Buitenlandse politiek

zwammy

Well-known member
Hoppake, de EU gast maar weer miljarden naar erdogan brengen als hij stopt met provorceren. Het is maar goed dat wij pro EU zijn, voor hetzelfde geld mochten we niet meebetalen aan deze waanzin.
 

ALenstra

Well-known member
Ik begrijp dat hij onlangs een project tegen vrouwenmishandeling is gestopt omdat het in strijd zou zijn met de traditionele Turkse familiewaarden.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Groenland heeft verkiezingen gehad gisteren en de overgrote meerderheid van de zetels gaan naar pro-onafhankelijkheidspartijën. Groenland is (net als bijv. Schotland & Aruba) een land in het koninkrijk en heeft daardoor het recht een referendum voor onafhankelijkheid te eisen.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Er is een hele serie verkiezingen in het VK geweest gisteren. Voor de meesten zal het tellen snel beginnen. De volgende verkiezingen zijn gehouden:

Schotland: parlement, de SNP blijft nagenoeg zeker de grootste, de verwachting is dat er een grote meerderheid voor onafhankelijkheid komt waardoor een referendum onafwendbaar lijkt. Buiten de SNP zijn er nog twee pro-onafhankelijkheidspartijën die (vermoedelijk) in het parlement gaan komen, de Scottish Greens & Alba Party (Alba is Gaelic voor Schotland, leider is de voormalige Schotse premier Alex Salmond). Van het pro-Unie blok is de grootste vraag wie de grootste wordt en daarmee de oppositie gaat leiden. De Conservatieven zaten in die positie, maar Labour hoopt ze in te kunnen halen.

Wales: parlement, Labour lijkt de grootste te blijven, maar Wales heeft nog nooit een meerderheid van één partij gehad in hun parlement dus de vraag is vooral wat er met de rest gebeurt. Pro-onafhankelijkheidspartij Plaid Cymru (Welsh voor "partij voor Wales") lijkt aan een opmars bezig. Ze hebben voor het eerst onafhankelijkheid echt een belangrijk punt gemaakt in de campagne en zeggen een referendum als eis te hebben voor een coalitie. Steun voor onafhankelijkheid is volgens peilingen rond de 40%, aanzienlijk hoger dan het ooit geweest is.

London: burgemeester & lokale verkiezingen, Sadiq Khan wordt verwacht makkelijk herverkiezing als burgemeester namens Labour te winnen. Het "parlement" van London lijkt ook in handen van Labour te blijven.

Engeland (buiten London): het belangrijkste was de bij-verkiezing voor het Britse parlement in het district Hartlepool in het noord-oosten. Die was nodig omdat het zittende Labour lagerhuislid moest opstappen vanwege aanklachten van sexueel misbruik. Deze verkiezing is al geteld en in het traditioneel Labour stemmende gebied, is Labour weggevaagd en de conservatieven hebben de zetel ruimschoots overgenomen. Verder zijn er een hele serie lokale verkiezingen in Engeland, pas enkele gemeenten heben gedurende de nacht geteld en het lijkt dat Labour ook hier weggevaagd gaat worden.

Er waren geen verkiezingen in Noord-Ierland.
 

JMD

Well-known member
Zijn al die verkiezingen volgens het first past the post systeem?

opvallend die uitslag in hartlepool. Is er een idee waardoor dat komt?
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Zijn al die verkiezingen volgens het first past the post systeem?

opvallend die uitslag in hartlepool. Is er een idee waardoor dat komt?
Schotland, Wales & London niet, de rest wel.

Hartlepool stemde ruim voor Brexit. Als de Brexit Party de vorige keer niet mee had gedaan, hadden de Tories waarschijnlijk toen al gewonnen. Daarnaast wordt de "zittende" partij vaak door de kiezers bestraft als er een bijverkiezing komt ivm een schandaal, zoals sexueel misbruik in dit geval.
 

JMD

Well-known member
H'Angus the Monkey... :)

Mooi verhaal zit daar sowieso achter waarom ze in Hartlepool 'Monkeyhangers' heten...
 

JMD

Well-known member
Dacht dat dat hier wel bekend was....

Het komt hier ongeveer op neer, Kralinger zal wel aanpassen/aanvullen waar nodig.
Hartlepool ligt in een uithoek van Engeland, en was vroeger slecht bereikbaar. Ten tijde van een oorlog van Engeland met Frankrijk strandde er een Frans schip voor de kust en verging. De Fransen hadden een aap aan boord als soort mascotte en die aangekleed als matroos. De aap overleefde als enige en spoelde aan op het strand en werd gevonden door inwoners van Hartlepool. Zij hadden nog nooit een Fransman gezien (want Hartlepool lag dus vrij afgelegen) en dachten te maken te hebben met een Franse spion. Zij hebben de "spion" toen ondervraagd, maar toen die weinig vertelde hebben ze hem maar opgehangen...


Ik vind sowieso verhalen leuk die vertellen waarom inwoners van een bepaalde stad/dorp zo heten. Zo heten Vlissingers en Mechelaars 'manenblussers', omdat in beide steden ooit midden in de nacht de brandweer is uitgerukt voor brand in de kerk, maar hetgeen waarom alarm geslagen werd was het schijnsel van het maanlicht in de kerk...
 

Eef de Kip

Well-known member
Zij hadden nog nooit een Fransman gezien (want Hartlepool lag dus vrij afgelegen) en dachten te maken te hebben met een Franse spion. Zij hebben de "spion" toen ondervraagd, maar toen die weinig vertelde hebben ze hem maar opgehangen...
😂 briljant
 

zwammy

Well-known member
Gelukkig waren ze toen nog niet zo politiek correct. Een Fransman nu een aap noemen zal wat meer reuring veroorzaken.
 
Bovenaan