Begrotingen voetbalclubs

De Wolf

Well-known member
Eredivisie is vandaag bekend gemaakt. Vitesse is nog niet bekend maar dat zal denk ik ergens tussen Twente en Groningen zitten. Feyenoord zit PSV op de hielen.

1. Ajax: 160 miljoen
2. PSV: 85 miljoen
3. Feyenoord: 80 miljoen
4. AZ: 32 miljoen
5. FC Twente: 30 miljoen
6. FC Groningen: 25 miljoen
7 FC Utrecht : 25 miljoen
8. sc Heerenveen: 18 miljoen
9. Sparta Rotterdam: 13 miljoen
10. NEC: 12,5 miljoen
11. Fortuna Sittard: 11 miljoen
12. Go Ahead Eagles: 10 miljoen
13. FC Volendam: 9,5 miljoen
14. FC Emmen: 9,3 miljoen
15. SC Cambuur: 9 miljoen
16. RKC Waalwijk: 8,4 miljoen
17. Excelsior: 7,5 miljoen

Andere (buitenlandse) competities zijn ook welkom.
 

Pascallovic

Well-known member
Als ik die begrotingen zo zie staan en daarbij bedenk welke spelers er allemaal gehaald zijn dan vraag ik mij af of spelers tegenwoordig minder salaris vragen of dat mensen buiten de begroting om ook nog wat toegestopt krijgen.

Bij een Volendam zijn een Muhren, Eiting en Veerman echt niet goedkoop. Bij FC Emmen komen die Peruvianen, een Zivkovic en een Kieftenbeld echt niet voor 2 ton spelen. Een NEC dat Cillessen gaat halen. Fortuna Sittard met een Burak Yilmaz en een Mats Seuntjens. Echt hoe doen die clubs dat met een totaalbegroting van rond de 10 miljoen.
 

De Wolf

Well-known member
VI heeft een lijst gemaakt. Zit alleen achter een paywall. Alleen de top 10 kunnen vinden.

Top 10

1 Ajax 140 M
2 Feyenoord 110 M
3 PSV 100 M
4 FC Twente 35 M
5 AZ 34 M
6 FC Utrecht 28 M
7 Vitesse 26 M
8 Heerenveen 19 M
9 Sparta 15 M
10 NEC 12,5 M
 

Max

Administrator
Forumleiding
Begrotingen zijn leuk, maar voor het sportieve deel is vooral belangrijk wat je salarisbudget voor spelers is en wat je jaarlijks vrij kan maken voor transfers.
 

JMD

Well-known member
VI heeft een lijst gemaakt. Zit alleen achter een paywall. Alleen de top 10 kunnen vinden.
U vraagt, wij draaien...

_______

De gezamenlijke begrotingen van de Eredivisie-clubs zijn met acht procent gestegen. Voor het eerst is de grens van 600 miljoen euro doorbroken. Dat blijkt uit een inventarisatie onder alle achttien clubs.

AJAX: 140.000.000
Ook zonder deelname aan de Champions League blijft Ajax op eenzame hoogte staan. Met afstand betaalt Ajax de hoogste salarissen en voor Sven Mislintat en Maurice Steijn zijn er dan ook geen excuses. De 200 miljoen-grens verdwijnt door het missen van de koningsklasse even uit zicht, maar in de Europa League of Conference League verwachten de Amsterdammers toch nog 140 miljoen euro te verdienen. Dankzij een stevig fundament aan commerciële inkomsten dat tijdens de succesperiode is gelegd, komt er dertig miljoen meer binnen dan bij Champions League-deelnemer Feyenoord.

Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat.
Het staat vast dat Ajax afstevent op een begrotingstekort dat nog nooit is vertoond in de Eredivisie

En nogal relevant om te vermelden: de uitgaven van Ajax liggen een stuk hoger dan 140 miljoen. De laatste jaren gaf Ajax rond de 190 miljoen uit. Nu zullen de kosten vermoedelijk dalen door lagere Europese premies en wat meer voorzichtigheid op de spelersmarkt, maar vast staat wel dat de Amsterdammers afstevenen op een begrotingstekort dat nog nooit is vertoond in de Eredivisie. Kortom: een rammelende begroting, die dankzij de enorme reserves niet zorgwekkend is. Met het oog op de tweede Champions League-plaats en de hogere UEFA-premies vanaf 2024/25, zal het verwachte verlies geen reden zijn om keihard op de rem te trappen.

AZ: 34.000.000
AZ bewijst al jaren dat niet alles van geld afhankelijk is, want ondanks een gigantische financiële achterstand op Ajax, Feyenoord en PSV finishten de Alkmaarders drie van de laatste zes seizoenen tussen de drie grootmachten. Ook deed AZ al vier jaar op rij mee in een Europese groepsfase. Het knappe is dat dit ook nog eens gebeurt met kerngezond beleid. Jaar in jaar uit boekt AZ dankzij uitstekende spelersverkopen dikke winsten. Sinds 2015 leverde alleen het coronaseizoen 2020/21 een klein verlies op. Net als bij Ajax wordt hier de verwachte omzet gepresenteerd en niet de uitgaven. Die liggen hoger. Er is een indrukwekkend eigen vermogen van 57 miljoen opgebouwd en gezien de structurele transferwinsten, kan AZ zonder zich zorgen te hoeven maken 40 tot 45 miljoen uitgeven. Ook nu weet AZ dankzij de transfers van Milos Kerkez, Tijjani Reijnders en Sam Beukema alweer zeker dat een operationeel tekort wordt omgezet in een royale netto winst.

ALMERE CITY FC: 11.000.000
In het verleden was op basis van de begrotingen de sportieve ranglijst met potlood in te vullen. Anno 2023 is dat lastiger geworden, omdat veel clubs werken met aandeelhouders die buiten het reguliere budget om de spelersbegroting opvoeren. Almere City is zo’n buitenboordmotorclub met een miljardair. Terecht kreeg Almere City complimenten voor de zorgvuldige opbouw van de club, maar feit is ook dat dit zonder tycoon Lesley Bamberger vermoedelijk niet was gelukt.

Hoeveel lapt Bamberger bij? Dat is al jaren de vraag in Almere

Zo presenteerde Almere in zijn laatste jaarverslag (2021/22) een stevig uitgavenpatroon van acht miljoen, terwijl dat uit de reguliere inkomstenbronnen (tv-geld, sponsoring, kaartverkoop) niet binnenkwam in de Keuken Kampioen Divisie. Transferinkomsten — waarmee de meeste clubs de begrotingstekorten goedmaken — heeft Almere tot dusverre amper gehad. Dus hoeveel lapt Bamberger bij? Dat is al jaren de vraag. Zeker is dat Almere dankzij de financiële dope niet de favoriet is voor degradatie. De debutant gaat ondanks de laagste tv-uitkering en een stadion dat net zo klein is als dat van Excelsior, toch direct Excelsior, RKC en Volendam voorbij op de begrotingsranglijst.

Het gepromoveerde Almere City is dankzij Lesley Bamberger niet de grootste degradatiekandidaat.
Het gepromoveerde Almere City is dankzij Lesley Bamberger niet de grootste degradatiekandidaat.
EXCELSIOR: 8.500.000
Over Excelsior gesproken. Na de miraculeuze promotie van 2022, stuntten de Kralingers vorig seizoen door met de laagste begroting uit de gevarenzone te blijven. Zoals bij alle clubs vallen de ramingen komend seizoen hoger uit. Er komt een miljoen bij, zo laat algemeen directeur Daan Bovenberg weten. Met dit extra miljoen schiet Excelsior wat betreft de concurrentieverhoudingen weinig op, want opnieuw scoort Excelsior de laatste plaats. ‘Het is elk jaar weer een uitdaging’, verzuchtte trainer Marinus Dijkhuizen toen hij bij de start van de voorbereiding een wel heel smalle selectie aantrof.

Toch lijkt de bankrekening niet helemaal leeg, want voor de Zweden Casper Widell, Richie Omorowa en Oscar Uddenäs werden transfersommen betaald. Dat is in bijvoorbeeld Waalwijk niet mogelijk en dus heeft het er alle schijn van dat Excelsior wat het spelersbudget betreft niet helemaal onderaan bungelt. Verder accepteert de club haar bescheiden positie in het voetballandschap. Zou Excelsior echt willen doorstoten, dan kan dat alleen met de geldinjecties van een eigenaar.

FEYENOORD: 110.000.000
Het werk van Arne Slot vertaalt zich naar klinkende cijfers. Dankzij de rentree in de Champions League stijgt de begroting met dertig miljoen euro. Voor het eerst passeert Feyenoord de grens van honderd miljoen. En voor het eerst sinds 2017 passeert Feyenoord rivaal PSV. Wel is opvallend dat het gat met Ajax aanzienlijk blijft. In dit overzicht lijkt het nog mee te vallen, maar de salaris- en transferuitgaven zijn nog niet half zo groot als in Amsterdam. Door zwakke transferresultaten was Feyenoord tot vorig jaar een van de weinige Eredivisieclubs die zich geen begrotingstekorten kon veroorloven.

Feyenoord kan wat meer risico nemen nu, maar alle Champions League-premies blind uitgeven aan spelers kan nog steeds niet

In 2022 was eindelijk een trendbreuk te zien en ook nu is met Orkun Kökçü een deal gedaan die past bij een Nederlandse topclub. Feyenoord kan wat meer risico nemen nu, maar alle Champions League-premies blind uitgeven aan spelers kan nog steeds niet. Spelerscontracten worden voor lange tijd afgesproken, terwijl er geen zekerheid is over toekomstige deelnames. Voor zo’n gewaagde strategie is de basis nog te fragiel. Feyenoord moet eerst over langere tijd goed verkopen, om net als bijvoorbeeld AZ een spaarpot te kunnen opbouwen zodat grotere operationele risico’s aanvaardbaar worden.

FORTUNA SITTARD: 11.000.000
Door naar Limburg, waar in Sittard een groot vraagteken boven de begroting hangt. Hoeveel waarde moeten we eraan hechten? Op papier werkt Fortuna met hetzelfde budget als Almere City, maar ja, vorig jaar gaf Fortuna ook elf miljoen op en toen werd doodleuk Burak Yilmaz gepresenteerd. Bovendien krijgt Fortuna al jaren een zware onvoldoende op het KNVB-rapport omdat de cijfers niet op orde zijn. Kortom, de elf miljoen zegt weinig over het uitgavenpatroon in Sittard.

Zeker is in elk geval dat Fortuna niet kan doorstoten, zoals eerder werd aangekondigd. Vorig seizoen kwamen twee nieuwe investeerders met grote plannen. De begroting zou gaan doorgroeien naar 25 miljoen. Een paar maanden later kregen de spelers de salarissen niet op tijd en werd het bedrijf van de beoogde clubeigenaren onderwerp van een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten. Fortuna opereert op de transfermarkt dan ook minder gretig dan vorig seizoen, toen de club twee transfersommen van een miljoen betaalde en vriend en vijand verbaasde met subtopwaardige aanbiedingen.

GO AHEAD EAGLES: 12.000.000
Sinds de terugkeer in de Eredivisie, in 2021, heeft Go Ahead Eagles een snellere groei doorgemaakt dan verwacht. Zoals bij veel clubs is alles uitverkocht. In het derde seizoen ligt de begroting bijna vier miljoen hoger dan in het eerste seizoen na de rentree. Acht miljoen is twaalf miljoen geworden. De eigenaar van de aandelen, pallet-handelaar Kees Vierhouten, wil naar eigen zeggen niet fungeren als pinautomaat, maar drukt wel het gaspedaal dieper in. Zo haalde Go Ahead Eagles goksponsor Betnation binnen. Deze neemt de plaats over van Jumper — die diersuper van Vierhouten, die echter wel gewoon de sponsorbijdrage zal blijven overmaken. Het spelersbudget gaat zelfs al richting Sparta-niveau. Voor het eerst betaalden de Eagles een paar miljoen aan transfersommen. De Adelaarshorst ademt in alles historie en authenticiteit, maar is tegelijk ook gewoon een firma uit het moderne voetbal die met een Quote 500-lid de concurrentie aangaat met de collega Quote 500-leden Lesley Bamberger en Marcel Boekhoorn.

SC HEERENVEEN: 19.000.000
Zo iemand heeft SC Heerenveen niet. Op de sportieve ranglijst schippert de voormalige subtopper al acht jaar tussen de bovenkant van het rechterrijtje en de onderkant van het linkerrijtje. Op basis van de nieuwe begroting zou het logisch zijn als de Friezen ook nu weer rond dit grensgebied gaan cirkelen. De herinneringen aan Europees voetbal zijn vervaagd, wel levert Heerenveen een stabiele prestatie door deze eeuw continu in de Eredivisie te bivakkeren. Buiten Heerenveen kregen alleen de topvier en het zwaar gedrogeerde FC Utrecht en Vitesse dat voor elkaar.

Dat Heerenveen deze begroting niet gaat halen, lijkt geen heel gewaagde voorspelling. De Friezen werken standaard met een operationeel tekort van een paar miljoen, dat vaak wordt goedgemaakt met transfers. Doordat Heerenveen de laatste jaren relatief veel transfersommen heeft betaald voor spelers in de categorie tot twee miljoen, moet behoorlijk worden afgeschreven op de selectie. Daardoor is de druk om te verkopen groot, zeker als ook nog het operationele tekort moet worden goedgemaakt. Intussen groeit ook de druk van onderaf, aangezien het opstomende rechterrijtje in behoorlijk tempo de spelersbudgetten opvoert. Niet voor niets vroeg de onlangs vertrokken directeur Cees Roozemond zich hardop af of Heerenveen zich ook moest gaan voorbereiden op een aandelenverkoop.

HERACLES ALMELO: 14.000.000
Een jaar na de dramatische degradatie is Heracles alweer terug in de Eredivisie. Dat is mede te danken aan het historische stabiele beleid. Met goede transferinkomsten was een buffer opgebouwd zodat Heracles in de Keuken Kampioen Divisie niet direct hoefde te snoeien. Weliswaar gingen spelers door degradatieclausules wat minder verdienen, maar er kwam geen grote uitverkoop tegen bodemprijzen en de organisatie werd op Eredivisieniveau gehouden. Zoals Ajax ooit een spaarrekening had om de Europese top aan te vallen, zo had Heracles geld achter de hand om deze tegenslag te boven te komen.

Het mondde uit in het kampioenschap en dankzij een serie goede transfers sloot Heracles het KKD-jaar zelfs af met financiële winst. Alsof er niets is gebeurd, komt Heracles meteen terug in de middenmoot van de begrotingsranglijst. Dat is mede te danken aan een goede positie op de tv-ranglijst (negende). Net als in het verleden zal Heracles het seizoen starten met een begrotingstekort, maar gezien het royale eigen vermogen en het behoorlijke werkkapitaal blijven de risico’s binnen de perken.

Dankzij Marcel Boekhoorn kan NEC grote namen als Jasper Cillissen binnenhalen.
Dankzij Marcel Boekhoorn kan NEC grote namen als Jasper Cillissen binnenhalen.
NEC: 14.500.000
Achter de schermen van de Eredivisie signaleren technisch directeuren dat de spelerssalarissen de laatste jaren flink omhoog zijn gedrukt. Aan de onderhandelingstafels worden directies geconfronteerd met pittige eisen. Ze zijn elkaar aan het opjagen, ook omdat clubs waarvan je het niet direct verwacht flinke aanbiedingen neerleggen.

NEC is de laatste jaren een garantie voor forse verliezen. Aangezien het tevens een negatief eigen vermogen heeft, is deze koers alleen mogelijk dankzij Marcel Boekhoorn

NEC is een van de clubs die verantwoordelijk worden gehouden voor de vervagende grenzen in het concurrentieveld. Vorig seizoen haalden de Boekhoornboys Jasper Cillessen van Valencia, deze zomer verrasten de Nijmegenaren met een Japanner, die als niet-EU-speler een half miljoen moet gaan verdienen. Hoewel de begroting met twee miljoen doorgroeit en nu al bijna vijf miljoen hoger is dan na de promotie in 2021, is NEC de laatste jaren ook een garantie voor forse verliezen. Aangezien het tevens een negatief eigen vermogen heeft, is deze koers alleen mogelijk dankzij Marcel Boekhoorn; de troefkaart met het rood-groen-zwarte hart. De directie blijft hameren op de noodzaak van een nieuw stadion om op eigen kracht een gezonde toekomst tegemoet te kunnen gaan.

PEC ZWOLLE: 14.500.000
PEC Zwolle presenteert dezelfde begroting als NEC, maar een minder duidelijk verhaal. Waar NEC play-off-ambities uitspreekt en daarvoor ook de bedragen neerlegt, valt PEC al jaren op met torenhoge ambities zonder dat daarvoor de voorwaarden worden geschapen. Na het onrealistische verhaal uit 2018 dat met nieuwe aandeelhouders een positie tussen vier en acht ingenomen zou gaan worden, betaalde PEC de rekening met degradatie. Toen de directie in de Keuken Kampioen Divisie het jaarverslag publiceerde, werd geventileerd dat PEC positie zes tot negen in Nederland nastreefde. Intussen is het luchtkasteeldoel bijgesteld naar: een stabiele Eredivisieclub op plek twaalf. Om een stabiele Eredivisieclub te worden, moet PEC dus naar het niveau-Heerenveen. Met een begroting van veertien miljoen en een aardig, maar niet spectaculair transferresultaat van nog geen twee miljoen gemiddeld, zijn dan nog behoorlijke verbeteringen nodig.

PEC Zwolle heeft een paar aandeelhouders die zeven procent hebben gekocht. Met garanties dekken zij tekorten af, maar ze doneren niet à la Boekhoorn geld, zodat er in een duurdere categorie kan worden geshopt. Buffers om zelfstandig meer risico’s te nemen, zoals het vergelijkbare Heracles, heeft PEC ook niet. Overleven in het rechterrijtje zal voorlopig het devies zijn.

PSV: 100.000.000
De derde club die met een begroting van acht nullen werkt. Voor weinig clubs is begroten zo’n uitdagende klus als voor PSV. Er is bijna elk seizoen een kans op de Champions League, maar de resultaten uit het verleden wijzen uit dat de 24-voudige landskampioen vaker niet dan wel mag aanschuiven voor de Europese hoofdschotel. Tegelijk moet PSV de concurrentie aan met het financiële powerhouse Ajax. Die opdracht is door de wijze waarop de UEFA het geld verdeelt, steeds moeilijker geworden. Nu komt ook Feyenoord nog langszij.

De uitgaven van PSV zullen met 110 miljoen euro het hoogste niveau ooit aantikken

PSV wil uiteraard niet achterblijven en maakt de sprong vooruit door net als in het verleden een aanzienlijk begrotingstekort in te calculeren. Zeker nu dit seizoen een extra Champions League-ticket op het spel staat, wil PSV geen pas op de plaats maken. Uitgaande van de groepsfase Europa League met een tweede plek wordt een recordomzet verwacht van honderd miljoen omzet, maar de uitgaven zullen met 110 miljoen euro eveneens het hoogste niveau ooit aantikken. Een begrotingstekort van tien miljoen dus. Met daarbij de aantekening dat dit gat als sneeuw voor de zon verdwijnt als PSV zich via de voorrondes plaatst voor de Champions League.

RKC WAALWIJK: 9.000.000
Directeur Frank van Mosselveld is het al jaren oneens met dit begrotingsoverzicht. De enige zinnige manier om inzage te krijgen in de krachtsverhoudingen is volgens hem de spelersbegrotingen vergelijken. Van Mosselveld heeft gelijk. Echter, helaas zijn lang niet alle clubs zo transparant om net als RKC hun spelersbudget prijs te geven. Bij de nummer negen van vorig seizoen wordt de selectie samengesteld met 3,9 miljoen euro — in totaliteit lager dan het bedrag dat één sterspeler van Ajax opstrijkt. Dit betekent dus dat de Waalwijkers ruim veertig procent van hun totale begroting aan de selectie kunnen besteden.

Dit aandeel was nog wat kleiner geweest als RKC in de persoon van keukentycoon Ben Mandemakers niet over een kleine turbo had beschikt. Als eigenaar van het Mandemakers Stadion verhuurt hij de accommodatie voor een zacht prijsje, waardoor er wat meer overblijft voor de spelersgroep. Hoe dan ook, met nog geen vier miljoen zal RKC elk jaar weer opnieuw op zoek moeten naar occasions op de markt. Het is een klein wonder dat de Waalwijkers met deze kabouterbegroting al jaren de munten-punten-wet trotseren.

Het spelersbudget van Sparta steeg in een paar jaar van vier miljoen naar rond de zes miljoen euro.
Het spelersbudget van Sparta steeg in een paar jaar van vier miljoen naar rond de zes miljoen euro.
SPARTA ROTTERDAM: 15.000.000
Sparta greep net naast Europees voetbal, maar verzilvert de beste eindklassering sinds 1996 wel. De begroting stijgt van dertien naar vijftien miljoen. Net als RKC is Sparta een van de clubs die niet zo geheimzinnig doet over het spelersbudget. Dat steeg in een paar jaar tijd van vier miljoen naar een bedrag dat in de buurt komt van de zes miljoen. Een mooie groei, al kreeg algemeen directeur Manfred Laros de afgelopen jaren intern ook weleens het verwijt dat hij gezien alle goede spelersverkopen te zuinig zou zijn.

Dat beeld heeft veel te maken met het veranderde speelveld, waarin wordt geconcurreerd op twee snelheden. Sparta heeft op papier een hogere begroting dan Fortuna en NEC, maar wordt aan de onderhandelingstafels regelmatig weggeblazen. Sparta behoort tot de slinkende groep die het allemaal op eigen kracht wil doen en niet in zee wil met private eigenaren, om te voorkomen dat er een onherkenbare ploeg ontstaat die minder goed geworteld is in de omgeving. Voor het vijfde jaar op rij doet Sparta mee aan de Eredivisie als volledig autonome club die organisch groeit.

Manfred Ugalde kwam voor vier miljoen over naar FC Twente; voorheen werd maximaal twee miljoen betaald.
Manfred Ugalde kwam voor vier miljoen over naar FC Twente; voorheen werd maximaal twee miljoen betaald.
FC TWENTE: 35.000.000
Over clubs in bloei gesproken. De meest spectaculaire stijging zien we in Enschede. Vorig jaar gaf FC Twente nog 30 miljoen op, nu staat de teller al op 35 miljoen. Seizoenkaarten, boarding, skyboxen. Alles is uitverkocht in De Grolsch Veste. Met deze begrote inkomsten is FC Twente de nummer vier van de Eredivisie. Niet voor niets heeft de club ook op de spelersmarkt een versnelling hoger geschakeld. Manfred Ugalde is voor vier miljoen overgenomen van Lommel, terwijl eerder nog maximaal twee miljoen werd betaald.

Met deze begrote inkomsten is FC Twente de nummer vier van de Eredivisie. Niet voor niets heeft de club ook op de spelersmarkt een versnelling hoger geschakeld

Hoewel AZ qua omzetbegroting wordt gepasseerd, is FC Twente qua slagkracht op de spelersmarkt voorlopig nog niet de nummer vier van Nederland. Door de schuldenlast die de club meetorst uit het verleden kan FC Twente een kleiner deel van de transferinkomsten herinvesteren en niet al te veel risico nemen met grote operationele tekorten. Bovendien valt op dat Twente vergeleken met AZ weinig geld uitgeeft aan de jeugdopleiding, waardoor AZ de doorstroming van spelers en de toekomstige transferwaarde beter heeft gewaarborgd. Niettemin lijken alle voorwaarden aanwezig voor een structureel verblijf in de subtop.

FC UTRECHT: 28.000.000
Ook in de Domstad gaan er weer een paar miljoen bovenop. In alle inkomstencategorieën — mediagelden, wedstrijdbaten, commercie — wordt een stijging verwacht. Ook tekent FC Utrecht de eerste euro’s afkomstig van de Vrouwen Eredivisie in. Overigens presenteert FC Utrecht hier de inkomsten, die traditioneel een stuk lager zijn dan de uitgaven. Volgens het jaarverslag over 2021/22 (de cijfers over 2022/23 zijn nog niet bekend) spendeerde FC Utrecht 32 miljoen.

Het hele tijdperk-Van Seumeren wordt gekenmerkt door forse operationele tekorten

Intussen zijn we twee seizoenen verder en doorgaans worden de uitgaven van voetbalclubs niet lager. Het hele tijdperk-Van Seumeren wordt gekenmerkt door forse operationele tekorten, die tussen 2017 en 2022 schommelden tussen 5,7 en 8,5 miljoen. Doordat behalve Van Seumeren nog een paar schatrijke supporters aandelen hebben, is de druk om dit goed te maken met spelersverkopen minder groot dan in bijvoorbeeld Heerenveen. Dankzij het tijdelijk wegvallen van FC Twente en bezuinigingen bij Vitesse, pakte FC Utrecht de laatste seizoenen plek vijf in het budgettenklassement. Nu wordt de club ondanks de begrotingsgroei voorbijgestreefd door FC Twente en staan ze weer op nummer zes.

VITESSE: 26.000.000
Vorig jaar ontbrak Vitesse in dit overzicht. Na het plotselinge vertrek van de Russische eigenaar wist de op een na oudste club van de Eredivisie even niet hoe het verder moest. Uiteindelijk meldde zich in de zomer een nieuwe Amerikaanse investeringsgroep, die bijna een jaar na dato nog altijd niet is goedgekeurd door de KNVB. Deze Common Group leende vorig jaar naar verluidt tien miljoen aan Vitesse zodat de Arnhemmers net als onder de Russen konden doorgaan met veel meer uitgeven dan er binnenkwam. Zodra de bond groen licht heeft gegeven, wordt de lening omgezet in een storting. Gebeurt dat niet, dan heeft Vitesse een probleem.

Vitesse- eigenaar Coley Parry van de Common Group.
Vitesse- eigenaar Coley Parry van de Common Group.
Common Group-voorman Coley Parry kondigde een paar maanden geleden aan dat hij ondanks alle onzekerheid opnieuw zou gaan voorschieten bij Vitesse en hij heeft woord gehouden. Vitesse meldt immers dat wordt gewerkt met een begroting van liefst 26 miljoen. Dat kan alleen doordat de Common Group weer een fors bedrag leent, want bij 26 miljoen inkomsten kwam de club op eigen kracht nog nooit in de buurt. Zelfs niet toen werd overwinterd in de Conference League. Zo werken de Arnhemmers onverminderd met een superbudget dat zou moeten voorkomen dat de club nogmaals in de degradatiezone belandt. Hoog spel blijft het wel.

FC VOLENDAM: 10.500.000
In het dorp aan het Markermeer zal het aan de voetbalvisie niet liggen. Onder leiding van Wim Jonk en zijn mannen zet FC Volendam al een paar jaar goede sportieve prestaties neer en is er transferwaarde gecreëerd. Ook een mijlpaal: voor het eerst sinds eind jaren negentig speelt FC Volendam twee jaar op rij in de Eredivisie. In Volendam is meestal vooral de vraag of de kritische achterban en het bestuur rustig blijven. Vorig seizoen werd gekenmerkt door bestuurlijke chaos en gênante verwijten. Wat dat betreft was het een knappe prestatie dat Jonk, die inmiddels technisch manager is geworden, met een Emmen-achtige begroting de ploeg naar de veertiende plaats leidde.

Dankzij de promotie van Almere City schuift FC Volendam een plaatsje op in het tv-geldenklassement en net als in de rest van de Eredivisie wordt met een miljoen extra een behoorlijke groei verwacht. Wel blijven de Volendammers qua budget net achter Almere steken op de zestiende plaats. Jonk richt zich intussen op het verder implementeren van de voetbalvisie. ‘In mijn nieuwe functie kan ik het fundament verstevigen’, zei Jonk. Dat is hard nodig, want van de munten moet FC Volendam het niet hebben.
 

Mommiej

Well-known member
VI heeft een lijst gemaakt. Zit alleen achter een paywall. Alleen de top 10 kunnen vinden.

Top 10

1 Ajax 140 M
2 Feyenoord 110 M
3 PSV 100 M
4 FC Twente 35 M
5 AZ 34 M
6 FC Utrecht 28 M
7 Vitesse 26 M
8 Heerenveen 19 M
9 Sparta 15 M
10 NEC 12,5 M
om het in ranglijst neer te zetten:

1. Ajax 140 mln
2. Feyenoord 110 mln
3. PSV 100 mln
4. Twente 35 mln
5. AZ 34 mln
6. Utrecht 28 mln
7. Vitesse 26 mlm
8. Heerenveen 19 mln
9. Sparta 15 mln
10. NEC 14,5 mln
10. PEC 14,5 mln
12. Heracles 14 mln
13. Go Ahead 12 mln
14. Fortuna 11 mln
14. Almere 11 mln
16. Volendam 10,5 mln
17. RKC 9 mln
18. Excelsior 8,5 mln
 

PES5

Administrator
Forumleiding
Begrotingen zijn leuk, maar voor het sportieve deel is vooral belangrijk wat je salarisbudget voor spelers is en wat je jaarlijks vrij kan maken voor transfers.
Precies dit. Zo huurt bijvoorbeeld RKC het stadion voor een symbolische prijs van Mandemakers, waardoor ze meer kunnen uitgeven aan spelers en natuurlijk hebben NEC, Vitesse, Utrecht, Go Ahead, Sparta en Fortuna één of meerdere investeerders.
 
Bovenaan