zaterdag en recreatief voetbal op zaterdag en zondag.

enz. enz.
 
Laatst bewerkt:

Sensini

Active member
Provinciale Zeeuwse Courant: "Zeeuws-Vlaamse zondagclubs kunnen beter eigen koers bepalen, anders maken ze zichzelf kapot"


De Zeeuws-Vlaamse zondagclubs laten zich door de KNVB als speelbal gebruiken. De clubs kunnen beter zelf hun koers bepalen, want anders maken ze zichzelf kapot. Lees hier waarom.

Rudy Boogert 04-01-23, 17:40

Kort voor de kerst kregen de Zeeuws-Vlaamse zondagclubs een bijzonder voorstel voorgeschoteld van de voetbalbond. Alle vierdeklassers die dit seizoen niet promoveren komen automatisch in de vijfde klasse terecht. Een eventuele Zeeuws-Vlaamse degradant uit derde klasse kan ervoor kiezen om ook in die vijfde klasse uit te komen. Dat bood de KNVB de clubs op ‘het zuidelijkste eiland van Zeeland’ aan...

Het was de volgende akte in een Griekse tragedie die op de huidige weg niet zonder verliezers kan eindigen. De Zeeuws-Vlaamse zondagclubs laten al enkele jaren hun onvrede merken over de indelingen. De reisafstanden waren te groot, de kantine-inkomsten te laag, te veel wedstrijden, te weinig wedstrijden, de bond niet flexibel genoeg; alle argumenten zijn in die periode de revue wel gepasseerd. En allemaal begrijpelijk.

Het Zeeuwse zondagvoetbal is deze eeuw immers in rap tempo uitgekleed. De harde cijfers: in het begin van deze eeuw speelden er nog 47 Zeeuwse eerste elftallen op zondag, dat toen zelfs nog een zesde klasse had. Inmiddels zijn er nog maar 19 elftallen over, allemaal op Zeeuws-Vlaanderen; een vijfde en zesde klasse zijn er niet eens meer. Ter vergelijking: Het zaterdagvoetbal groeide in diezelfde periode van 48 naar 60 teams.

Elk seizoen verdwijnt er een team
Het zijn geen cijfers die verrassen. Het is ook een trend die niet zal veranderen. Alle zondagclubs boven de Westerschelde zijn al foetsie. Zeeuws-Vlaanderen volgt nu gestaag. Elk seizoen verdwijnt er wel weer een team: in 2019 ging Schoondijke naar de zaterdag, in 2020 verdween Sluiskil, in 2021 Aardenburg, in 2022 gingen Biervliet en Hoofdplaat samen verder als HBC’22 en in 2023 verdwijnt Terneuzen naar de zaterdag.

Het houdt niet op. De clubs moeten steeds verder reizen voor een wedstrijd, spelen steeds minder of juist meer doordeweeks, de animo onder de spelers wordt kleiner, de kosten hoger, de kantines leger en de complexen stiller. Keer op keer kaarten de clubs hun zorgen aan bij de bond, die ook keer op keer probeert mee te denken en maatwerk te leveren. Maar met alleen aardappelen, krenten en hagelslag kun je geen sterrenmaaltijd verwachten.

Het zondagvoetbal als losse loot aan de Zeeuwse voetbalstam gaat verdwijnen. Zo simpel is het. Niet omdat het moet, maar omdat het gewoon gebeurt. Dat is evolutie. Honderd jaar geleden ontstonden de eerste zaterdagclubs. Beroepsgroepen die niet op zaterdag hoefden te werken, krabbelden op zaterdagmiddag tegen een bal. Hetzelfde gold voor spelers die uit geloofsovertuiging niet op zondag mochten voetballen. Allemaal in een eigen bond(je).

Het was toen nog voetbal in de marge, want wedstrijden werden toen al sinds jaar en dag op zondagmiddag gespeeld, de enige vrije dag van vrijwel heel Nederland. In de Tweede Wereldoorlog werden alle voetbalbonden en -bondjes gebundeld in de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) om een vuist tegen de bezetter te kunnen maken. Na de oorlog bleef die bundeling intact en werd er georganiseerd op zondag en zaterdag gevoetbald.

Uitgroeien tot autostrada
De vooraanstaande Nederlandse sportjournalist Herman Kuiphof - de hartenkreet ‘Zijn we er toch ingetuind’ kwam in de WK-finale 1974 uit zijn mond - voorspelde in 1946 het zaterdagvoetbal al een grote toekomst. In de Sportkroniek schreef hij: ‘Het is geen doodloopend straatje, maar reeds een tamelijk drukke verkeersweg, die misschien zelfs nog wel eens tot een autostrada uitgroeit’. Goed gezien.

Het zaterdagvoetbal won steeds meer terrein. Helemaal vanaf de jaren zestig toen wettelijk werd goedgekeurd dat na de zondag ook de zaterdag een vrije dag werd. Veel meer mensen kregen op die dag opeens tijd voor sport. Ook de ontzuiling en ontkerkelijking van de maatschappij maakten de weg voor spelers naar clubs in het zaterdagvoetbal in de jaren die volgden steeds logischer begaanbaar.

Deze eeuw blijkt uit onderzoeken eenduidig dat het sportgedrag van mensen ook verandert. Ze willen flexibeler zijn en zelf bepalen wat ze in hun vrije tijd doen. Daardoor binden ze zich minder snel aan een vereniging. Tel daarbij op dat de bevolking in Zeeuws-Vlaanderen vergrijst en de uitkomst is dat de poel van spelers waaruit clubs in die regio kunnen putten steeds droger komt te staan.

Slechts een handvol clubs op Zeeuws-Vlaanderen heeft GEEN samenwerking nodig met andere clubs om zijn jeugdteams vullend te maken. Als dat nu al niet lukt in de jeugd, lukt dat met dezelfde spelers over een aantal jaren ook niet bij de senioren. En dan wordt hier alleen nog maar gesproken over kwantiteit. Nog niet eens over kwaliteit. De zondagclubs timmeren immers niet hoger dan de derde klasse en vertolken daarin niet eens een hoofdrol.

Bied je aan als proeftuin
De voortdurende hulpvraag van de clubs aan de KNVB is volledig te begrijpen. En eerlijk is eerlijk: de oplossing is ook niet zo ingewikkeld. Voeg het zaterdag- en zondagvoetbal gewoon volledig samen. Reisafstanden worden korter, aantal derby’s groeit, goed voor kantine-opbrengst; wat wil je nog meer? In de hogere klassen gaat dat vanaf volgend seizoen ook gebeuren, maar onder de eerste klasse kiest de KNVB daar nog niet voor.

Dat zei KNVB-directeur van het amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, deze week bij de NOS. ,,Ik denk wel, kijkende naar de toekomst, dat gemengd voetbal de realiteit wordt. Maar we laten dat organisch gebeuren, zonder dwang.’’ Daar ligt de crux voor de geplaagde Zeeuwse zondagclubs. Ze moeten de bal niet bij de bond leggen, want dan komen er monstrueuze quasi-oplossingen uit de hoge hoed. Zie het kerstvoorstel.

De bond wil dat er uiteindelijk (vanzelf) weekendvoetbal ontstaat. Dat gaat er sowieso komen. De Zeeuws-Vlaamse zondagclubs kunnen daar nu een slaatje uitslaan. Ze kunnen zichzelf als proeftuin aanbieden. Stel een gemixte zaterdag-zondag-klasse in de regio voor met variabele speeldagen en aftraptijden. Dat is dé lakmoesproef voor zowel clubs als de bond. Wees constructief en vind samen uit wat werkt en wat niet.

Een sluitende oplossing op alleen de zondag gaat er niet meer komen. Pas je daarom aan aan de veranderende omstandigheden. Doen de clubs op ‘het zuidelijkste eiland van Zeeland’ dat niet en wachten ze af, dan lopen ze blind dit doodlopende straatje in. Dan zijn ze er toch ingetuind...
 

de waan

Well-known member
Prima stuk, maar ik had van Rudy Boogert niet anders verwacht.

Ook voor Zuid Holland, Utrecht, Friesland en de Veluwe is dit een logische oplossingsrichting.
 

noordooster

Well-known member
"Zeeuws Vlaamse zondagclubs kunnen beter hun eigen koers bepalen"
Hier wordt bedoeld, dat ze, met hulp van de KNVB-zondagmannetjes, de zaterdagclubs willen dwingen op zondag of op zaterdagavond te voetballen.

In dit geval was de door de KNVB bedachte oplossing zo gek nog niet.
De RK zondagverenigingen in Oost Zeeuws Vlaanderen kunnen dan mooi op zondag blijven voetballen en de zaterdagverenigingen , bijv de overstappers, worden niet gedwongen tegen hun wil op zondag te voetballen.
En er hoeft dan ook niet op zaterdagavond te worden gevoetbald.

Of wellicht is het nog beter dat die overblijvende paar zondagclubs gewoon ook op zaterdag gaan voetballen. Velen gingen hen voor.
 

noordooster

Well-known member
Zondagvoetbal is dan ook ten dode opgeschreven.
Wat een doemdenken.
Het zondagvoetbal in Nederland is nog vele malen groter dan het zaterdagvoetbal van pakweg 20 jaar geleden.
En toen maakte niemand in Nederland zich druk om het zaterdagvoetbal. ( ook het zaterdagvoetbal zelf niet trouwens)
 
Bovenaan