Competitiehervorming Amateurvoetbal 2024

Joost

Well-known member
Over iets meer dan drie weken begint ook de competitie in de 1e klasse en lager. In de week voorafgaand zal de KNVB traditiegetrouw de promotie/degradatieregeling bekendmaken. En die is dit seizoen toch wat anders dan gebruikelijk.

Eerder dit jaar ging de ledenraad akkoord met het masterplan voor het aanpassen van de Nederlandse voetbalpiramide. Aanpassingen in de opzet van het Nederlandse amateurvoetbal gebeuren niet vaak en waren zelden echt ingrijpend. Het systeem waarbij de KNVB in districtsverband tot en met de vierde klasse organiseerde en de onderbonden voor de regionale competities daaronder zorgden heeft decennialang bestaan. Zelfs toen in 1974 er een landelijke laag boven kwam veranderde er betrekkelijk weinig. Wel werd de competitiestructuur in de districten die voetbal op zaterdag aanboden door de jaren heen steeds completer

1996 was vervolgens het jaar waarin er echt een verandering plaatsvond. De onderbonden werden opgeheven en de eerste elftallen werden toegevoegd aan de districten. De strikte scheiding tussen standaard en lagere elftallen werd daarmee doorgevoerd voor alle niveaus. Ook werd toen het aantal districten in het westen uitgebreid van 2 naar 5. Dat duurde tot 2001, dat jaar werden de 6 districten weer in ere hersteld. Sindsdien veranderde alleen de top van het amateurvoetbal; die werd steeds spitser.

En nu gaan we echt iets radicaals meemaken.
Vanaf seizoen 2023-2024 zullen de elftallen tot en met de eerste klasse regionaal worden ingedeeld zonder rekening te houden met hun voorkeursspeeldag. Daarnaast wordt het aantal poules in de 1e, 2e en 3e klasse in 2 jaar teruggebracht naar een aantal dat perfect aansluit op het bovenliggende niveau. Na de wijzigingen begint het seizoen 2024-2025 met een volledig samengesmolten piramide. Een piramide die de kwaliteit van de hogere niveaus omhoog moet brengen en het plezier met regionalere poules op lager niveau moet garanderen.

In dit topic alles over de veranderingen en de impact.
Ik wil er nadrukkelijk bij vermelden dat er voor de zaterdag/zondagtwisten een apart topic is en vragen om dit topic daarvan schoon te houden.
 
Laatst bewerkt:

Joost

Well-known member
Promotie degradatieregeling 2022-2023;
 
Laatst bewerkt:

Joost

Well-known member
Ik heb gisteren nog wat mogelijke scenario's doorgerekend en uitgewerkt voor het komende seizoen;

1662632911468.png
 

Joost

Well-known member
De p/d regeling is bekend;

 

Joost

Well-known member
Er is duidelijk maatwerk geleverd in de P/D regeling en dat is prettig om te zien.
Zo degraderen er uit de zondag 1e klasse van Zuid2 minder teams dan uit andere 1e klassen. Daar zal ongetwijfeld de gedachte achter zitten dat de regio anders ondervertegenwoordigd is in de 1e klasse.

Wat ook echt opvalt is de nacompetitie tussen 1e en 2e klasse. Op zaterdag heeft ieder district 1 plekje in de 1e klasse via de nacompetitie te verdienen, op zondag zijn dat er maar 3 in totaal. Dat gaat een monsterlijke nacompetitie opleveren met 43 clubs die om 3 plekken strijden. Om dat te organiseren moet je 4 rondes houden.
 
Bovenaan